Mainos

Israel antoi kirjallisen Khiam-selvityksen

Israelin eilen antaman suullisen selvityksen mukaan YK:n tarkkailuasemaan tehty isku johtui karttavirheestä. Suomalaisasiantuntija ei pidä selitystä uskottavana.

Israel on antanut Khiamin tapahtumaa koskevan kirjallisen selvityksen. Israelin asevoimat katsoo, että tapahtuma johtui sen virheistä ja virheet olivat sekä teknisiä että inhimillisiä. Israelin edustaja on ilmaissut syvät pahoittelunsa.

Tapahtumasta on käynnissä myös YK:n tutkimus, jonka on tarkoitus valmistua lähiaikoina. Suomen hallitus on ollut yhteydessä YK:n tutkimusryhmän johtoon, joka on katsonut, ettei Israelin selvitystä tulisi julkistaa YK-tutkimuksen ollessa kesken.

Israelin selvitys on annettu valtioneuvoston kanslian tänään asettamalle asiantuntijaryhmälle analyysiä ja arviointia varten.

Sen sisällöstä voidaan esittää arvio sen jälkeen, kun YK:n tutkimus on käytettävissä. Sisällöstä voidaan tiedottaa ajankohtana ja tavalla, jonka YK:n tutkimuksen eteneminen tekee mahdolliseksi.

Israelin ohjusiskussa YK-tukikohtaan Khiamissa Etelä-Libanonissa elokuun lopussa kuoli neljä YK:n tarkkailijaa. Yksi heistä oli suomalainen kapteeniluutnantti Jarno Mäkinen.

"Israelin selitys ohjusiskusta epäuskottava"

Majuri Torsti Siren Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta pitää Israelin selitystä ohjusiskusta YK:n tukikohtaan epäuskottavana.

Uutistoimistojen mukaan kyse oli virheestä sotilaskartoissa. Israelin ulkoministeriön edustaja Mark Regev selitti eilen, että tapahtumapaikan sotilaskarttoja oli monistettu, koska alueelle oli määrä sijoittaa lisää joukkoja. Karttoihin ei ollut kuitenkaan merkitty tarkasti YK:n tarkkailupisteen sijaintia.

Sirenin mukaan Israelin selitys kuulostaa kaukaa haetulta.

- On aika arveluttavaa, jos ei ole otettu huomioon, että alueella on YK:n tarkkailupisteitä, Siren arvioi.

Sirenin mukaan kuulostaa oudolta, että virhe olisi voinut tulla kartan monistamisessa, etenkin kun YK:n asema oli sijainnut samassa paikassa jo pitkään.

- Kai siinä alkuperäisessäkin kartassa on täytynyt olla YK:n asemat merkittynä. Tai sitten heidän suhtautumisensa YK:n tarkkailijoihin on aika epäkunnioittavaa ja leväperäistä, toteaa Siren.

Siren ei pidä mahdottomana vahinkoakaan, mutta selityksessä on hänen mukaansa ristiriitoja.

- YK-tarkkailijat olivat kuitenkin ohjusiskujen aikana useaan kertaan pyytäneet Israelia lopettamaan ammunnan, kun osumat olivat tulleet yhä lähemmäksi, Siren muistuttaa.

Khiam-asiantuntijaryhmä nimettiin

Valtioneuvoston kanslia on asettanut asiantuntijaryhmän analysoimaan ja arvioimaan Israelin selvitystä ja YK:n raporttia Khiamin partiotukikohtaan Etelä-Libanonissa kohdistuneesta iskusta.

Lisäksi ryhmä pitää yhteyttä iskussa kuolleen kapteeniluutnanttiJarno Mäkisen omaisiin. Ryhmän työ jatkuu tämän vuoden loppuun.

Ryhmän puheenjohtajana toimii ulkoministeriön oikeudellisen osaston osastopäällikkö Irma Ertman ja varapuheenjohtajana yksikön johtaja Olli-Pekka Jalonen puolustusministeriöstä.

Muut jäsenet ovat alivaltiosihteeri Heikki Aaltonen valtioneuvoston kansliasta, prikaatikenraali Juha Kilpiä pääesikunnasta, apulaisosastopäällikkö Marcus Laurent ulkoasiainministeriöstä, lakimies Mika Lundelin puolustusministeriöstä ja yksikön päällikkö Kimmo Lähdevirta ulkoministeriöstä.

Ryhmän sihteerit ovat lainsäädäntöneuvos Tapio Puurunen ulkoministeriöstä ja turvallisuussuunnittelija Heikki Hovi valtioneuvoston kansliasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.