MTV Uutiset seuraa: Iran heitti bensaa liekkeihin kostoiskullaan – jopa 22 ballistista ohjusta ammuttiin, netissä leviää kuva suutariksi jääneestä ohjuksesta

3:08
Iran on ampunut ohjuksia kahteen lentotukikohtaan, johon on sijoitettu Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten joukkoja – sotataidon laitoksen johtaja Maanpuolustuskorkeakoulusta kertoo iskun taustoista

Iran on iskenyt ohjuksin yöllä kahteen Irakin maaperällä olevaan lentotukikohtaan, joissa on Yhdysvaltain ja sen liittolaisten joukkoja. Isku oli vastaus erittäin vaikutusvaltaisen iranilaiskomentaja Qassem Suleimanin surmaan. Yhdysvallat tappoi tämän lennokki-iskulla Irakin Bagdadissa viime perjantaina.

MTV Uutiset seuraa tilanteen kehittymistä hetki hetkeltä.

Kello 18.10: Yhdysvaltain presidentti Trump pitää tiedotustilaisuuden Iranin tilanteesta. Voit seurata suoraa lähetystä tästä artkkelista.

Kello 17.45: Iranin presidentin Hasan Ruhanin mukaan ohjusisku Yhdysvaltojen tukikohtia vastaan osoittaa, että Iran ei peräänny Yhdysvaltojen edessä. Jos amerikkalaiset ovat viisaita, he eivät ryhdy mihinkään muihin toimiin tässä vaiheessa.

Ruhani sanoi, että Iranin "lopullinen vastaus" maansa surmatun komentajan Qassem Suleimanin salamurhaan on "potkaista kaikki Yhdysvaltojen joukot pois alueelta", kertoo BBC.

Kello 15.30: Suomen pääministeri Sanna Marin sanoi tiedotustilaisuudessa Ruotsissa, että suomalaisjoukkojen vetämisestä Irakista päättää yhteisesti liittouma, johon Suomi kuuluu. 

Irakin parlamentti vaati aiemmin maan hallitusta poistamaan ulkomaiset joukot maasta. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, aikooko se noudattaa parlamentin kehotusta.

Kello 12.55: Irak kertoo saaneensa virallisen varoituksen Iranilta ennen Yhdysvaltojen joukkoja vastaan kohdistettuja ohjusiskuja.

Pääministeri Adel Abdel Mahdin kansliasta kerrottiin, että Iran kertoi suullisessa viestissä aikovansa rajoittaa iskunsa kohteisiin, jossa on amerikkalaisia joukkoja.

Irakin puolustusvoimien mukaan ohjusiskuissa ei kuollut yhtään irakilaista. Muistakaan kuolonuhreista ei ole tietoa Iranin väitteistä huolimatta.

Kello 12.10: Finnair kertoo muuttavansa Dubain-lentojensa reittiä Iranin levottoman tilanteen vuoksi. Yhtiö lentää Dubain-lentonsa ainakin tällä viikolla Saudi-Arabian ilmatilan kautta.

Kello 10.58:Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tuominnut Iranin ohjusiskut Irakiin. Niinistö vaatii lausunnossaan Iranilta selvitystä tapahtumista.

Niinistön mukaan suomalaishenkilökunta toisessa iskukohteessa, Erbilin tukikohdassa, on kunnossa.

Kello 10.13: Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva pitää yllättävänä, että Iran ei näytä aiheuttaneen ohjusiskuillaan kuolonuhreja huolimatta väitteestään 80 amerikkalaisuhrista.

Kanervan mukaan tästä herää kysymys, oliko Iranin tarkoituskin antaa vain varoituslaukauksia.

Kello 9.58: Twitterissä leviää kuvia suutariksi jääneestä iranilaisohjuksesta, joka ei olisi saavuttanut kohdettaan. Kuvien alkuperää ei ole vahvistettu.

Kello 9.51: Iranin laukaisemien ohjusten määrästä on kahta tietoa. Iran itse kertoo ampuneensa 15 ohjusta, irakilaislähteiden mukaan määrä olisi ollut hieman suurempi.

Irakin armeija kertoo, että yhteensä 22 ohjusta ammuttiin kohti koalition tukikohtia. Niistä 17 olisi osunut al-Asadin lentotukikohtaan, ja kaksi niistä olisi jäänyt suutareiksi.

Jos Irakin armeijan tieto pitää paikkansa, niin 22 ohjuksesta viisi olisi siis kohdistunut Erbilin tukikohtaan, jossa on myös suomalaisjoukkoja.

Suomalaissotilaat oli hälytetty suojaan, kun tieto hyökkäyksestä tuli.

Suomalaisjoukkojen vahvuus Erbilissä on yhteensä 80 henkilöä. Heistä osa oli poissa tukikohdasta lomien takia.

Kello 8.49: Irakin puolustusvoimien mukaan Iranin yöllisissä raketti-iskuissa Irakissa sijaitseviin tukikohtiin ei kuollut yhtään irakilaista.

Iranin valtiontelevision väitteelle 80 amerikkalaisuhrista ei ole vahvistusta.

Muun muassa uutistoimisto Fars on julkaissut videon, jossa sen mukaan näkyy, kuinka kaksi ohjusta osuu maahan al-Asadin sotilastukikohdassa Irakissa.

Kello 8.19: Öljyn hinta lähti voimakkaaseen nousuun yöllä Iranin ohjusiskun jälkeen. Raakaöljyn hinta pomppasi 4,5 prosenttia yli 65 dollariin tynnyriltä.

Öljyn hinta nousi myös viime viikolla, kun Yhdysvaltain lennokki-isku surmasi Suleimanin.

Myös Tokion pörssi avautui rajuun laskuun pian sen jälkeen, kun uutinen Iranin ohjusiskusta tuli ilmi. Keskeinen Nikkei-indeksi sukelsi noin 2,5 prosenttia.

Kello 7.49: Iranin valtiontelevisio väittää, että jopa 80 amerikkalaista olisi kuollut yöllä tehdyissä ohjuisiskuissa kahteen sotilastukikohtaan Irakissa. Yhdysvallat ei ole vahvistanut yhtään uhria.

Yhdysvaltojen mukaan uhrien ja vahinkojen arviointi on parhaillaan käynnissä.

Kello 6.46: Iranin ulkoministeri Javad Zarif on kommentoinut iskua Twitterissä. Hänen mukaansa Iran on suorittanut mittaluokaltaan oikeassa suhteessa olevan toimen tukikohtaan, josta hänen mukaansa Quds-joukkojen komentaja Qassim Suleimanin surma tehtiin.

Hän kirjoittaa, että Iran ei halua sotaa, mutta maa puolustaa itseään kaikelta aggressiolta.

Kello 6.36: Useat asiantuntijat ovat rauhoitelleet amerikkalaisilla TV-kanavilla Valkoisen talon tunnelmia sanomalla, ettei Yhdysvaltojen tarvitse vastata voimalla, mikäli amerikkalaisia uhreja ei iskuilla ole.

Maailma odottaa nyt, miten Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vastaa ohjusiskuun, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kommentissaan.

Ensimmäisten tietojen mukaan onnettomuuden olisi aiheuttanut tekninen vika, eikä yhteyttä Iranin yöllisiin ohjusiskuihin olisi.

Trump kirjoittaa Twitterissä, että iskujen uhrien ja vahinkojen arviointi on parhaillaan käynnissä.

Trump kirjoittaa tekevänsä virallisen lausunnon tapahtumista huomisaamuna, eli todennäköisesti tänään päivällä Suomen aikaa.

USA:n mahdollisista vastatoimista hän ei mainitse mitään.

Kello 5.30: Puolustusministeriö vahvistaa ulkoministeriön välityksellä STT:lle, että Irakissa toimivat suomalaiset rauhanturvaajat ovat kunnossa.

Iran ampui yöllä ohjuksia kahteen lentotukikohtaan, joihin on sijoitettu Yhdysvaltain ja sen liittolaisten joukkoja. Toinen tukikohdista sijaitsee Erbilissä, jossa suomalaiset rauhanturvaajat toimivat.

Iranin isku oli kohdistettu Yhdysvaltain joukkoja vastaan. Maavoimat kertoo Twitterissä seuraavansa tilannetta Irakissa.

Suomalaisosaston vahvuus Irakissa on tällä hetkellä 78 henkilöä.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja