Ikkunoiden pesulla ja nahkasohvalla energiansäästöä?

Kodin energiankulutukseen voi vaikuttaa yksinkertaisilla kikoilla, kuten pesemällä ikkunat ja vaihtamalla kangassohvan nahkaiseen.

Kevään koittaessa moni kaipaa kotiinsa uutta ilmettä. Sisustettaessa kannattaa kiinnittää huomiota kodin energiankulutukseen. Nahkasohva kuluttaa vähemmän kuin kangassohva, Vattenfall Oy:stä kerrotaan. Syykin on simppeli: nahalla verhoillut huonekalut on helppo puhdistaa kostealla rätillä, ja näin imurointiin ei kulu sähköä.

Myös huonekalujen sijoittelulla on iso merkitys energiankulutukseen. Kirjahyllyä, sänkyä tai muita suuri huonekaluja ei kannata sijoittaa patterin eteen, sillä ne estävät lämmön siirtymisen huoneeseen. Television ympärille on hyvä jättää tilaa, sillä se lämmittää ympäristöään jonkun verran.

Valoa heijastavia värejä verhoihin

Valaistus vie noin neljäsosan kodin energiankulutuksesta. – Helppo keino vähentää valaistuksen tarvetta on ikkunoiden peseminen, Vattenfallin energia-asiantuntija Airi Laakkonen vakuuttaa.

– Se kuulostaa pikku jutulta, mutta ajan mittaan ikkunoiden pinnalle kertyvä pöly ja lika estävät valon pääsyn sisälle ja voivat viedä jopa 40 prosenttia valotehosta, hän jatkaa ja suosittelee valitsemaan verhokankaiksi vaaleita, valoa heijastavia värejä. Yleisvaloksi on hyvä valita energiansäästölamppu.

Sulje sälekaihtimet!

Verhoilla voi ehkäistä lämmön haihtumista huoneistosta. Sälekaihtimien sulkeminen yöajaksi saattaa kerryttää muutaman kymmenen euron säästöt vuodessa. Paksut verhokankaat toimivat myös eristeinä.

Suurella matolla voi blokata lattian kylmyyttä, mutta lattialämmityksen päälle ei kannata laittaa murenevaa lateksimattoa tai sisal-luonnonkuitumattoa, joka reagoi lämmönvaihteluihin. Villa ja keinokuidut sen sijaan ovat nappivalintoja.

Teksti: Jokakoti
Kuvat:Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja