Iranin uusi äärikonservatiivipresidentti astuu virkaansa – maassa vaikea taloustilanne

Iranin uusi presidentti Ebrahim Raisi astuu tänään virkaansa.

60-vuotias äärikonservatiivinen Raisi korvaa virassa maltillisen Hasan Ruhanin.

Raisi voitti kesäkuun presidentinvaalit odotetusti sen jälkeen, kun kaikki varteenotettavat vastustajat oli suljettu pois vaaleista. Vaalien äänestysprosentti jäi matalaksi, alle 50 prosenttiin.

Yhdysvallat kommentoi kesäkuussa, että iranilaisilta evättiin vapaat ja reilut presidentinvaalit.Tiistain virkaanastujaisseremoniaa johtaa Iranin uskonnollinen johtaja Ali Khamenei.

Presidentinvalansa Raisi vannoo parlamentin edessä torstaina.60-vuotiaasta Raisista on puhuttu myös Khamenein mahdollisena seuraajana. Uskonnollinen johtaja on Iranissa tärkein vallankäyttäjä.

Haasteena talouskriisi

Iran painii syvän talouskriisin kanssa, jota Yhdysvaltojen asettamat pakotteet ovat kiihdyttäneet. Donald Trump veti presidenttikautensa aikana Yhdysvallat Iranin ydinsopimuksesta ja palautti voimaan ankarat pakotteet Irania kohtaan.

Koronapandemia on lisännyt taloudellista ahdinkoa entisestään.

Talousongelmat ovatkin uuden presidentin suurin haaste, arvioi tutkija Clement Therme italialaisesta Euroopan yliopistoinstituutista (EUI).

– Hänen päätavoitteensa tulee olemaan taloudellisen tilanteen parantaminen vahvistamalla maan taloudellisia suhteita naapurimaihin, Therme sanoo uutistoimisto AFP:lle.

– Tavoitteena olisi liiketoimintamalli, joka suojelisi Iranin taloudellista kasvua Yhdysvaltojen politiikalta ja päätöksiltä.

Therme uskoo, että Raisin tärkein prioriteetti on päästä eroon Yhdysvaltojen pakotteista.

Raisiin kohdistuu myös odotuksia Iranin ydinohjelmaa koskevan kansainvälisen sopimuksen elvyttämisestä. Aiempi ydinsopimus solmittiin Ruhanin kaudella.

Lue myös:

    Uusimmat