Irrottaudu töistä kesälomalla – näin palaudut parhaiten

Onnistunut kesäloma antaa lisävirtaa myös työhön. Lomalla työasioista on kuitenkin päästettävä irti. 

Palautumisjaksot ovat tärkeitä työntäyteisen arjen välissä. Lyhyet tauot töistä palauttavat jonkin verran, mutta kesäloma on usein ainoa pitkä mahdollisuus palautua kunnolla.

– Erityisesti asiantuntijatehtävissä, joissa aivot ja psyykkinen puoli ovat isolla kuormituksella, on tärkeää pystyä irrottautumaan hektisestä työrutiinista. Tutkimukset ovat osoittaneet, että hyvin palautuneet työntekijät ovat sitoutuneempia, kertoo Lassi Köppä Väestöliitosta.

Töistä irrottautumiseen kannattaa valmistautua jo ennen lomalle jäämistä. Älä vedä itseäsi piippuun ennen lomaa, vaan yritä tunnistaa, mitä töitä realistisesti pystyt hoitamaan viimeisinä viikkoina.

– Kun jäät lomalle, hyvä keino on tehdä lista asioista, jotka töihin palatessa pitää hoitaa. Asiat saa paremmin unohdettua loman aikana, kun ne ovat ylhäällä jossain.

Pidä myös huoli, että tärkeät kontaktisi tietävät sinun lomailevan, jolloin et joudu setvimään työasioita loman aikana. 

– Lomailuvaihe on helppo mokata pitämällä kännykät ja tabletit jatkuvasti laulamassa. Fatka on, että hyvin harva, jos kukaan, on täysin korvaamaton. Lomalla täytyy uskaltaa laittaa päivitykset pois päältä ja olla avaamatta läppärin kantta, Köppä toteaa.

Hän muistuttaa, että mahdollinen sosiaalisen median käyttö ja sähköpostien lukeminen kannattaa rajoittaa henkilökohtaisiin tileihin.

– Jos astuu työmaailmaan, sinne ajautuu herkästi ottamaan vastuuta.

Haasta itseäsi ja rentoudu

Mitä lomalla sitten kannattaisi tehdä työmaailmasta palautuakseen? Köpän mukaan tärkeää on tehdä asioita, jotka saavat rentoutumaan. Toiselle rentoutuminen on makoilua, toiselle lenkkeilyä ja kolmannelle perheen kesken vietettyä aikaa. Myös aktiivista tekemistä kannattaa kokeilla. 

– Voit esimerkiksi opetella uusia asioita tai tehdä jotain haastavaa, mikä ei liity työhösi.

Loma tulee vääjämättä jossain vaiheessa päätökseensä, ja on aika palata töihin. Miten työhönpaluusta selviää? Köppä kehottaa aloittamaan ja lopettamaan loman keskellä viikkoa. Näin töihinpaluuviikko ei tunnu pitkältä ja raskaalta.

– Töihin on myös helpompi palata, kun työpöytä on siisti ja tehtävälista odottaa pöydällä. Kannattaa myös kirjata itselleen ylös, mitkä lomalla tehdyt asiat auttoivat parhaiten palautumaan. Palautetta omasta irrottautumisesta voi kysyä myös omalta perheeltä. 

Lue myös:

    Uusimmat