Ilmastonmuutoksella yllättävä vaikutus miesten terveyteen – lämpöaallot heikentävät sperman laatua

Uusi tutkimus ehdottaa, että ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta johtuva lämpötilan nousu voi johtaa sperman laadun heikkenemiseen. Tutkijat uskovat, että tämä selittää osan käynnissä olevasta massasukupuutosta.

Brittiläisen University of East Anglia -yliopiston tutkijat totesivat tutkimuksessaan, että lämpöaallot heikentävät sperman laatua. Tällä on haitallisia vaikutuksia vielä seuraavankin sukupolven lisääntymiskyvylle.

Sperman laadun heikkeneminen voisikin tutkijoiden mielestä selittää osan käynnissä olevasta massasukupuutosta.

Tutkimukseen käytetyt vakkakuoriaiset ovat hyvin yleinen hyönteislaji. Vakkakuoriaiset edustivat tutkimuksessa ihmisiä, sillä Independent-lehden haastatteleman tutkimusta tehneen ekologin Matt Gagen mukaan ne auttavat ymmärtämään, miten eri lajit reagoivat ilmastonmuutokseen.

Videolla kerrotaan, mitkä asiat heikentävät hedelmällisyyttä. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

3:35

Kaksi ”lämpöaaltoa” sterilisoi uroksen

Tutkimuksessa tarkasteltiin lämpöaaltojen vaikutusta vakkakuoriaisurosten lisääntymiskykyyn. Kuoriaiset altistettiin kokeessa 5–7 celsiusastetta keskimääräistä korkeammalle lämpötilalle viiden päivän ajan.

Kokeen jälkeen testattiin, miten ”lämpöaalto” vaikutti kuoriaisurosten lisääntymiskykyyn, spermanlaatuun ja jälkeläisiin.

Tutkijat huomasivat, että "lämpöaalto" puolitti kuoriaisurosten jälkeläisten määrän verrattuna kontrolliryhmään, joka ei altistunut "lämpöaallolle". Kahden kuuman jakson jälkeen hyönteisistä tuli lähes steriilejä.

Naaraspuolisten vakkakuoriaisten lisääntymiskykyyn "lämpöaallot" eivät suoraan vaikuttaneet.

Vähemmän paritteluhalua ja vaikutuksia jälkeläisiin

Kuumuus vaikutti lisäksi uroskuoriaisten seksuaaliseen käytökseen. Tavallista korkeammille lämpöasteille altistuneet hyönteiset yrittivät paritella puolet harvemmin kuin kontrolliryhmän verrokit.

Lisääntymiskyvyn ja -halukkuuden lisäksi tutkijoita huolettaa, miten vanhempien kokemat lämpöaallot vaikuttavat tuleviin sukupolviin. Tutkijat nimittäin huomasivat, että "lämpöaallon" kokeneiden urostorakoiden jälkeläiset elivät pari kuukautta lyhyempään kuin kontrolliryhmän kuoriaisten jälkeläiset.

Heikentyneestä spermasta alkunsa saaneilla urostorakoilla oli myös lisääntymisongelmia, ja ne tuottivat tavallista vähemmän jälkeläisiä.

Tutkimusta tehnyt Kris Sales sanoi Independent-lehdelle, että vaikka tutkimus tehtiin vaihtolämpöisillä hyönteisillä, tulokset pätevät myös lämminverisiin eläimiin, kuten nisäkkäisiin.

Tutkimus ilmestyi Nature Communication -tiedejulkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja