Iloa tinaesineistä!

Vuodenvaihteen aikaan ajankohtainen tina taipuu sisustuksessakin moneksi. Lue ja katso, mitä kaikkea helppohoitoisesta tinasta sisustajan iloksi tehdään.

Tinatalo

Tinaisia koriste- ja käyttöesineitä on valmistettu Euroopassa 1200-luvulta saakka. Vielä 2000-luvullakin tinatuotteet valmistetaan lähestulkoon samoilla menetelmillä kuin keskiajalla. Esineiden raaka-aineena on metalliseos, jossa on tinaa suhteessa 925/1000. Seosaineina käytetään kuparia ja antimonia. Suuri osa sisustustinoista tulee ulkomailta, mutta Suomessakin valmistetaan jonkin verran muun muassa tinapikareita.

Uutta, vanhaa, kiiltävää ja mattaa

Espan Enkelit Oy/ Pasi Markkanen: kannu

Tinaesineiden ulkonäkö vaihtelee, sillä ne voidaan viimeistellä usealla eri pintakäsittelyllä. Kiillotettu tinaesine on kiiltävä, ja teräsvillalla harjattu pinnaltaan matta. Niin sanotut uusvanhat eli "antiikkitinaesineet" voivat olla joko kiiltäviä tai mattoja. Antiikkitinatuotteita valmistetaan vanhoilla muoteilla ja erityisesti Italiassa, josta tuodaan Suomeen muun muassa kynttilänjalkoja ja lautasia.Uusilla muoteilla tehdyt tuotteet ovat pinnaltaan sileämpiä ja siloitellumman näköisiä.

Espan Enkelit Oy/ Pasi Markkanen: kello

Helsinkiläinen sisustusliike Espan Enkelit myy muun muassa tinaisia seinä- ja pöytäkelloja ja valokuvakehyksiä. Lisäksi valikoimissa on esimerkiksi tinaisia tarjoiluvateja ja tinalla koristeltuja lasikannuja sekä viinilaseja.

Espan Enkelit Oy/ Pasi Markkanen: setti

Espan Enkelien tinat tulevat pääasiassa juuri Italiasta, missä ne tehdään 1800-luvulta peräisin olevilla muoteilla, joissa on luonnollisia kulumia, joten uudetkin tuotteet näyttävät "vanhoilta" eli niiden pinnassa on ajan tuomaa patinaa. Kaikki Espan Enkelien tinatuotteet ovat leimattua, 95% tinaa.

Espan Enkelit Oy/ Pasi Markkanen: kehys

Kotiin tai lahjaksi

Tinatalo: Maljakot

Tinasta valmistetaan melkein mitä tahansa sisustukseen sopivaa: muun muassa maljakoita, kynttilänjalkoja ja kynttelikköjä, viinipullotelineitä, viinipullon kaatonokkia, taskumatteja, tinakoristeisia viinidekanttereita, tuoppeja, snapsilaseja, tarjottimia, mauste- ja öljysettejä sekä korurasioita ja kummilahjoja, kuten ensihammasrasioita ja säästölippaita.

Tinatalo: kynttilänjalat

Helsinkiläinen Tinatalo Oy on nimensä mukaisesti erikoistunut tinatuotteisiin. Tarjolla on perinteisiä kynttilänjalkoja yhdelle, kolmelle ja viidelle kynttilälle sekä öljylamppua jäljittelevä kynttilänjalka.

Tinatalo: tarjoiluvati

Tinatalon tarjoiluvatia koristavat kohokuvioidut hedelmät. Kahdella kahvalla varustettu tarjoilukulho sopii esimerkiksi karamellien tai koriste-esineiden alustaksi.

Tinatalo: kulho

Viinikarahvin "etikettiin" voi kaiverruttaa vaikkapa oman lempijuomansa nimen tai terveiset tinalahjan saajalle.

Tinatalo: karahvi

Tina ei kaipaa kiillotusta

Tina on hinnaltaan edullisempaa kuin jalometalliset tuotteet. Se on pehmeää, joten se naarmuuntuu ja kolhiintuu helposti, muttei tummu kuten hopea. Esineitä ja astioita ei siis tarvitse kiillottaa, vaan hoidoksi riittää käsin tiskaus astianpesuaineella käytön jälkeen. Tina ei kestä lainkaan konepesua. Sisustustinojen pinta kirkastuu hankaamalla kuivaa pintaa pehmeällä liinalla. Jos lika on pinttynyttä, voi esineitä puhdistaa miedolla hopeankiillotusaineella.

Tinatalo: viinilasi

Kaikki Suomessa myytävät tinaiset juoma- ja ruokailuastiat ovat elintarvikekäyttöön soveltuvia. Esimerkiksi tinaisissa taskumateissa ei kuitenkaan tulisi säilyttää juomia kahta vuorokautta kauempaa, eikä niihin saisi lainkaan laittaa hiilihappoisia juomia. Vaikkei tina muuten tummu, punaviini saattaa tummentaa tinapikareita.

  • Teksti: Hanna Pesonen / Mediafocus
  • Kuvat: Espan Enkelit Oy/ Pasi Markkanen ja Tinatalo Oy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja