Ikääntyvillä on remonttihaluja – tämä asia heitä kuitenkin huolettaa!

Usean taloyhtiön ongelmana tuntuu olevan ikääntyvän väestön remonttihalut, mutta peruskorjauksista päätettäessä he alkavat epäröidä. Yhdeksän kymmenestä seniorikansalaisesta on kuitenkin sitä mieltä, ettei remonteista voi tinkiä.

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi KIRA on yhteistyössä TNS Gallupin ja KÄKÄTE-projektin (käyttäjälle kätevä teknologia) kanssa selvittänyt 55-74-vuotiaiden suomalaisten asumistarpeita ja -toiveita. Kyselyyn vastanneiden keskuudessa remonteista aiheutuvat kustannukset nousevat isoimmaksi remontteihin liittyväksi huolenaiheeksi.

Kustannukset suurempi huoli kuin yksinäisyys

Erityisen suuri huoli remontin kustannuksista korostuu heikommassa taloudellisessa asemassa olevien keskuudessa. Asumisen kustannukset ja taloudellinen selviäminen ovat heidän mielissään yksi suurimmista ongelmista oman ikääntymisen kannalta, ja huoli siitä on jopa suurempi kuin turvattomuus tai yksinäisyys.

Huoli on siinä mielessä todellinen, että heikon taloudellisen aseman on tutkitusti olevan yksi riskitekijä, joka kasvattaa ikääntyneiden tarvetta siirtyä ympärivuorokautiseen hoivaan.

– Sekä ihmisten itsensä että yhteiskunnan kannalta olisi parasta, että ikääntyneet voisivat asua kodeissaan mahdollisimman pitkään. Tilanteen tekee haasteelliseksi se, että kulutuksestaan tinkimään joutuvat vastaajat löytävät nykyisestä asunnostaan keskimääräistä enemmän puutteita, joiden korjaamiseksi heillä ei kuitenkaan ole taloudellisia mahdollisuuksia, rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti summaa.

Lisää tukea yhteiskunnalta toivotaan

Kyselyn perusteella peräti 83 prosnettia vastaajista toivoo yhteiskunnalta enemmän tukea asuntojen uudistamiseksi ikääntyneiden tarpeisiin sopivaksi. Toisaalta taas 90 prosenttia kertoo olevansa valmis käyttämään rahojaan asumismukavuuden parantamiseksi.

– Korjattaessa kannattaa samalla parantaa asuntojen sopivuutta ikääntyneille, jotta ihmiset pärjäisivät kotonaan pidempään. Peruskorjausremontti voi kuitenkin nostaa keskivertoeläkeläisen asumiskuluja suhteessa nettotuloihin yli 50 prosentilla, mikä on monille liikaa, Pipatti toteaa.

Pipatin mukaan eri tukimuodoista kotitalousvähennys lisäisi eniten vastaajien halukkuutta remonttien toteuttamiseen. Miehen mukaan myös pienituloisten vanhusten korjausavustusten saatavuutta tulisi parantaa.

Teksti: Jokakoti
Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja