Ilveksen miljoonavoitot sulivat – Risto Jalo purkaa pettymyksen syitä: "Mestaruutta ei osteta kuin autoa"

Ilves-päävalmentaja Antti Pennanen: "Valtava pettymys, saattoi olla viimeinen peli SM-liigassa" 2:26
Ilveksen päävalmentaja Antti Pennanen tiivisti pudotuspelien pettymykset ratkaisevan KalPa-tappion jälkeisessä haastattelussa.

SM-liigan puolivälierissä pettymyksen kokenut Tampereen Ilves tekee päättyneestä kiekkokaudesta liki nollatuloksen, arvioi Ilves-Hockey Oy:n toimitusjohtaja Risto Jalo.

Ilves lähti kauteen kovien odotusten keskellä viime kevään välieräpettymyksen jälkeen, ja kauden aikana tehdyt pelaajahankinnat nostivat sen joissain spekulaatioissa jopa suurimmaksi mestarisuosikiksi.

Toisin kuitenkin kävi, kun runkosarjassa seitsemänneksi sijoittunut KalPa lähetti Ilveksen laulukuoroon puolivälierissä otteluvoitoin 4–1. Toimitusjohtaja Jalo pitää kautta silti pääosin onnistuneena.

– Kyllähän se tietysti oli urheilullisesti pettymys, ettei päästy välieriin saakka. Toisaalta kaikki kunnia KalPalle, koska kyllä he voittonsa ansaitsivat, Jalo tunnustaa.

– Olimme runkosarjassa kakkosia ja CHL:ssäkin pääsimme jatkokierroksille. Kaikkea ei pidä lakaista huonon lopputuloksen alle. Tietysti tämä on aina lopullinen mittari, kun katsotaan, mihin saakka pääsee keväällä.

Vuodesta 1985 asti mestaruutta janonneen seuran kannattajia pelkkä runkosarjamenestys tuskin lämmittää, vaikka lähihistoriassa takana on paljon synkempiäkin ajanjaksoja. Mestarisuosikin asemasta romahtaminen näyttäytyi ulospäin henkisen paineen alla murtumiselta, mutta Jalo ei tähän täysin yhdy.

– En usko, että se nyt oli syynä tuohon esitykseen. Kyllä se oli enemmänkin urheilullinen. Ja KalPa riisui aktiivisella pelityylillään meidän joukkueemme aseista. Emme pystyneet siihen vastaamaan, Jalo pohtii.

– Tässä on tietysti pettyneitä ihmisiä paljon – kannattajia ja muita – kun odotuksia luodaan ulkopuolelta aika paljonkin ja jokainen itsekin luo niitä. Kyllä meillä asiat kuitenkin ovat ihan hallinnassa.

Ilveksen edellisessä mestarijoukkueessa lähes neljä vuosikymmentä sitten kannua nostellut Jalo ei koe, että seurassa olisi kevään lopputuloksen perusteella syytä suurempiin muutoksiin.

– Omassa porukassa hallituksesta toimihenkilöihin on ymmärrys, ettei sitä mestaruutta voi ostaa niin kuin vaikka autoa tai jotain muuta tuotetta, mutta kun asioita tehdään riittävän hyvin, riittävän pitkään ja sinnikkäästi, niin se palkinto voi jonain päivänä tulla.

Miljoonavoittojen jälkeen pakkaselle

Taloudellisesti kausi ei ollut Ilvekselle samanlainen menestystarina kuin pari edellistä tilikautta Nokia Arenaan siirtymisen jälkeen. Kaksi vuotta sitten 2,4 miljoonaa ja vuosi sitten 1,2 miljoonaa euroa voittoa tehneen seuran toukokuun vaihteessa päättyvän tilikauden tulos tulee päätymään Jalon arvion mukaan kutakuinkin nollaan tai "jonkun verran miinukselle".

– Katsotaan nyt, kun saadaan vielä tämä huhtikuu kasaan, mutta ei meillä mitään katastrofiakaan ole tulossa, Jalo ynnäilee.

Syy ei ole aikaisessa kesälomassa. Jalon mukaan välieriin ja finaaleihin selviytyminen tarkoittaa mestarinkin kohdalla käytännössä muutaman sadantuhannen euron lisätienestejä – rahaa tietysti sekin – mutta 80 prosenttia lipputuloista menee välieristä eteenpäin yhteiseen pottiin, josta se jaetaan menestyksen mukaan kahdeksan parhaan kesken.

Muitakin syitä aiempaa vaisumpaan tulokseen on. Pelaajanippu oli huhujen mukaan SM-liigan selvästi kallein, uuden areenan kulut ja korkomenot jatkaneet kasvuaan eikä tulopuolellakaan kassa ole kilissyt samaan tahtiin kuin viime keväänä.

– Ei voi ajatellakaan, että tekisimme sellaisia tuloksia kuin tässä parin viime kauden aikana, kun pääsimme aloittamaan areenalla ja sitten nauttimaan parit MM-kisat lisätuloista.

Erikoinen näky jäällä: Ilves-valmennus ei kätellyt KalPaa 2:41
Ilveksen valmennusjohtoa ei näkynyt kättelyjonossa KalPa-sarjan päätteeksi.

Ilves teki hallinnoimiaan aitioita vuokraamalla noin puolen miljoonan euron tilin Tampereella keväällä 2022 pelatuista MM-kisoista. Samana vuonna kassaan ropisi myös muhkea potti NHL-seurojen maksamia kasvattajakorvauksia. Myös viime kevään toisista MM-kotikisoista kertyi nyt päättyvään tilikauteen kelpo potti.

Runkosarjan yleisökeskiarvo pieneni Ilveksen osalta hieman. Kun kaudella 2022–23 Nokia Arenassa pelejä seurasi keskimäärin 8 216 katsojaa, oli luku tällä kaudella 8 126.

Kovista hankinnoista lisäpainetta

Ilveksen kohdalla yksi kauden käännekohdista nähtiin aivan siirtorajan umpeutumisen kynnyksellä, kun seura päätti luopua kolmatta kauttaan Tampereella pelanneesta amerikkalaispuolustaja Les Lancasterista ja tarttui NHL-kokemusta omanneeseen Adam Clendeningiin ja JYPin kanssa sopimuksensa purkaneeseen tähtipakki Sami Nikuun.

On jälkiviisautta sanoa, etteikö mikä tahansa seura olisi nähnyt näissä hankinnoissa potentiaalia, mutta surkeasti päättynyt kausi henkilöityi osittain juuri näihin erittäin kalliiksi käyneisiin vahvistuksiin. Lopulta Ilves ei saanut sitä, mitä loppukaudeksi oli tilattu.

– Ei kai kukaan ollut eri mieltä siitä, etteikö Clendening olisi ollut ammattimies. Nyt hän ei tietenkään pystynyt keväällä sellaisiin suorituksiin kuin aikaisemmin kaudella. Sen varmaan kaikki näkivät, Jalo myöntää.

– Jokainen liigajoukkue olisi varmasti ottanut hänet riveihinsä, kun hän tuli tarjolle. Tietysti silloin ajateltiin, että hän täydentää mukavasti meidän ylivoimaosastoamme, ja on kokonaisvaltainen pelaaja. Ei tässä niitäkään varmaan kannata harmitella.

Jalon mukaan Ilveksen hallitus kokoontuu vielä tällä viikolla tarkistamaan seuran ensi kauden budjettia. Seuraavan kauden joukkueet kasataan Suomessa pitkälti jo aikaisessa vaiheessa talvea, joten pudotuspelien heikolla menestyksellä ei sinänsä ole vaikutusta pelaajahankintoihin.

Muutoksia on silti tulossa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Ilves tarvitsee paikkaajia muun muassa Liigan pistepörssin voittaneelle Oula Palveelle, NHL:ään todennäköisesti suuntaavalle maalitykki Jani Nymanille ja Ruotsiin lähtevälle Joona Ikoselle. Pakistossakin on aukkoja, kun kohuhankinnat Niku ja Clendening suuntaavat todennäköisesti muihin maisemiin.

– Kun tulemme ulos näiden (uusien) pelaajien kanssa niin meidän näkemyksemme mukaan meillä on erittäin kilpailukykyinen joukkue ensi kaudellakin. Tämä tulos ei siihen sinällään vaikuta, Jalo kommentoi tulevia julkistuksia.

Lue myös:

    Uusimmat