Ikä estää työllistymisen – lue työministerin terveiset ikäsyrjinnän uhrille

Tuoreet maisterinpaperit, rautaista ammattitaitoa ja kokemusta vuosikymmenien ajalta – silti yli viisikymppisen on vaikea työllistyä. Mitä työministeri toteaa ikäsyrjinnän uhrille?

Eeva* on yli viisikymppinen korkeasti koulutettu ja kosolti kokemusta omaava konsultti, joka on jo hyvän tovin etsinyt aktiivisesti uusia töitä. Palkkatoiveista ja tehtävistä hän on tinkinyt, mutta työnantajaehdokkaat eivät näytä joustavan asenteistaan. Eeva uskoo, että ikä estää pätevää ihmistä pääsemästä edes haastatteluun.

– Olen pitänyt huolta osaamisestani, olen hoitanut lapseni ja muutenkin suorittanut mallikkaasti yhteiskunnan velvoitteet. Nyt eläkeikää nostetaan, mutta valtion taholta ei tehdä mitään asenneilmapiirin parantamiseksi. Toisaalta, en halua työllistyä säälistäkään, koska olen pätevä ja osaava ihminen. Me yli 55-vuotiaat arvostamme nuoria, mutta missä on meidän arvostus, Eeva kysyy.

Eeva uskoo, että saman ikäisten miesten on helpompi työllistyä kuin yli 50-vuotiaan naisen.
 
– Tämän ikäinen nainen on aina ollut väärän ikäinen ja ilman arvostusta.

Työministeri Lauri Ihalainen pitää tarinaa surullisena.

– Ei osata ymmärtää sitä, että nämä ovat parhaassa työiässä olevia ihmisiä, joilla on paljon osaamista ja elämänkokemusta. Heitä ei osata nähdä voimavarana.

Ihalainen toivottaa Eevalle voimia hakemiseen ja muistuttaa kaikkia ikäsyrjintää kokevia, ettei itseään tule syyllistää tilanteesta. Hän rohkaisee heitä myös harkitsemaan uudelleen kouluttautumista.

–  On paljon hyviä esimerkkejä siitä, että on rohkeasti lähdetty kouluttautumaan. Ei pidä kokea, ettei voi eikä pysty oppimaan uutta.

Työministeri näkee tulevaisuuden Eevaa optimistisemmin.

– Työmarkkinat muuttuvat. Vaikka nyt on vaikeaa, niin meille tulee joka vuosi vähemmän nuoria työelämään kuin mitä lähtee eläkkeelle. Voisi kuvitella, että työtä tulevaisuudessa löytyy, vaihe on varmasti hänen kannaltaan raskas.

Eevalle ministerin sanat ovat laiha lohtu. Hän toivoo, että valtio tekisi enemmän käytännön toimia ikäsyrjinnän kitkemiseksi.

– Ainakin eläkemaksujen yläikäraja pitää poistaa, jotta tämän ikäiset olisivat edes siinä mielessä tasa-arvoisessa asemassa. Työikäistä väestöä pitää kohdella tasapuolisesti, Eeva toteaa.

*haastateltavan nimi muutettu


Paras työpaikka yli 50-vuotiaalle – katso!

Viime viikolla MTV:n Uutislivessä puhuttivat Suomen parhaat työpaikat yli 50-vuotiaille.

Lue myös:

    Uusimmat