Mainos

Iso koira hyökkäsi kotipihan aidan läpi Vihdissä ja raateli naisen kasvot – ”Luulin, että kuolen”

Suurikokoinen koira raateli vihtiläisnaisen kasvot viime tammikuussa. Nainen oli ulkoiluttamassa kahta omaa koiraansa, kun naapurin koira pääsi pihaltaan karkuun ja juoksi metsään heidän luokseen. Siellä koira kävi ensiksi kiinni naisen koiriin ja lopulta naiseen aiheuttaen vakavat vammat hänen kasvoihinsa.

Naapurin pariskuntaa epäillään eläimen vartioimatta jättämisestä sekä vammantuottamuksesta. Asiaa käsiteltiin tänään valmisteluistunnossa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Jutun yksityiskohdat selviävät tänään julkiseksi tulleesta syytteestä ja poliisin esitutkinnasta.

Vuonna 1982 syntynyt uhri on kertonut, että hänellä oli naapurin naisen kanssa sopimus siitä, etteivät he ulkoiluta yhtä aikaa koiriaan, jotka eivät tulleet toistensa kanssa toimeen. Heillä oli tapana lähettää toisilleen tekstiviesti, kun jompikumpi oli lähdössä ulos.

Tammikuun 27. päivä uhri lähetti naapurilleen viestin, jossa kertoi lähtevänsä takametsään malinois-rotuisen koiransa sekä yhdeksänkuukautisen saksanseisojanpentunsa kanssa. Naapuri vastasi olevansa töissä, joten uhri lähti ulos koirineen.

Ulkona nainen näki naapurin amerikanstaffordsinterrierin katselevan ikkunasta ulos. Kyseinen amstaffi oli vaihtanut kotia noin vuosi takaperin ongelmakoirana. 

Koira kävi kiinni kasvoihin

Kello oli tuolloin hieman vaille viisi illalla. Nainen lenkkeili koiriensa kanssa puolisen tuntia ja näki palatessaan naapurin pihalla hahmon. Hän ajatteli, että se on naapurin alakerran alivuokralainen. Sitten hän kuitenkin kuuli, kuinka pihalla oleva mies huusi amstaffia ja ymmärsi, että mies olikin naapurin miesystävä ja pihalla oli myös koira.

Amstaffi pääsi jotenkin pihan aidan läpi ja juoksi kohti naista ja tämän koiria.

– Se hyökkäsi suoraan meitä kohti ja oma koirani puolusti meitä. Sen ja amstaffin välille tuli pieni tappelu. Sain tappelun keskeytettyä ja lähetin oman koirani käskyllä eteenpäin paikalleen. Se totteli välittömästi, nainen kertoo poliisin kuulusteluissa.

Amstaffi kuitenkin kävi kiinni naisen koiranpennun kaulaan. Nainen huusi sille, jolloin suuri koira kävi kiinni naisen kasvoihin. Nainen kaatui, koira puri ja ravisti naista.

– Tiesin, että koiran saaliskäyttäytymiseen kuuluu ravistaminen, kun se yrittää tappaa. Luulin, että kuolen.

Useita huomautuksia aidasta

Naapurin miesystävä oli juossut paikalle, ja naisen opastuksella hän sai irrotettua koiran naisesta. Nainen juoksi kotiin ja soitti ambulanssin.

Hänen kasvoissaan oli puremajälkiä ja muun muassa ylähuuli ja nenän alaosa sieraimineen olivat irronneet.

Uhrin mukaan naapurille oli usein huomautettu aidasta, jota he pitivät liian heppoisena voimakkaalle koiralle. Uhri vaatii korvauksia ja rangaistusta tekijälle. Hän kertoo, että tapahtuneesta aiheutui unettomuutta ja ahdistusta.

Uhri harrastaa aktiivisesti palveluskoiria ja kilpailee koiransa kanssa MM-tasolla suojelussa.

Ei huomannut aluksi naista

Naapuri kertoi omassa kuulustelussaan harrastaneensa koiria vuodesta 1992 lähtien. Osalla hänen koiristaan on ollut rescue-taustaa ja käytösongelmia, mutta hän on kertomansa mukaan saanut koulutettua koirilta käytösongelmat pois.

Naapurin kertoman mukaan uhriksi joutuneen naisen koira oli aiemmin päässyt pari kertaa aidan läpi puremaan hänen koiraansa. Hän kertoo, ettei hänen koiransa ollut näissä tilanteissa purrut takaisin, mutta oli rähissyt.

– Tämän jälkeen koirani alkoi vähän kyräilemään sitä (uhrin koiraa), hän kertoo poliisin esitutkintamateriaalissa.

Tammikuun 27. päivä vuonna 1974 syntynyt naapuri ei viestiin vastatessaan tiennyt miesystävänsä olevan parhaillaan hänen kotonaan. Hän oli aiemmin neuvonut miestä olemaan päästämättä amstaffia ulos tarkastamatta, että piha olisi tyhjä.

Naapurin mukaan miesystävä oli tarkistanut ja päästänyt koiran ulos. Pian hän oli kuitenkin huomannut metsässä taskulampun valon ja yrittänyt huutaa koiraa takaisin sisälle. Naapuri sai tiedon tapahtuneesta miesystävältään puhelimitse.

Koira lopetettiin

Seuraavana päivänä naapuri kertoo jutelleensa uhrin avomiehen kanssa, joka sanoi, että koira olisi turvallisinta lopettaa.

– Mietin asiaa yön ja tulin siihen tulokseen, että se lopetetaan. Koin, että naapurini painostivat minut siihen, nainen kertoo poliisin kuulusteluissa.

Naapurin mielestä pihaa ympäröivä aita on sopiva koirille, koska koirat eivät ole pihalla vartioimatta. Hän kiistää syyllistyneensä asiassa mihinkään rikokseen.

– Olemme yrittäneet kaikella mahdollisella tavalla auttaa (uhria) ja haluaisin olla hänen tukenaan toipumisessa.

”Kiltti ja ihmisystävällinen koira”

Naapurin miesystävä kehui kuulusteluissa lopetettua amstaffia ihmisystävälliseksi ja kiltiksi koiraksi, joka oli muun muassa paljon tekemisissä hänen alaikäisten lastensa kanssa.

Miesystävä oli kohtalokkaana iltana lähtenyt hakemaan amstaffia hänen ja lastensa luo, mutta päättänyt käyttää sen ensiksi tarpeillaan. Piha näytti autiolta, kunnes hän liian myöhään näki naapurin taskulampun valon. Hän oli yrittänyt huutaa, että nainen ei tulisi, koska koira oli vapaana pihalla.

Myöskään miesystävä ei olisi halunnut lopettaa koiraa, mutta koki sen silti parhaaksi ratkaisuksi, jotta asia saatiin päätökseen.

Miesystävä myöntää syyllisyytensä eläimen vartioimatta jättämiseen sekä vammantuottamukseen.

Uhrin hoitokulut korvattiin miesystävän vakuutusyhtiöstä.

Asian käsittely alkaa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa kesäkuussa.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja