Mainos

Iso hyväntekeväisyysjärjestö sotki raha-asiansa

Laajaa yleishyödyllistä toimintaa harjoittava Oulun Seudun Setlementti kamppailee kiusallisten talousongelmien kanssa, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma.

Sillä on ollut vakavia vaikeuksia muun muassa verojen, eläkevakuutusmaksujen ja muiden laskujen hoitamisessa.

OSS pyörittää muun muassa valtakunnallista nuorisokeskusta, rikosuhripäivystystä, opistoja ja erilaisia projekteja esimerkiksi lapsille, nuorille, eläkeläisille ja maahanmuuttajille.

Viime vuonna se sai erilaisia yleisavustuksia yli neljä miljoonaa euroa.

Konkurssihakemus ja ulosottomerkintä

Maaliskuussa vakuutusyhtiö Tapiola haki OSS:ää ja sen omistamaa Syötekeskus Oy:tä konkurssiin maksamattomien eläkevakuutusmaksujen takia. Rästejä oli kertynyt maaliskuun puoliväliin mennessä yli 270 000 euroa.

Hakemus peruttiin, kun OSS maksoi osan veloista ja sopi jälleen uudesta maksuohjelmasta.

Järjestöllä on myös tuore merkintä ulosottorekisterissä. Joulukuussa verottaja karhusi ja sai noin 30 000 euron saatavansa vasta ulosoton kautta.

- Meillä on kyllä ollut maksuvalmiusongelmia, mutta jo nyt kevään aikana tilanne on parantunut. Yhtään laskua ei tietääkseni ole jätetty maksamatta, vaan ne on hoidettu vaikka viiveellä. Voisi huumorilla sanoa, että tässä on ollut tällainen italialainen maksutyyli, selittää toiminnanjohtaja Markku Tapper.

Konkurssiuhka pimitettiin hallitukselta

OSS:n hallituksen puheenjohtaja Jouko Simonen on harmissaan siitä, että toiminnanjohtaja Tapper ei informoinut hallitusta Tapiolan antamasta varoituksesta tai ulosottotoimista joulukuussa. Ulosottorekisterin merkinnästä hän kuuli 45 minuuttia -ohjelman toimittajalta.

- Olisi ollut hyvä kertoa, Simonen sanoo.

Hallitus odottaa jatkossa johtamiseen muutoksia.

- Vaikka toiminta on laajentunut voimakkaasti ja työntekijöitä on nyt jo lähes 90, tätä on edelleen johdettu yhden miehen firmana. Tässä johtamisjärjestelmässä on varmasti vikaa ja meidän täytyy siihen puuttua.

Työntekijät: Itsevaltaista johtamista

Useat työntekijät ovat kertoneet 45 minuuttia -ohjelmalle jo pitkään jatkuneesta huonosta työilmapiiristä, salailusta ja itsevaltaisesta johtamisesta. Kritiikki kohdistuu nimenomaan toiminnanjohtajaan. Kukaan työntekijöistä ei uskalla esiintyä mediassa omalla nimellään.

- Varmasti siinä kritiikissä osa pitää paikkansakin. Jokaisellahan on omat maneerinsa johtamisessa.Täytyy sanoa, että sillä johtamisella on jotain saatu aikaiseksikin. Lilliputtisetlementti on nostettu Suomen Setlementtien eturiviin, vuosikymmeniä järjestöä luotsannut Tapper sanoo.

"Investointi epäonnistui"

Tapperin mukaan vaikea taloustilanne sai alkunsa muutama vuosi sitten tehdystä huonosta investoinnista Hailuotoon.

- Marjaniemeen nuorisokeskuksen sivutoimipisteeseen tehtiin 1,3 miljoonan euron investointi, joka epäonnistui. Vanhan luotsiaseman korjaustyöt ylittivät suunnitellun budjetin 35 prosentilla, Tapper selittää.

Tapper luottaa siihen, että OSS nousee luottokelpoisuusongelmistaan huolimatta jaloilleen. Tarvittaessa järjestö alkaa realisoida omaisuuttaan. Työntekijöille on tällä hetkellä luvassa jo lomautuksia.

RAY syynäsi kuitit

Myös Raha-automaattiyhdistys on huolissaan OSS:n taloustilanteesta. RAY teki tällä viikolla tarkastuksen omien avustustensa osalta.

- Haluamme varmistaa, että avustukset ovat oikeassa käytössä ja avustuksensaaja pystyy toimimaan kuten avustusta myönnettäessä on ajateltu, kertoo osastopäällikkö Mika Pyykkö.

Tarkastuksen tulokset tulevat julkisiksi alkukesästä. Toiminnanjohtaja Tapperin mukaan eilen päättyneessä tarkastuksessa ei kuitenkaan ilmennyt mitään huomautettavaa avustusten käytöstä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.