Silminnäkijät: Useita kuollut Israelin iskussa pakolaisleiriin – MTV seuraa sotaa Israelissa

Vesipula koettelee Gazaa – näin pienellä määrällä yhden ihmisen pitäisi pärjätä päivässä 2:27
Video: Vesipula koettelee Gazaa – näin pienellä määrällä yhden ihmisen pitäisi pärjätä päivässä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa. Maanantain seuranta löytyy täältä.

  • Israelissa kuolonuhreja jo yli 1 400, Gazassa yli 4 700
  • Israel on valmistautunut aloittamaan maahyökkäyksen keskittämällä Gazan rajan lähelle joukkoja, panssarivaunuja ja raskasta aseistusta
  • Israel: Hamasilla yli 200 panttivankia Gazassa
  • Israel kehottaa Pohjois-Gazassa asuvia siirtymään alueen eteläosiin
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

Sunnuntain seuranta löytyy täältä

23.13: Silminnäkijät: Useita kuollut Israelin iskussa pakolaisleiriin

Silminnäkijät ja lääkintähenkilöstö raportoivat uutistoimisto Reutersille, että Israelin ilmaiskussa Jabalian pakolaisleirille on kuollut ainakin kolme ihmistä ja loukkaantunut useita. Pakolaisleiri sijaitsee Gazan kaistan pohjois-osassa.

21.18:Israelin tankki ampui vahingossa Egyptin asemiin

Israelin armeija kertoo, että yksi sen panssarivaunuista oli vahingossa ampunut ja osunut Egyptin asemiin lähellä Gazan rajaa. Tarkoitus oli armeijan mukaan ollut tulittaa palestiinalaiskohdetta.

– Israelin armeija ilmaisee surunsa ja katumuksensa tapauksen vuoksi, armeija sanoi lausunnossaan.

Egyptin armeija vahvistaa tapauksen ja sanoi, että osuma oli aiheuttanut lieviä vammoja, joiden laatua se ei täsmentänyt. Se kertoi omassa lausunnossaan, että tapausta tutkitaan.

Egyptiläismedian mukaan tapaus ei vaikuta avustusten toimittamiseen Gazan kaistalle.

21.09: Biden keskustellut paavin ja Netanjahun kanssa Lähi-Idän tilanteesta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on keskustellut tänään paavi Franciscuksen kanssa Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisestä konfliktista. Valkoisen talon mukaan kaksikko keskusteli tarpeesta estää tilanteen eskaloituminen alueella. Kaksikymmentä minuuttia kestäneessä puhelussa keskusteltiin myös tarpeesta tehdä työtä kestävän rauhan aikaansaamiseksi Lähi-Itään.

Biden on keskustellut tänään myös Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa Israelin ja Gazan tilanteesta.

20.47: Israelin armeija: Israelilainen sotilas menehtynyt rynnäkössä Gazan kaistalle

Israelin armeijan mukaan israelilainen sotilas on menehtynyt rynnäkössä äärijärjestö Hamasin hallussa olevalle Gazan kaistalle. Lisäksi kolmen sotilaan kerrotaan haavoittuneen jouduttuaan panssarintorjunta-aseella tehdyn iskun kohteeksi.¨

Israelin joukot ovat tehneet rynnäkköjä eri puolilla Gazan rajaa. Israelin armeijan mukaan tavoitteena on raivata aluetta ja kerätä tiedustelutietoa kadonneista ja kaapatuista ihmisistä.

16.32: Arabidiplomaatit: Kairon huippukokous hedelmätön

Egyptin Kairossa järjestetty huippukokous sodan lopettamiseksi osoittautui arabidiplomaattien mukaan hedelmättömäksi.

AFP:lle nimettömänä huippukokouksen antia kommentoineiden arabidiplomaattien mukaan kokouksessa ei päästy sopimukseen. Heidän mukaansa länsimaiden edustajat olivat halunneet, että vastuu tilanteen kärjistymisestä asetettaisiin täysin Hamasille, mikä ei sopinut arabijohtajille.

Sen sijaan Egyptin presidentin kanslia julkaisi diplomaattien mukaan lausunnon, joka laadittiin arabiedustajien hyväksynnällä. Lausunnossa arvioitiin, että sota oli paljastanut vian kansainvälisen yhteisön arvoissa.

Lausunnon mukaan maailman johtajat ovat pitkään yrittäneet hallita konfliktia eivätkä lopettaa sitä pysyvästi. Johtajien kerrotaan ehdottaneen väliaikaisia ​​ratkaisuja ja lievittäviä toimenpiteitä, jotka "eivät täytä kärsivän kansan vähäisimpiäkään toiveita".

Vastauksessaan Israel valitti sitä, kuinka kokouksessa ei ollut selkeästi tuomittu "islamistista terroria", joka uhkaa Lähi-idän aluetta ja koko maailmaa.

16.22: Yhdysvallat huolissaan tautien leviämisestä Gazassa

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoo maansa olevan huolissaan, että taudit alkavat levitä Gazassa likaisen juomaveden takia.

Blinkenin mukaan vedentuloa Gazaan on hieman palautettu.

Asiantuntijat ovat luonehtineet Gazan tilannetta katastrofaaliseksi.

16.08: Ensimmäiset polttoainerekat päässeet Gazaan

Gazaan on saatu toimitettua polttoainetta ensimmäistä kertaa kahteen viikkoon. Rafahin rajanylityspaikan yli pääsi kuusi rekkaa, joissa on polttoainetta kahden sairaalan generaattoreita varten, kertovat muun muassa YK-lähteet uutistoimisto AFP:lle.

Humanitaarinen tilanne Gazan kaistalla on katastrofaalinen. Humanitaarista apua on päästetty alueelle vain vähän, ja Israel on katkaissut sieltä muun muassa veden ja sähkön.

15.51: Netanjahu: Hizbollahin ei tule avata uutta rintamaa Israelin kanssa

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu varoitti Hizbollahia avaamasta sotarintamaa Israelin kanssa. Hän uhosi, että rintaman avaaminen johtaisi käsittämättömän laajuisiin vastaiskuihin, jotka johtaisivat hävitykseen Libanonissa. 

Netanjahun kerrotaan todenneen israelilaissotilaille, että ei voida juuri nyt sanoa varmaksi, päättääkö Hizbollah liittyä Gazan sotaan täysimittaisesti. 

15.24: Terveysministeriön tuoreet luvut sodan uhreista

Palestiinan terveysministeriön mukaan 4 741 palestiinalaista on kuollut ja miltei 16 000 haavoittunut Israelin iskuissa 7. lokakuuta alkaen. 

15.01: Uusi avustussaattue Gazaan

Toinen avustussaattue saapui Rafahin rajavartioasemalle Egyptin puolelle ja tutkittiin ennen sen jatkamista Gazaan, turvallisuuslähteet ja humanitääristen toimijoiden lähteet kertovat Reutersille.

Saattueeseen kuului 17 rekkaa.

14.42: YK: Yli 100 keskoslapsen henki vaarassa Gazassa energiapulan vuoksi

Ainakin 120 vastasyntyneen, keskoskaapeissa olevien lasten henki on vaarassa Gazassa, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef.

Syynä on energiapula, joka on yksi suurimmista huolenaiheista ennenaikaisesti syntyneitä vauvoja hoitavilla seitsemällä erikoisosastolla.

Energiapulan lisäksi sairaalat kärsivät veden ja lääkkeiden puutteesta.

Israel on tehnyt Gazaan ilmaiskuja jo noin kahden viikon ajan. Lisäksi Israel on katkaissut veden, sähkön, polttoaineen ja ruoan toimitukset Gazaan.

Gazan aluetta hallinnoivan Hamas-järjestön edustajien mukaan Israelin viime viikkojen iskuissa Gazaan on kuollut jo yli 1 700 lasta.

Israel aloitti hyökkäyksen jälkeen, kun Hamasin taistelijat hyökkäsivät Israeliin ja surmasivat satoja israelilaisia siviilejä.

Yli kahden miljoonan ihmisen asuttama Gazan kaista on ollut Israelin ja Egyptin saartama vuodesta 2007, jolloin islamistinen Hamas nousi valtaan vaaleilla. Kymmenet maat ja EU ovat luokitelleet Hamasin terroristijärjestöksi.

YK:n ja useiden ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Gazan kaistan saarto kuitenkin rikkoo kansainvälistä oikeutta, on epäinhimillinen ja aiheuttaa kärsimystä siviileille.

10.19: Sotilaslähde syyttää Israelia iskuista lentokentille Syyriassa

Ilmaiskut ovat runnelleet Syyriassa Damaskoksen ja Aleppon lentokenttiä, jotka ovat nyt iskujen vuoksi poissa käytöstä, sanoo syyrialainen sotilaslähde valtion uutistoimisto Sanalle.

Lähteen mukaan iskujen takana olisi Israel. Lähteen mukaan varhain aamulla tehdyt ilmaiskut surmasivat yhden siviilityöntekijän ja haavoittivat toista Damaskoksen lentokentällä. Lisäksi kenttien kiitoradat vaurioituivat.

Kentille saapuvat lennot ohjataan Latakian lentokentälle.

10.09: YK-järjestöt: Tilanne Gazassa katastrofaalinen

Humanitaarinen tilanne Gazan kaistalla on katastrofaalinen, sanoo viisi YK:n alaista järjestöä. Lauantaisessa lausunnossaan järjestöt peräänkuuluttavat lisää kansainvälistä apua tiheästi asutetulle alueelle.

Järjestöjen mukaan yli 1,6 miljoonaa ihmistä on kriittisen humanitaarisen avun tarpeessa päälle kahden miljoonan asukkaan Gazassa. Lausunnon mukaan lapset, raskaana olevat naiset ja vanhukset ovat edelleen haavoittuvimpia, ja lähes puolet Gazan väestöstä on lapsia.

9.04: Israelin kiihtyneet iskut näkyvät

Ainakin 55 ihmistä on saanut surmansa Gazassa sunnuntain vastaisen yön aikana sen jälkeen, kun Israel kertoi kiihdyttävänsä iskuja saarretulle palestiinalaisalueelle, sanoo alueella toimiva Hamas-hallinto.

Hallinnon lehdistötoimiston mukaan yli 30 kotia on lisäksi tuhoutunut sen jälkeen, kun Israelin asevoimien edustaja kertoi iskujen koventamisesta.

Israel sanoi lauantaina kiihdyttävänsä iskujaan Gazaan lisätäkseen painetta äärijärjestö Hamasia vastaan. Amiraali Daniel Hagari perusteli päätöstä sillä, että Israelin täytyy edetä sodan seuraavaan vaiheeseen parhaissa mahdollisissa olosuhteissa. Israelin odotetaan käynnistävän maahyökkäyksen saarrettuun Gazaan piakkoin.

8.27: Reutersin lähteet: Yli 50 kuollut Israelin ilmaiskuissa viime yönä

Yli 50 palestiinalaista on kuollut Israelin ilmaiskuissa Gazassa yön aikana, Gazan terveydenhuoltolähteet kertovat. (Reuters)

7.49: Kanada: Israel ei vaikuta olleen tuhoisan Gazan sairaalaiskun takana

Kanadan puolustusministeriö arvioi, ettei Israel ollut Gazan tuhoisan al-Ahlin sairaalan iskun takana. Ministeriö sanoo tiedustelunsa viittavavan voimakkaasti siihen, että teon teki joku muu. Todennäköisempänä selityksenä ministeriö pitää harhautunutta Gazasta ammuttua rakettia.

Samaan arvioon Kanadan kanssa ovat jo aiemmin päätyneet Ranska ja Yhdysvallat. (Reuters)

7.41: Yhdysvallat lähettää Lähi-itään ilmatorjuntajärjestelmiä ja asettaa lisää joukkoja lähtövalmiuteen

Yhdysvallat lisää sotilaallista valmiuttaan Lähi-idässä, kertoo puolustusministeri Lloyd Austin tiedotteessa.

Austin on määrännyt muun muassa, että alueelle lähetetään lisää ilmatorjuntajärjestelmiä, minkä lisäksi uusia joukkoja on kehotettu valmistautumaan mahdolliseen lähtöön.

Austin ei kertonut, kuinka paljon yhdysvaltalaisia sotilaita oltaisiin mahdollisesti lähettämässä alueelle.

Ministeri kertoo keskustelleensa presidentti Joe Bidenin kanssa Iranin ja sen tukemien toimijoiden kärjistämistoimista Lähi-idän alueella. Austinin mukaan tuoreet päätökset vahvistavat pelotevaikutusta ja lisäävät Yhdysvaltain joukkojen suojaa alueella sekä auttavat Israelin puolustamisessa. (STT)

6.52: Israelin armeija varoittaa: "Poistukaa tai teitä voidaan pitää terroristeina"

Israelin puolustusvoimat on CNN:n mukaan pudottanut Gazan kaupungin Sabrahin kaupunginosaan lentolehtisiä, joissa kehotetaan poistumaan alueelta. 

Uutiskanavan mukaan alueen asukkaita käsketään evakuoitumaan kiireellisesti etelään, tai heitä voidaan pitää "terroristijärjestön kumppanina". 

Yhdistyneet kansakunnat on sanonut, että Israelin käsky evakuoida koko Gazan pohjoisosan väestö, noin 1,1 miljoonaa ihmistä, on "mahdoton" aiheuttamatta suuria humanitaarisia seurauksia.

6.29 Humanitaarinen tilanne Gazan kaistalla katastrofaalinen

Humanitaarinen tilanne Gazan kaistalla on katastrofaalinen, sanoo viisi YK:n alaista järjestöä. Lauantaisessa lausunnossaan järjestöt peräänkuuluttavat lisää kansainvälistä apua tiheästi asutetulle alueelle.

Järjestöjen mukaan yli 1,6 miljoonaa ihmistä on kriittisen humanitaarisen avun tarpeessa Gazassa. Lausunnon mukaan lapset, raskaana olevat naiset ja vanhukset ovat edelleen haavoittuvimpia, ja lähes puolet Gazan väestöstä on lapsia.

Israel sanoi lauantaina kiihdyttävänsä iskujaan Gazaan lisätäkseen painetta äärijärjestö Hamasia vastaan. Israelin odotetaan myös käynnistävän maahyökkäyksen saarrettuun Gazaan piakkoin. (STT)

5.12: Israel teki ilmaiskun pakolaisleiriin miehitetyllä Länsirannalla

Israelin teki ilmaiskun varhain sunnuntaina miehitetyllä Länsirannalla moskeijan alla olevaan rakennukseen, kertoo muun muassa Reuters. Israelin mukaan Jeninin pakolaisleirillä sijaitsevan al-Ansar-moskeijan alla sijaitseva kompleksi kuului Hamasin ja Palestiinan islamilaisen jihadin toimijoille, jotka olivat vastuussa viime kuukausien iskuista. Palestiinalaisten lääkintämiesten mukaan ainakin yksi henkilö sai surmansa.

Israelin mukaan iskussa kuoli useita Hamasin ja Islamilaisen Jihadin jäseniä, jotka olivat käyttäneet rakennusta komentokeskuksena tulevien iskujen suunnitteluun.

– Tietojemme mukaan terroristit olivat järjestämässä välitöntä terrori-iskua, armeija sanoi lausunnossaan.

Palestiinalaiset tiedotusvälineet kertoivat ainakin 11 palestiinalaisen saaneen surmansa Israelin iskussa Gazan eteläosassa sijaitsevassa Khan Younisin kaupungissa. Palestiinalaismedian mukaan Israel iski myös eteläiseen Rafahin kaupunkiin.

21.30:Israel sanoo kiihdyttävänsä iskujaan Gazaan

Israel kiihdyttää iskujaan Gazaan lisätäkseen painetta äärijärjestö Hamasia vastaan, sanoo Israelin puolustusvoimien tiedottaja. Hän perustelee päätöstä sillä, että Israelin täytyy edetä sodan seuraavaan vaiheeseen parhaissa mahdollisissa olosuhteissa.

Israelin odotetaan käynnistävän maahyökkäyksen Gazaan piakkoin.

Israel on pommittanut Gazaa jo kahden viikon ajan, ja tiheästi asuttu alue on jo valmiiksi humanitaarisen katastrofin partaalla.

19.51:Satatuhatta marssi palestiinalaisten puolesta Lontoossa: Tuhat poliisia valvoi

Noin satatuhatta ihmistä on osallistunut palestiinalaisia tukevaan ja Gazan pommituksia vastustavaan mielenosoitukseen Lontoossa, kertoo muun muassa Guardian. Marssi sujui pääosin järjestyshäiriöittä. Sitä valvoi tuhat poliisia, minkä lisäksi esimerkiksi synagogat olivat erityisvartioinnissa.

Osa mielenosoittajista huusi kiistanalaista "From the river to the sea, Palestine will be free" -iskulausetta, jonka esimerkiksi Britannian sisäministeri Suella Braverman on sanonut olevan juutalaisvastainen ja vaativan Israelin valtion tuhoamista. Mielenosoittajien mukaan se on kuitenkin perinteikäs iskulause, jolla vaaditaan palestiinalaisille omaa valtiota.

Suur-Lontoon poliisi on tulkinnut asiaa siten, että iskulauseen käyttäminen mielenosoituksessa ei ole laitonta, mutta jos sen huutaa esimerkiksi juutalaiselle tai synagogan edessä, saattaa syyllistyä rikokseen.

18.07:  YK:n pääsihteeri: Hamasin hyökkäykset eivät oikeuta palestiinalaisten kollektiivista rankaisemista

Kairon kokouksessa on keskitytty Israelin ja Hamasin välisen sodan lopettamiseksi ja sen tuhojen minimioiseksi. Kokouksessa on tunnusteltu keinoja kolmeen akuttiin asiaan: tulitaukoon, Gazan humanitaarisen katastrofin estämiseen ja Hamasin panttivankien palauttamiseen. 

YK:n pääsihteeri António Guterres totesi, että tapahtumien laajempi asiayhteys on pidettävä mielessä:

– Emme voi jättää huomiotta laajempaa kontekstia näille traagisille tapahtumille – pitkäkestoista konfliktia ja 56 vuoden miehitystä, 
jonka loppua ei näy. 

Gueterres kommentoi, että mikään ei oikeuta Hamasin tuomittavaa hyökkäystä, joka terrorisoi Israelin siviilejä. 

– Ja nuo kammottavat hyökkäykset eivät koskaan oikeuta palestiinalaisten kollektiivista rankaisemista.

Myös naapurivaltiot, kuten Egypti ja Jordania korostavat, että palestiinalaisten rankaisu Hamasin terrorin vuoksi tulee estää, mukaan lukien siviilien pakkosiirrot.

15.39: Israel ei sallinnut polttoaineen viemistä Gazaan

Ensimmäiset humanitaarista apua kuljettavat rekat ylittivät Rafahin rajanylityspaikan aamupäivällä Egyptistä Gazaan, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP, uutiskanava CNN ja yleisradioyhtiö BBC.

CNN:n mukaan raja suljettiin sen jälkeen, kun 20 rekkaa oli ylittänyt sen. Myös brittilehti Guardian kertoo avustusviranomaisilta saamiinsa tietoihin nojaten, että rajan yli päästettiin 20 rekkaa, jotka kuljettivat sodan runtelemalle Gazan kaistalle humanitaarista apua Yhdysvaltojen, Israelin ja Egyptin tekemän järjestelyn mukaisesti. BBC:n mukaan Israel salli rekkojen toimittavan Gazaan ruokaa, vettä ja lääkkeitä, mutta ei polttoaineita.

Guardianin mukaan seuraava humanitaarisen avun kuljetus rajan yli Gazaan on suunniteltu vasta maanantaille. Lehden mukaan YK yrittää myös neuvotella humanitaarisen avun toimituksiin mukaan polttoainetta, sillä se on välttämätöntä sairaaloiden generaattoreille sekä Gazan vesijärjestelmälle.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat