Mainos

Isä suhtautui hyytävästi 3-vuotiaan hätään Seinäjoella – Naapuri: ”Hän katseli palavaa taloa käsiinsä nojaillen, pikkupoika meni viereen ja itki lohduttomasti”

0:21

Seinäjoen murhapoltosta syytetty perheenisä oli entisten naapureiden mukaan uhkaava, pelottava ja väkivaltainen. Miehen epäillään sytyttäneen viime syyskuussa tulipalon, jossa hänen avovaimonsa kuoli ja 6-vuotias tyttärensä loukkaantui vakavasti.

Naapurit kertoivat kokemuksistaan tänään Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa jatkuneessa oikeudenkäynnissä, jossa miehelle on vaadittu elinkautista vankeusrangaistusta avovaimonsa murhasta ja lastensa murhien yrityksistä.

Oikeudessa kuultiin muun muassa perheen rajanaapurina asunutta naista, joka kuvaili miehen suhtautuneen avopuolisonsa surmanneeseen tulipaloon ja pienen lapsensa hätään pöyristyttävällä tavalla.

”Näytti, kuin hän olisi ihaillut kättensä jälkiä”

Rajanaapuri kertoi olleensa palopäivänä valmistautumassa töihin lähtöön, kun ulkoa kuului ”hirvittävä humahdus”. Ikkunaan kiirehdittyään hän huomasi naapurista nousevan savutornin ja pian rakennuksen takapihalla edestakaisin kävelevän miehen, joka oli kauttaaltaan noen mustaama.

Tulipaloon havahduttuaan nainen soitti hätäkeskukseen. Samalla hän huomasi, että pihalla oli myös naapurin perheen 3-vuotias poika.

– Poika käveli isänsä perässä. Isä ei ottanut mitään kontaktia poikaan. Muistan sen, koska minulla itselläni on lapsia, ja se tuntui siinä tilanteessa todella pahalta. Kuvittelisin, että tuollaisessa tilanteessa lapsi otetaan ensimmäisenä syliin ja häntä lohdutetaan. Näin ei tapahtunut.

Naisen kertomuksen mukaan mies meni lopulta maahan makaamaan.

– Hän katseli palavaa taloa käsiinsä nojaillen. Pikkupoika meni viereen ja itki lohduttomasti. Hänellä oli kädet ojennettuna rakennusta kohti. Isä ei reagoinut mitenkään.

– Muistan ajatelleeni, että näytti siltä kuin mies olisi ihaillut kättensä jälkiä.

Ennen kuin pelastajat saapuivat, pihalle ennätti juosta naapurustossa asuva mies, joka otti 3-vuotiaan syliinsä. Mies vei lapsen rakennuksen etupuolelle, minne myös paloautot ja ambulanssi saapuivat.

Perästä seurasi perheen isä, joka paikalla olleen lääkärin mukaan suhtautui tulipaloon poikkeuksellisen rauhallisesti. Mies ei lääkärin mukaan ollut lainkaan huolissaan siitä, oliko rakennukseen jäänyt muita perheenjäseniä.

Motiivina huoltajuus?

Jonkin ajan kuluttua savusukeltajapari löysi perheen äidin palavan talon makuuhuoneen lattialta ulkovaatteet päällä. Viereisellä sängyllä makasi perheen 6-vuotias tyttö. Hänkin oli löydettäessä ulkovaatteet yllään.

Toisin kuin äitinsä, tyttö selvisi palosta hengissä. Hän sai kuitenkin pahan aivovamman, jonka vuoksi hän on edelleen hoidettavana. Tyttö ei kykene vammansa vuoksi kommunikoimaan.

Tulipalon johdosta perheen isää syytetään Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa murhasta, kahdesta murhan yrityksestä sekä tuhotyöstä.

Syyttäjän näkemyksen mukaan isä sytytti perheen talon tuleen tahallaan.

Epäillyn murhapolton on arveltu liittyvän perheen 3- ja 6-vuotiaiden lasten huoltajuuteen. Lapset olivat saaneet suomalaiset henkilötunnukset vain kaksi päivää ennen tulipaloa, ja tulipalon jälkeen talon läheltä löydettiin reppu, jossa oli miehen ja lasten passit, mutta ei äidin.

Lasten isoäidin mukaan mies oli uhkaillut muuttavansa lasten kanssa pois Suomesta.

Oikeudessa mies on kiistänyt, että hän olisi halunnut viedä lapset pois Suomesta. Kertomansa mukaan hän suhtautui lasten saamiin suomalaisiin henkilötunnuksiin positiivisesti, eikä halunnut, että lapset kasvaisivat esimerkiksi hänen kotimaassaan Yhdysvalloissa.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden eilisessä istunnossa kuultu mies myös kuvaili itseään perheorientoituneeksi mieheksi ja väitti, ettei perheellä ollut ennen tulipaloa kummempia ongelmia.

Tänään oikeudenkäynnissä kuultujen todistajien kertomukset asettavat miehen kertomukset ristiriitaiseen valoon.

Naapurilla hämmentävä kohtaaminen

Tulipalosta ja isän erikoisesta suhtautumisesta hätääntyneeseen lapseen kertonut rajanaapuri kuvaili oikeudessa myös aikoja ennen tulipaloa. Kokemustensa perusteella hän piti perheen isää pelottavana ja uhkaavana.

Nainen myönsi olleensa miehen kanssa tekemisissä vain vähän. Nuo muutamat kerrat olivat kuitenkin painuneet hänen mieleensä sitäkin paremmin.

– Eräänä iltana olin yksin kotona, ja minulla oli ulko-ovi auki, kun oli suhteellisen lämmintä. Kuulin, miten pihalta alkoi kuulua ääniä ja miten perheen isä sanoi isoon ääneen, että katsokaa lapset, tämä näyttää siltä, kuin kukaan ei asuisi tällä, nainen aloitti.

– He tulivat ovensuuhun, ja perheen isä halusi palauttaa yhden oluen, jonka hän oli jossain vaiheessa kesää lainannut mieheltäni. He olivat siis joskus juoneet yhdet oluet, hän jatkoi.

Nainen kertoi vaihtaneensa tilanteessa muutaman sanan perheen äidin kanssa suomeksi. Hänen mukaansa mies hermostui tästä.

– Hän alkoi tuijottaa minua pistävästi ja kyseenalaistamaan sitä, kuka minä olen. Että en ole ainakaan tämän perheen vaimo, koska näytän isoäidiltä. Sitten hän kuiskutti naiselle, että minä näytän 80- tai 90-vuotiaalta.

Kun mies vielä jatkoi solvaamista, perheen äiti yritti keskeyttää tilanteen, pyysi anteeksi miehen käytöstä ja veti tämän pois tilanteesta. Naapurin mukaan mies kuitenkin provosoitui ja huuteli solvauksia vielä mennessään.

Naapuri kertoi oikeudessa, että välikohtauksen jälkeen perhe vetäytyi, eikä enää edes tervehtinyt häntä.

– Juttelin kerran perheen äidin kanssa niin, että olin omalla rajallani marjapuskissa ja hän omalla tontillaan marjapuskissa. Hän ihan muutamalla sanalla kiitti siitä, että lapset olivat vielä tekemisissä keskenään. Hän puhui hyvin matalalla äänellä.

Perheen isä istui naisen mukaan keskellä pihaa ja näytti siltä, ”kuin hän hallinnoisi koko tonttia tuolistaan”.

”Minä tulkitsin sen niin, että nyt on käyty käsiksi”

Rajanaapurin lisäksi myös perheen entisellä seinänaapurilla oli ikäviä kokemuksia miehestä. Hän kertoi oikeudessa, että perheessä riideltiin paljon ja että isä oli riitojen yhteydessä väkivaltainen.

– Ensin oli suupuolista sotaa, mutta vähän myöhemmin alkoi kuulua myös, kun tavaroita menee rikki ja naisen päälle käydään ihan selvästi. Nainen pyysi useamman kerran lopettamaan.

Naapurin mukaan perheen äidillä oli useasti silmä mustana. Lisäksi hän kertoi pistäneensä merkille, että naisella oli päässään kaljuja kohtia.

Eräänä yönä seinänaapuri oli joutunut soittamaan perheen asunnolle poliisin, sillä kovaääninen riitely oli jatkunut aamuyöhön. Poliisien vierailu oli rauhoittanut tilannetta hetkeksi, mutta huutaminen oli jatkunut pian entistä kovaäänisempänä.

Naapuri kertoi soittaneensa poliisille toistamiseen. Viranomaiset olivat kuitenkin ennättäneet ensimmäisen käynnin jälkeen taukopaikalle, eivätkä enää tulleet paikalle uudestaan.

Perheväkivaltaa oli epäillyt myös perheen kolmas naapuri, joka kertoi oikeudelle kuulleensa eräänä iltana, miten perheen kotoa kuului kovaäänistä tappelua. Lapsen itkun säestämä riita oli todistajan mukaan päättynyt naisen kovaääniseen parahdukseen.

Todistajan mukaan huudahdus kuulosti siltä, kuin naiseen olisi sattunut.

– Minä tulkitsin sen niin, että nyt on käyty käsiksi.

Viimeisen kerran naapuri kuuli riitelyn ääniä vain päivää ennen kodin tuhonnutta tulipaloa. Hänen mukaansa mies oli tuolloin huutanut ja kehottanut naista ”painumaan vittuun täältä”.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja