"Ihmisiä on pakotettu uurnille" – niin kutsutut kansanäänestykset alkoivat Venäjän miehittämillä Itä-Ukrainan alueilla

7:18
Ukrainan separatisialueilla alkoi irvokas näytelmä, jota kutsutaan kansanäänestykseksi. Katso tutkijan haastattelu videolta!

Ukrainassa neljällä Venäjän miehittämällä alueella on tänään aloitettu niin kutsutut kansanäänestykset, joiden aiheena on alueiden liittäminen Venäjään.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Kristiina Silvanin mukaan äänestykset pyritään saamaan näyttämään aidoilta.

Äänestykset järjestetään Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin lisäksi myös Hersonin ja Zaporizhzhjan alueilla. Kansanäänestysnäytelmien on määrä kestää ensi tiistaihin saakka.

Kaikki alueiden 18 vuotta täyttäneet asukkaat saavat äänestää. Netissäkin äänestys on sallittu, paitsi Luhanskin alueella.

– Tulokset manipuloidaan joka tapauksessa. Ainakin joillakin paikkakunnilla ihmisiä on pakotettu uurnille, Silvan toteaa.

Tutkijan mukaan Venäjä haluaa liittää alueet itseensä, koska se uskoo, että länsi olisi sen jälkeen haluttomampi tukemaan Ukrainaa sen pyrkimyksissä palauttaa alueet kontrolliinsa.

Oville kolkuteltu jopa keskellä yötä

Keskiviikkona presidentti Vladimir Putin ilmoitti Venäjällä osittaisesta liikekannallepanosta. Aluksi on ollut puhe 300 000 reserviläisestä, mutta Silvanin mukaan on mahdollista, että Venäjän lopullisena tavoitteena olisi mobilisoida jopa yli miljoona ihmistä.

On uutisoitu, että ihmisten oville on käyty kolkuttelemassa Pietarissa jopa keskellä yötä.

– Hyvin harvat haluavat lähteä sotaan. Kuitenkin kun ihminen laitetaan kiväärin kanssa rintamalle, pelkään, että hän on valmis taistelemaan pysyäkseen hengissä, jos ei ole muuta vaihtoehtoa, Silvan sanoo.

Liikekannallepano tapahtuu eri alueilla tavalla. Onkin alueellisten johtajien päätettävissä, kenet he lähettävät rintamalle.

– Jos alueen kuvernööri päättää, että hän haluaa kerätä yliopisto-opiskelijoita, jotka ovat jo valmiiksi luentosalissa samassa paikassa samaan aikaan ja  oikeanikäisiä, niin sitten hän tekee niin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja