Irakin Erbilissä olevat suomalaissotilaat ovat kunnossa – HS: olivat ohjusiskun aikana pommisuojissa

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan Iran laukaisi eilen yli kymmenen ballistista ohjusta Yhdysvaltojen armeijaa ja liittouman joukkoja vastaan Irakissa 1:49
Iran iski ohjuksin yhdysvaltalaiskohteisiin yöllä Irakissa. Tämä iskusta tiedetään toistaiseksi.

Kaikki Irakin Erbilin tukikohdassa ohjusiskujen aikaan olleet suomalaissotilaat ovat kunnossa, kertoo Maavoimat Twitterissä.

Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Rami Saari sanoo asiasta ensimmäisenä kertoneelle Helsingin Sanomille olleensa yhteydessä Erbiliin aamuyöllä.

– Suomalaiset olivat siinä vaiheessa vielä suojautuneina sheltereihin [pommisuojiin]. Mutta ihmiset on laskettu ja kaikki ovat kunnossa, Saari sanoi lehdelle aikaisin aamulla.

Saaren mukaan suomalaiset oli hälytetty pommisuojaan iskun aikaan, eivätkä he olleet kokeneet mitään dramaattista.

– Suomalaiset olivat hiekkasäkkien suojassa ja olivat kuulleet pauketta ja räjähdyksiä, mutta tilanne oli muutoin vielä aika epäselvä.

MTV:n Uutisaamussa kommentoinut Sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaa vahvistaa suomalaisten voivan hyvin.

– He ovat keskeyttäneet koulutusoperaation ja ovat korotetussa suojausvalmiudessa tukikohdassa.  

Irakissa olleiden suomalaisjoukkojen vahvuus on noin 80, mutta sotilaiden tarkka määrä vaihtelee. Ilta-Sanomien tietojen mukaan sunnuntaina Erbilissä oli 59 suomalaissotilasta.

​​​​​​​

Mistä on kyse?

Iran iski viime yönä Suomen aikaan kahteen Irakin maaperällä olevaan lentotukikohtaan, joissa on Yhdysvaltain ja sen liitolaisten joukkoja. Isku oli vastaus erittäin vaikutusvaltaisen iranilaiskomentaja Qassem Suleimanin surmaan, jonka Yhdysvallat tappoi lennokki-iskulla Irakin Bagdadissa viime perjantaina.

Iskujen aiheuttamia vahinkoja selvitetään vielä, mutta Iranin valtiontelevision väitteen mukaan iskuissa on kuollut vähintään 80 "amerikkalaisterroristia". Yhdysvallat ei ole vahvistanut yhtään uhria.

Irakin turvallisuuslähteet ovat puolestaan kertoneet CNN:lle, että uhrien joukossa on myös irakilaisia. Vielä ei ole selvää, onko uhrien joukossa haavoittuneita vai kuolleita.

Ain al-Asadin tukikohta sijaitsee Länsi-Irakissa, noin 200 kilometriä Bagdadista. Erbil sijaitsee Irakin Kurdistanissa.

Lue myös:

    Uusimmat