Iloa itsetehdyistä läpikuultavista kynttilöistä!

Suomessa myydään kynttilöitä noin 150 miljoonalla markalla vuodessa. Myynti on kasvanut lamavuosista huolimatta koko 1990-luvun keskimäärin kuusi prosenttia vuodessa. Nykyään yhä useampi jaksaa myös tehdä kynttilöitä itse ja mm. sulattaa vanhoista kynttilänpätkistä uusia valonlähteitä. Samalla säästyy myös rahaa, sillä designkynttilöihin saa helposti uppoamaan satojakin markkoja. Omatekoinen kynttilä voittaa aitoudessaan geelikynttilät, eikä kynttilän valaminen ole niin vaikeaa kuin poropeukalo saattaa kuvitella. Seuraavilla ohjeilla saat kauniita läpikuultavia kasveilla koristeltuja kynttilöitä.

Kynttilänvalmistuksen perusaineet ovat parafiini ja steariini, niiden sekoitus-suhde määrää kynttilän käyttöominaisuudet. Parafiini on läpikuultavaa ja kovaa vahaa, joka palaa nopeasti ja valuttaa helposti. Parafiinia on kolmessa eri muodossa, jauheena, rouheena ja palana. Parafiini-kynttilät loistavat palaessaan ja niissä on kirkas liekki. Steariini on valkoista, hitaammin palavaa ja kutistuu jähmettyessään (tulee helpommin pois muotista). Yleisin sekoitussuhde on 50% molempia, sillä se tasaa ominaisuudet sopivasti. Kannattaa kokeilla myös muita sekoituksia ja molempia yksistään. Tässä ohjeessa käytetään ainoastaan parafiiniä, sillä kauniit kuivatut kasvit pääsevät edukseen juuri läpikuultavissa kynttilöissä.

Kynttilät on helppo valaa vanhoihin maitopurkkeihin.

Tarvitset vanhoja maitotölkkejä, paksuhkoa kynttilän sydänlankaa, parafiinia (palana), tukevaa teippiä, sukkapuikko, rautalankaa tmv, vesihaudetta varten esimerkiksi vanha kurkkupurkki ja vanha kattila, koristeluun kuivattuja kasveja ja liimaa. Koristelussa voi käyttää mielikuvitusta, jouluilmettä saa esimerkiksi silkkipaperista repimällä. Lopuksi kynttilät kastetaan kuumaan veteen sekoitetuuun mehiläisvaha-parafiini -seokseen. Jos teet esimerkiksi 10 kappaletta 8-9 cm korkeaa kynttilää maitotölkkeihin, tarvitset kynttilää kohden 350 g parafiinilevyä sekä mehiläisvahaa noin 30 grammaa ja 100 grammaa parafiiniä viimeistelyyn.

Ohje:

1. Puolita maitotölkit ja tee sukkapuikolla reikä keskelle pohjaa. Pujota paksuhko sydänlanka reiän läpi ja tee pohjaan solmu. Teippaa purkin pohja tiiviisti. Rautalangan tai esim sukkapuikkojen avulla keskitä (katso kuva) sydänlanka keskelle purkkia.

2. Sulata parafiinilevyt esimerkiksi isossa kurkkupurkissa. Muista vesihaude, sillä parafiini ja steariini syttyvät helposti palamaan. Sulan parafiinin pitäisi olla noin 60 asteista, mutta jos et omista erityistä lämpömittaria, seuraa parafiinin sulamista ja älä anna sen kuumentua liikaa.

Parafiini kaadetaan suhteellisen nopeasti muotteihin.

3.Kaada parafiini nopeasti mukilla muotteihin. Maitotölkkien lisäksi voit käyttää muotteina vaikkapa jogurttipurkkeja. Steariinikynttilöitä voi tehdä myös pieniin kukkapurkkeihin. Jos teet steariinikynttilöitä ja haluat eri värisiä kerroksia, anna massan jähmettyä ja lisää vasta sitten toinen kerros. Tarkista, että sydänlanka pysyy kynttilän keskellä! Kun kynttilä on jähmettynyt noin puoli tuntia, töki sukkapuikolla sydämen ympärille reikiä ja kaada lisää parafiinialiuosta. Jähmettyessään parafiini tiivistyy ja ilman tätä työvaihetta kynttilään jää ikävä kolo. Anna kynttilöiden jähmettyä vuorokauden yli ja revi maitopurkki ympäriltä.

4. Kynttilöiden koristeluvaiheessa kannattaa käyttää mielikuvistusta. Luonnosta tai vaikkapa omista viherkasveista kuivatut kukat ja lehdet ovat kauniita koristeita. Liimaa kasvit erikeepperillä sen verran kiinni, että ne eivät putoa viimeistelyvaiheessa. Jos kasveja ei ole tullut kerättyä talteen ja kuivattua, voit myös käyttää silkkipaperia.

5. Upota lopputulos pikaisesti mehiläisvaha-parafiini-vesi -seokseen. Mehiläisvaha- parafiini sulatetaan ja kaadetaan kuuman veden päälle. Tässä viimeistelyvaiheessa kynttilä saa kauniin pinnan ja koriste kiinnittyy. Anna kuivua sanomalehtien päällä. Katkaise sydänlangat noin sentin mittaisiksi. Muista jokaisessa työvaiheessa tarkkaan suojata työskentelytilat, sillä parafiinimassa tarttuu nopeasti kiinni pintoihin.

6. Kynttilä on valmis! Kun sytytät sen ensimmäistä kertaa, anna sydämen palaa jonkin aikaa, että sydän saa "juurtua" eikä murru niin helposti.

Lue myös:

    Uusimmat