Ismo Lehkoselta hiljentävä arvio: TPS:n este tulee kaukalon ulkopuolelta? "Olen nähnyt"

0:50
Pelicans rankaisi tämän jälkeen ylivoimalla ja siirtyi jo 4–1-johtoon: Hannes Björninen onnistui kuumentamaan TPS:n Ville Lajusen, joka sai raivostuttuaan toisen kakkosen perään.

Jääkiekon SM-liigan puolivälierien avauspäivänä maanantaina ainoan vierasvoiton onnistui ottamaan Lahden Pelicans, joka löi Turun Palloseuran lukemin 5–3. C Moren asiantuntija Ismo Lehkonen kohdistaa katseensa myös TPS:n toimistoon.

Kaukalossa Lehkonen näki aran TPS:n. Hän allekirjoittaa arvion, että Pelicans onnistui tökkimällä, ärsyttämällä ja provosoimalla saamaan kokemattoman joukkueen tolaltaan. Runkosarjakuutonen vei, runkosarjakolmonen vikisi.

– TPS:stä tuli sellainen runkosarjafiilis. TPS:n joukkue tuli luukuista ulos sillä lailla, että mitäs tänään oikein tapahtuu, minkälainen karkelo tämä oikeastaan on, Lehkonen sanoo.

Waltteri Merelä vei kuuden minuutin jälkeen Pelicansin 1–0-vierasjohtoon. Josh Kestnerin ylivoimalla iskemän TPS:n tasoituksen jälkeen Iikka Kangasniemi puolestaan siirsi lahtelaiset erän päätösminuutilla ylivoimalla takaisin keulille.

– Ensimmäinen maali, joka kairattiin maalin edestä, aiheutti Tepsillä jopa vähän ihmetystä ja pientä paniikin tynkää. Sen myötä Tepsin kiekollinen peli oli tosi arkaa. Syötöt olivat näytettyjä ja pehmeitä.

TPS:n kiekottomat pelaajat rupesivat puolestaan taiston edetessä olemaan moneen otteeseen katveessa, Lehkosen sanoin ”piilossa”.

– Pelicans oli kehittänyt kiekolliseen pelaamiseen hyvät lääkkeet, kun he tulivat suoraan syliin. Pelicans oli kaikilta pelaajiltaan valmisteltu tosi hyvin pudotuspelimoodiin. He määrittivät pelin suunnan voittamalla koko ajan yksittäisiä pieniä asioita kentällä.

Lehkonen katsoo, että TPS:stä ei tullut oikein ketään esiin siinä missä Pelicansin ykkösnyrkki Iikka Kangasniemi – Hannes BjörninenWaltteri Merelä oli kaukalon paras koostumus ja vei turkulaisia kaksinkamppailuissa ja irtokiekoissa "kuin pässiä narussa". Björninen alusti kolme maalia, kun taas kuukauden sairauslomalta palannut Kangasniemi paukutti peräti 1+3 tehopistettä.

– Kun mentiin kolmanteen erään ja Pelicans siirtyi 5–1 -johtoon, Kangasniemen Iikan ei tarvinnut oikeastaan edes pelata. Häntä säästeltiin ihan selvästi. Kaksi viimeistä maalia olivat minun mielestäni TPS:lle sellaista kosmetiikkaa.

Suomen Chicagosta litsari lärviin

1:04
Kiistanalainen tilanne avauserässä: Pelicansin tshekkihyökkääjä Filip Chlapik kävi TPS:n pitkän kiekon jälkeen tökkäämässä Lauri Pajuniemeä polvitaipeisiin.

Kun nähty vedetään yhteen, Pelicansin voi kärjistää vieneen taiston sekä valmistautumisen että tunnetilan osalta 100–0.

– Siellä on TPS:ssä kymmenisen pelaajaa, jotka ovat olleet ensimmäistä kertaa hypetyksen alla, että kylläpäs kausi on ollut hyvä ja osataan oikein hyvin jääkiekkoa pelata – meillä on vähän tämä homma näpeissä.

– Kanadalaisittain voi sanoa, että he olivat little bit cocky. Suomen Chicagosta tulikin sellainen litsari heti lärviin ensimmäisinä 40 minuuttina, että Tepsi ei toennut siitä ollenkaan.

– Se oli sellainen wake up call tuolle nuorisolle, että runkosarjan hauska hassuttelu ja hyvällä fiiliksellä pelaaminen muuttuu ottelusarjassa välittömästi, jos sinä et pärjää, Lehkonen perkaa.

Raimo Helmisen valmennustiimin piikkiin Lehkonen ei kuitenkaan TPS:ltä nähtyä laita. Hän korostaa, että turkulaisten penkin takaa löytyy kovan luokan kansainvälistä kokemusta – ja hän uskoo, että pelaajille on toitotettu, että nyt alkavat runkosarjan jälkeen eri pelit.

– Tämä menee yksittäisten pelaajien peiliin katsomiseen. Ottivatko he ihan oikeasti koppia siitä, mitä valmentajat sanoivat?

Panikointia "officessa"

5:44
Katso tästä TPS–Pelicans-ottelun maalit.

Lehkonen katsoo myös kaukalon ulkopuolelle ja esittää TPS:n ilmapiiristä mielenkiintoisen arvion.

– Puhun koko Tepsin organisaatiosta. Olen nähnyt, en kaukalon toiminnassa ja valmennuksessa, vaan officessa panikointia. Heidän kehonkielensä ja kaikki huokuu epävarmuutta, Lehkonen sanoo.

Tämä olisi valunut alaspäin.

– Nyt et voi olla yhtään epävarma, vaan päinvastoin, sinun pitää olla tosi päättäväinen ja tosi luottavainen, koska seuraava peli on otettava kotiin.

Lyhyessä sarjassa avauspelin voitto on entistä suuremmassa arvossa, koska nyt välieräpaikkaan ei vaadita neljää vaan kolme voittoa.

– Ensimmäisen pelin ryöstäminen on tosi kova juttu. Henkinen stressitila ja henkinen paine on omiaan kasvamaan.

Mitä nuorukaiset tekevät?

Sarja jatkuu Turussa tänään tiistaina. Kysymysmerkkejä on turkulaisittain Lehkosen sanoin "aivan älyttömästi".

– Se tapa, jolla Tepsi eilen tuli, ei tule toteutumaan. Onko se enemmän epävarmuutta, enemmän panikointia, enemmän sellaista selviytymistä, vai saavatko he päälle oikein kunnon raivoisan epätoivoisen jääkiekon pudotuspelipelaamisen?

– Jokainen ymmärtää, että jos esimerkiksi ensimmäinen erä napsahtelee sillä lailla, että Pelicans vie sitä ja saa jopa maalin tehtyä, paine lisääntyy kattilassa ihan älyttömästi. Koska jos he tuon pelin häviävät, heidän täytyisi voittaa kolme peliä putkeen.

– Tämän loppukauden aikana Tepsi ei ole kovin monta kertaa kolmea peliä voittanut putkeen. Runkosarjassakin he saivat kovia joukkueita vastaan käkättimeen aika pahasti.

Lehkonen uskoo, että TPS:n kokenut osasto Juhani Jasua, Petteri Wirtasta ja muutamaa kokenutta puolustajaa myöten osaa käsitellä tilanteen. Mutta.

– Tullaan ihan siihen, minkälaisen rytminmuutoksen kokemattomampi Palloseuran osasto saa. Ovatko he selviytymässä, ovatko he osallistumassa, ovatko he matkustajina vai hyppäävätkö (Lauri) Pajuniemi, (Juuso) Pärssinen, (Ruben) Rafkin, (Eemil) Viro ja (Aleksi) Anttalainen ihan oikeasti kuskin paikalle ja rupeavat määrittämään pelin luonnetta?

Puolivälierien 2. ottelut tiistaina: 

Kello 16.00
Lukko - Ilves
TPS - Pelicans

Kello 18.30
HIFK - Kärpät
Tappara - KalPa

Kaikki ottelut nähtävissä cmore.fi-suoratoistopalvelussa!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja