Iivo Niskasen kanssa treenanneen Ilkka Herolan harjoittelussa tuntuvia muutoksia: "Merkittävät hetket ovat nyt"

Ilkka Herola lähtee kauteen voitto mielessään 4:42
Katso videolta, mitä Ilkka Herola kertoo harjoittelusta Iivo Niskasen kanssa.

Ilkka Herola on tehnyt lukuisia muutoksia harjoitteluun, minkä hän toivoo tuovan tuloksia jo heti kauden alussa.

Suomen yhdistetyn kärkiurheilija Ilkka Herola niitti menestystä kesän yhdistetyn GP-kisoissa menneiden vuosien tapaan. Herola oli moneen otteeseen palkintopallilla, kuten on ollut tapana viimeiset vuodet.

Aikaisempina vuosina hyvä kesävire on kuitenkin kadonnut kuin tuhka tuuleen ennen maailmancupin alkua. Nyt harjoitteluun on tehty paljon muutoksia, jotta kunto pysyy Rukan maailmancupin avaukseen asti hyvänä.

– Haasteet on alkaneet tässä ylimenokaudella. Siihen on pyritty kiinnittämään erityisesti huomiota, että rytmi pysyisi riittävän maltillisena ja fyysinen vireystila säilyy koko ajan sellaisena, että hyppääminen on kunnossa Rukalla, Herola kertoo.

Vireystilaa ei tietysti ole aikaisempina vuosina tahallaan heitettyromukoppaan.

– Pyritty siihen, että ei haeta määrän kautta, ja luotetaan että osaaminen on siellä valmiina.

Muutokset eivät rajoitu pelkästään vireystilaan.

– Välinepuoli on esimerkiksi aika eri lailla organisoitu kuin aikaisemmin. Kollektiivi mäkimiesten kanssa, missä edistetään asiaa. Tiimityö on painottunut siinä aika paljon.

– Voima ja fysiikkapuolella on uudenlainen systeemi. Pyritty yksinkertaistamaan vielä siitä aikaisemmasta mallista sitä, että fokus säilyisi samoissa kehityskohteissa.

Takaisin voittokantaan

Kesän harjoittelussa Iivo Niskanen on myös ollut Herolan harjoitusseurana. Liikaa hiihtohirmun  kanssa ei kuitenkaan ole käydä lenkillä.

– Olen pyrkinyt pitämään sellaisissa mittasuhteissa, että pystyy vielä hyppäämään, Herola kertoo.

– Jos liikaa viihtyy lenkillä Iivon kanssa, niin alkaa näkyä siellä hyppyrin keulalla aika äkkiä. Siitä saa pitkille lenkeille hyvin seuraa, mutta on selvää, että ei pysty kaikkea Iivon jalanjäljissä tekemään, Herola sanoo hymyssä suin.

Fokus on siis ollut tiukasti omassa tekemisessä. Tavoitteet ovat tiukat, kun lähdetään kohti Planican MM-hiihtoja helmi- maaliskuun vaihteessa.

– Haen edellisen MM-mitalin kirkastamista. Maailmancupissa osakilpailuvoitto on myös saavuttamatta, Herola kertoo tavoitteistaan.

– Kokonaisuutena olen tyytväinen, jos on kauden lopussa maailmancupissa enemmän pisteitä kuin aikaisemmin.

Herola on ollut pari vuotta yhdistetyssä Suomen selkeä kärkiurheilija, kun aikaisemmin pärjänneellä Eero Hirvosella on ollut pari vaikeaa kautta. Kesän GP-kisojen perusteella Hirvonen on noussut taas mukaan hätyyttelemään palkintosijoja. Hirvonen otti jopa viimeisen kesä-GP:n voiton Itävallan Tschaggunsissa.

Se tietää hyvää pariviestin kannalta, josta suomalaisilla on hyviä muistoja. Edellinen maailmancupin kärkisija on Herolan ja Hirvosen käsialaa pariviestistä vuodelta 2019.

– Kyllä se parisprintin voittokantaan palaaminen voisi olla yksi ensi kauden tavoitteista. Odotan kyllä myös sekajoukkuekisaa. Olen aika varma, että meillä on siihenkin kova joukkue laittaa ensi kaudella.

Lue myös:

    Uusimmat