Isänpäivän makuja

Sunnuntaina isää hemmotellaan hyvällä kotiruoalla. Aamiaistarjottimelle valmistetaan täyteläinen unkarilainen munakas ja upeat kylmäsavulohirinkelit kahvin kanssa. Päivälliseksi isä saa alkuruoaksi täyteläistä maa-artisokkakeittoa.Pääruoaksi sopii possunfilee, jonka sisään on kääritty ihanaa omenatäytettä. Samalla uunissa valmistuvat rapeat juurekset. Jälkiruoaksi lapset voivat leipoa isälle Kaarinan herkullisen suklaakakun.

Unkarilainen munakas

2 siivua pekonia (noin 40 g) 1 sipuli 1 tl paprikajauhetta puolikas punainen paprika puolikas vihreä paprika 50 g salamia 4 kananmunaa tai 2 dl kananmunavalmistetta 2 rkl smetanaa 2 rkl vettä

Suikaloi pekoni ja hienonna sipuli. Leikkaa paprikat suikaleiksi ja salami kuutioiksi. Kuumenna pekoni ja sipuli pannussa, mausta paprikajauheella. Lisää joukkoon paprikasuikaleet ja salamikuutiot. Hauduta muutama minuutti. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki, lisää smetana ja vesi. Kaada seos pannulle. Siirtele seosta varovasti reunoilta keskelle kunne seos hyytyy. Tarjoile sellaisenaan, munakasta kääntämättä, suoraan pannulta.

Kylmäsavulohirinkeli

1 pehmeä reilun kokoinen rinkeli pesto-tuorejuustolevitettä rucolasalaattia 2 ohutta viipaletta kylmäsavulohta (3 ohutta viipaletta parmesanjuustoa)

Halkaise rinkeli ja levitä molemmille puolille pesto-tuorejuustolevitettä. Laita rucolan lehtiä alemmalle puoliskolle. Seuraavaksi muutama kylmäsavulohiviipale, joiden päälle voit höylätä muutaman parmesaanilastun. Asettele kanneksi vielä rinkelin yläpuoli.

Maa-artisokkakeitto

1 l kasvislientä 2 jauhoista perunaa 1 sipuli 500 g maa-artisokkia 1 dl kasvisrasvakermaa suolaa ja pippuria kuivattua basilikaa

pinnalle hienonnettua persiljaa

1. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi kattilassa. 2. Kuori ja kuutioi perunat ja sipuli ja lisää ne kasvisliemeen. 3. Kuori maa-artisokat ja laita ne heti kiehumaan, sillä ne tummuvat nopeasti. 4. Keitä viimeisen artisokan jälkeen noin 15 minuuttia, kunnes kaikki kasvikset ovat kypsiä. 5. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai sosemyllyssä. 6. Lisää kasvisrasvakerma ja mausta keitto basilikalla, suolalla ja pippurilla. 7. Lisää lopuksi pinnalle hienonnettua persiljaa. 8. Tarjoa maa-artisokkakeittoa tuoreiden sämpylöiden kanssa.

Omenatäytteinen possunfilee ja paahdetut vihannekset

n. 700 g porsaan ulkofileetä tai kookas possun sisäfilee voita ja öljyä ruskistamiseen suolaa mustapippuria 3 rkl sinappia

Täyte: 2 omena (hapan lajike) 1 punasipuli 1 rkl voita n. 0,5 dl suolapähkinöitä 1-2 tl tuoretta tai kuivattua rosmariini sokeria tai hunajaa mustapippuria (suolaa)

Pinnalle: suolapähkinärouhetta

Paahdetut juurekset: 3 porkkanaa 1-2 palsternakka 1 kookas punasipuliöljyä suolaa mustapippuria

1. Aloita valmistamalla täyte. Kuutioi omenat (kuori ulkomaiset). Kuori ja hienonna sipuli. 2. Kuumenna voi paistinpannussa. Lisää sipuli ja omenakuutiot muutamassa erässä. Kuullota muutama minuutti niin, että omenat hieman pehmenevät. Lisää suolapähkinät, tuore hienonnettu rosmariini (tai kuivattu). Mausta sokerilla tai hunajalla, rouhitulla mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. 3. Aseta filee leikkuulaudalle ja leikkaa vaakasuoraan noin senttimetrin korkeudelta fileen alaosasta, sen pitkältä sivulta viilto, joka jää fileen toiselta pitkältä sivulta kiinni. Avaa kuin kirja ja leikkaa samanlainen viilto loppuosaan fileestä, niin että saat suuren "lihalevyn". 4. Nosta täyte levyn toiseen reunaan ja rullaa muhkeaksi kääröksi. Kiinnitä huolellisesti cocktailtikuilla. 5. Kuumenna voi ja öljy pannulla ja ruskista käärö kauttaaltaan. Hiero pintaan suola ja pippuri. Voitele vielä sinapilla. Aseta filee uunipannulle. 6. Kuori juurekset ja leikkaa suuriksi lohkoiksi. Mausta öljyllä, suolalla ja pippurirouheella. Levitä juurekset fileen ympärille. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttista tuntiin. Voit halutessasi ripotella kypsennyksen loppuvaiheessa fileen pinnalle rouhittuja suolapähkinöitä.

Lue myös:

    Uusimmat