Kirjeenvaihtajan kommentti: Iran aloitti kostonsa, maailma odottaa Yhdysvaltain vastausta – Trump ennennäkemättömän testin edessä

1:49
Iran iski Yhdysvaltain kohteisiin Irakissa. Katso aamun uutisjuttu!

Meidän kaikkien kannattaa toivoa, että Trump pitäisi kerrankin pään kylmänä, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Yöllä Suomen aikaan Iran ampui toistakymmentä ballistista ohjusta kahteen Yhdysvaltain lentotukikohtaan Irakissa. Ensi tietojen mukaan liittouman tukikohtiin tehdyistä iskuista ei loukkaantunut ketään yhdysvaltalaista.

Toistaiseksi on epäselvää, onko ketään Yhdysvaltain liittolaisia loukkaantunut. Suomen puolustusministeriö on vahvistanut, että alueella olevat suomalaisjoukot ovat turvassa.

Iskun jälkeen Iranin korkea-arvoinen viranomainen Saeed Jalili twiittasi kuvan Iranin lipusta, mitä pidetään irvailuna Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille. Trump nimittäin twiittasi kuvan Yhdysvaltain lipusta heti sotilasjohtaja Qassem Suleimanin surmaamisen jälkeen.

Oliko Iranin isku Yhdysvaltain tukikohtiin yllätys? Tuskin kenellekään, joka on seurannut viime aikaisia tapahtumia.

Iranin oli näytettävä kansalaisilleen

Iranin johdon on näytettävä kansalaisilleen, että he kostavat sotilasjohtajansa kuoleman. He halusivat näyttää, että Iran pystyy helposti iskemään Yhdysvaltain tukikohtiin.

Ei ole vielä varmuutta, oliko isku tarkoituksella enemmänkin varoitus ja jäikö koston ensimmäinen osa tähän. Iran ei kuitenkaan halua suoraa sotaa Yhdysvaltain kokoisen sotilasmahdin kanssa, sillä se olisi itsetuhoisa. Iranin ulkoministeri Javad Zarif lausuikin pian iskun jälkeen, etteivät he toivo tilanteen kärjistyvän.

Nyt maailma odottaa, miten Trump vastaa vai vastaako. Useat asiantuntijat kiirehtivät amerikkalaisilla TV-kanaville rauhoittelemaan Valkoisen talon tunnelmia sanomalla, ettei Yhdysvaltojen tarvitse vastata voimalla, mikäli ei ole amerikkalaisia uhreja.

Trumpin presidenttikausi on ollut myrskyisä, mutta tämän suuruista testiä hänen edessään ei ole ennen ollut. Meidän kaikkien kannattaa toivoa, että Trump pitäisi kerrankin pään kylmänä. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja