Islantilaisperhe ei tiedä, voiko koskaan palata kotiinsa: "Olen vain turta. Kaikki on turtaa"

Islantilaisperhe menetti kotinsa uhkaavan tulivuorenpurkauksen vuoksi: "Silloin tajusin, miten vakava tilanne on" 9:31
Katso koko haastattelu: Islantilainen perheenäiti kertoo kaupungin evakuoinnista ja purkauksen odottamisesta: "Me vain kellumme tyhjyydessä"

Islannissa odotetaan yhä tulivuorenpurkausta, jonka mahdollisuus on pysynyt korkeana. Grindavikista evakuoituneet eivät tiedä, voivatko tai haluavatko he koskaan palata kotiin.

Maanjäristykset ovat ravistelleet Grindavikin kylää pitkin viikkoa ja repineet aukkoja maahan. Luonnonvoimien alta kylästä on evakuoitu kaikki lähes 4 000 asukasta.

MTV Uutisten toimittaja Laura Pylvänäinen tapasi koko elämänsä Grindavikissä asuneen perheen. Kolme sukupolvea asuu nyt saman katon alla evakkoina Reykjanesbærissä, eivätkä he tiedä, voivatko ikinä palata koteihinsa. 

– Olen vain turta. Kaikki on turtaa. En tiedä kuinka tulisi tuntea, kertoo perheen äiti Rannveig Jónína Gudmundsdóttir.

– Itken vain jatkuvasti, herään öisin kesken unien raskas tunne sydämessä ja rinnassa.

Perheen on annettu vain nopeasti käväistä kodissaan, ja mukaan on otettu vain tärkeimmät. Lähtö oli niin nopea, että ruoat ovat jääneet sulamaan jääkaappiin ilman sähköjä.

Perhe lähti evakkoon jo ennen virallista evakuointimääräystä. Aluksi äiti rauhoitteli perhettään, että pienet järistykset ovat alueella normaaleja. 

– Mutta kun ajoimme kotitietämme pitkin, näin että uhkatasoa Grindavikissä oli korotettu. Silloin ymmärsin, miten vakava tilanne oli. 

– Kun yksi iso maanjäristys tuli noin kuudelta ja kaikki keittiöni vetolaatikot lävähtivät auki, sanoin, että nyt yritämme pelastaa asioita hajoamasta ja sitten lähdemme.

Katso Rannveig Jónína Gudmundsdóttirin koskettava haastattelu kokonaisuudessaan videolta artikkelin alusta.

Islannissa valmistaudutaan mahdolliseen tulivuorenpurkaukseen 3:26
Katso myös: Islannissa valmistaudutaan mahdolliseen tulivuorenpurkaukseen

Lue myös:

    Uusimmat