Israelin ja Hamasin sodan tapahtumat 25.10.2023

Vesipula koettelee Gazaa – näin pienellä määrällä yhden ihmisen pitäisi pärjätä päivässä 2:27
Video: Vesipula koettelee Gazaa – näin pienellä määrällä yhden ihmisen pitäisi pärjätä päivässä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa keskiviikkona 25. lokakuuta 2023. Torstain seuranta löytyy täältä.

  • Israelissa kuolonuhreja yli 1 400 (Israelin viranomaiset 15.10.), Gazassa 6 546 (Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 25.10.)
  • Israel on valmistautunut aloittamaan maahyökkäyksen keskittämällä Gazan rajan lähelle joukkoja, panssarivaunuja ja raskasta aseistusta
  • Israel: Hamasilla yli 200 panttivankia Gazassa
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

Torstain seuranta löytyy täältä

20.44: Netanjahu vakuuttaa maaoperaation olevan tulossa

Benjamin Netanjahu kertoo televisiossa esitetyssä lausunnossaan, että maa valmistautuu tekemään maahyökkäyksen Gazaan. 

Pääministeri ei kuitenkaan maininnut, milloin hyökkäys alkaa eikä kertonut muita tietoja operaatiosta. Netanjahun mukaan hyökkäyksen ajankohdasta päätetään hallituksen niin kutsutussa sotakabinetissa. (Reuters)

14.27: Hamas kertoo tuoreista uhriluvuista

Ainakin 6546 palestiinalaista on kuollut Israelin tekemissä iskuissa lokakuun 7. päivän jälkeen, kertoo Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö. Kuolleista 2704 on terveysministeriön mukaan lapsia. Ilmoituksen mukaan Israelin iskuissa on haavoittunut tähän mennessä 17 439 ihmistä. 

Gazan viranomaisten mukaan kuluneen 24 tunnin aikana Israelin iskuissa kuoli 756 palestiinalaista, joista 344 sanotaan olevan lapsia. (Reuters)

12.45: Erdoğan: Hamas ei ole terroristijärjestö, vaan maitaan suojeleva vapaustaistelijaryhmä

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğan sanoo, ettei Hamas ole terroristijärjestö. Erdoğanin mukaan Hamas on vapaustaistelijaryhmä, joka taistelee suojellakseen maitaan.

Muun muassa EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet Hamasin terroristijärjestöksi. Erdoğanin kommenteista kertoo uutistoimisto Reuters.

Israel on käyttänyt hyväkseen Turkin hyviä aikomuksia, Erdoğanin väittää. Erdoğan totesi, ettei hän aio aiemmista suunnitelmista poiketen vierailla Israelissa.

Erdoğanin mielestä maailma saattaa olla velkaa Israelille, mutta Turkki ei ole heille mitään velkaa.

Erdoğan totesi myös, ettei Turkilla ole mitään ongelmia Israelin valtion kanssa, mutta Turkilla on ongelmia Israelin palestiinalaispolitiikan kanssa.

11.29: Israel vastasi Guterresille – kieltää viisumit YK:n virkamiehiltä

Israel sanoo kieltävänsä viisumit YK:n virkamiehiltä sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri António Guterres osoitteli eilen Israelia osittain syyttävällä sormella YK:n turvallisuusneuvostossa, kertoo The Times

– On tärkeää muistaa, ettei Hamasin isku syntynyt tyhjiöstä. Palestiinalaisia on tukahdutettu 56 vuotta, Guterres sanoi turvallisuusneuvostossa.

Israel on myös vaatinut pääsihteerin eroa kommentin takia.

Lue aiheesta lisää täältä

11.01: Israel teki ilmaiskun Gazaan viime yönä

Äärijärjestö Hamas sanoo yli 80 ihmisen kuolleen Gazan kaistalla Israelin viime yönä tekemissä ilmaiskuissa. Hamasin mukaan lisäksi satoja ihmisiä on haavoittunut. (STT)

10.39: Syyrian media: Kahdeksan syyrialaista sotilasta kuollut Israelin iskuissa

Kahdeksan syyrialaista sotilasta on kuollut ja seitsemän haavoittunut Israelin tekemissä ilmaiskuissa, Syyrian valtiollinen media kertoo. 

Varhain aamuyöllä tehdyt iskut kohdistuivat sotilaskohteisiin Syyrian eteläosassa Daraan alueella.

Israelin armeija kertoi iskeneensä sotilaalliseen infrastruktuuriin Syyriassa vastauksena aiempiin Israeliin kohdistuneisiin iskuihin.

(STT)

10.14: Polttoaine uhkaa loppua Gazassa

Gazassa oleva YK:n UNRWA-järjestö kertoo, että polttoaine alueella loppuu tämän illan aikana, uutisoi BBC.

UNRWA-järjestö on YK:n alainen osasto, jonka vastuulla ovat palestiinalaiset pakolaiset. 

Erityisen kriittisessä tilanteessa ovat sairaalat ja niiden laitteet. BBC kertoo joidenkin alueella olevien lääkäreiden kertoneen, että keskeiset sairaalalaitteet sammuvat, jos polttoainetta ei saada. Tiettävästi sairaalahenkilökunta on joutunut antamaan happea hengityskoneissa oleville käsin. 

8.07: YK:n pääsihteeri: Palestiinalaisten kollektiivinen rankaiseminen ei ole perusteltua

YK:n pääsihteeri António Guterres vaati tiistaina "välitöntä humanitääristä tulitaukoa".

Tähän Israelin YK-lähettiläs Gilad Erdan totesi, että Guterresin tulisi "erota välittömästi".

Israelin ulkoministeri Eli Cohenin mukaan Israelin ja Hamasin välisessä sodassa "ei ole tilaa tasapainoiselle lähestymiselle".

Keskiviikkoaamuna Guterres kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että "palestiinalaisten kärsimys ei perustele Hamasin hirvittäviä hyökkäyksiä".

– Eivätkä nuo hirvittävät hyökkäykset voi perustella palestiinalaisten kollektiivista rankaisemista, Guterres kirjoittaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

6.25: Netanjahu: Maahyökkäys "on tulossa"

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi Israelin armeijan sotilaille tiistaina, että sodan "seuraava vaihe on tulossa".

Tämän on laajalti tulkittu tarkoittavan, että Netanjahun mukaan Israelin maahyökkäys Gazaan on yhä suunnitteilla.

Netanjahu piti puheen Yahalom-yksikölle, jonka tehtäviin kuuluvat pioneerioperaatiot.

– Meillä on vain yksi tehtävä – murskata Hamas. Emme lopeta ennen kuin olemme tehneet sen teidän avullanne. Luotan teihin ja israelilaiset luottavat teihin. Olen ylpeä teistä ja tervehdin teitä, Netanjahu totesi yhdysvaltalaismedia CNN:n mukaan.

5.14: Israel sanoo hyökänneensä hävittäjillä Syyriaan

Israelin armeija on kertonut tiistain ja keskiviikon välisenä yönä iskeneenä hävittäjillä Syyrian armeijan infrastruktuuria ja kranaatinheittimiä vastaan.

Israelin mukaan isku tehtiin vastauksena tulitukseen, jota Syyriasta tuli Israeliin tiistaina.

Israelin armeija ei kertonut hävittäjäiskuista yksityiskohtia, Reuters kirjoittaa.

23.35: Palestiinalaisten presidentti: Kansainvälisen yhteisön pysäytettävä Israelin aggressio

Kansainvälisen yhteisön täytyy pysäyttää Israelin aggressio maan taistellessa Hamasia vastaan Gazan kaistalla, sanoi palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas tiistaina Länsirannalla käyneelle Ranskan presidentille Emmanuel Macronille.

Abbas tuomitsi voimakkaasti Israelin ilmaiskut, jotka hänen mukaansa ovat "tappaneet syyttömiä siviilejä barbaarisella tavalla".

Israel ja sitä tukevat maat ovat Abbasin mukaan vastuussa konfliktista. Hän myös sanoi, että pitäisi järjestää Gazaa koskeva kansainvälinen rauhankokous.

Ranskan Macron puolestaan sanoi, että mikään ei voi oikeuttaa siviilien kärsimystä palestiinalaisten alueella Israeliin 7. lokakuuta tehtyjen hyökkäysten jälkeen.

– Ei tule olemaan mitään pysyvää rauhaa, jos palestiinalaisten laillista oikeutta saada maa-aluetta ja valtiota ei tunnusteta, Macron sanoi.

Aiemmin tiistaina Jerusalemissa Macron puolusti Israelin oikeutta puolustaa itseään äärijärjestö Hamasin "terrorismilta".

23.12: Yhdysvallat: Täydellinen tulitauko hyödyttää vain Hamasia

Täydellinen tulitauko Gazassa juuri nyt helpottaisi vain äärijärjestö Hamasia, mutta sen sijaan voisi harkita humanitaarisia taukoja avun toimittamiseksi alueelle, sanoo Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

Kirby kommentoi asiaa sen jälkeen, kun presidentti Joe Biden oli sanonut, että avustuskuljetuksia ei saada tarpeeksi nopeasti Gazaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken puolestaan pyysi aiemmin tänään YK:n turvallisuusneuvostoa tukemaan Yhdysvaltain johtamaa päätöslauselmaehdotusta, jossa hänen mukaansa kannatettaisiin "humanitaarisia taukoja" avustusten kuljettamiseksi, mutta ei täydellistä tulitaukoa.

22.40:Saksassa otettu kiinni mies mahdollisen iskun valmistelusta

Saksassa poliisi on ottanut maan länsiosassa kiinni miehen, jonka epäillään suunnitelleen mahdollista iskua. Useiden tiedotusvälineiden mukaan kyse olisi 29-vuotiaasta saksalais-egyptiläisestä miehestä, jonka epäillään suunnitelleen iskua Israelia tukevaan mielenosoitukseen.

Poliisin mukaan epäilty on poliisin tuttu, ja tutkinta asiassa on meneillään. Lausunnossaan poliisi ei kertonut yksityiskohtia epäillyn henkilöydestä.

Poliisin mukaan mies otettiin kiinni kotoaan Duisburgissa.

Lue lisää tiistain tapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat