Ihmiset roskasivat pihan, mutta sitten paikalle tuli Toivo, 3 v. – pieni "roska-agentti" ahertaa pyyteettömästi siistin ympäristön puolesta

0:13

Jos maailman roskaongelma olisi kolmivuotiaan Toivon käsissä, luonto voisi huokaista helpotuksesta. Järvenpääläinen pikkumies on niin aktiviinen roskastaja, että on saanut synnytetyksi jo lähes kansanliikkeen roskien keruun puolesta.

Kun Toivo näkee roskan, se on menoa.

– Hän reagoi siihen heti niin, että ”hei, ei tuo kuulu tuonne”. Kaikki roskat pitää kerätä ja vielä roskikseen, Toivon äiti Kristina Rintala kuvailee.

Toivon ympäristöharrastus nousi julkisuuteen viikonloppuna, kun poika oli pannut äitinsä kanssa tuulemaan Järvenpäässä sijaitsevan Mankalan koulun pihalla.

Toivon leikkipaikka oli ollut lauantaiaamuna pullollaan oluttölkkejä, nuuskarasioita, tupakka-askeja, pitsalaatikoita, hampurilaispapereita ja karkkipapereita.

Rintala kertoo, että hän kaivoi taskustaan koiran kakkapussin ja Toivo alkoi täyttää sitä. Lapsi keräsi roskia lopulta pussin täpötäydeksi, mutta paljon jäi Rintalan mukaan vielä keräämättäkin.

Toivo sai faneja Facebookissa

Kristina Rintala kirjoitti Mankalan koulun pihan siivottomuudesta ja pienen lapsensa toiminnasta Facebookin Järvenpää-ryhmään. Postaus sai suuren suosion, ja ihmiset innostuivat kehumaan Toivon esimerkillistä toimintaa.

– Laitoin Facebookiin päivityksen tapahtuneesta, koska olin itse niin ylpeä Toivon toiminnasta. Yllätyin iloisesti siitä, miten paljon päivitys sai positiivista huomiota ja kuinka paljon siitä tykättiin. Useinhan vastaan tulee vain teilauksia, Rintala toteaa.

Ryhmässä virisi keskustelua myös siitä, kenen vastuulla pihan ja  ympäristön siistinä pitäminen oikeasti on. Rintala on tyytyväinen siitä, että aihe herätti ihmiset.

– Minusta on hyvä, että ei aleta heti syyllistää ketään ja kysellä, kuka on roskannut ja kenen homma on siivota, vaan tartutaan toimeen itse yhteisen ympäristön ja kaupungin puolesta.

Rintala ymmärtää tavallaan roskaajiakin.

– Minähän en tiedä sitä, kuka Mankalan koulun pihalla oli roskannut, mutta jos oletetaan, että ne ovat 15–18-vuotiaita teinejä, eihän roskien siivoaminen heitä kiinnosta. Varmasti moni on siinä ikävaiheessa myös kovassa sosiaalisessa paineessa. Jos myös aikuiset ovat sitä mieltä, että ei kuulu mulle, sillähän sitä asennetta vain levitetään. Kaikki siis lähtee asenteista ja varsinkin aikuisten esimerkistä, Rintala tähdentää.

Kaksivuotiaana Toivo oli päiväkodin ympäristöagentti

Rintalan perhe liikkuu paljon metsässä ja luonnossa, ja ne ovat myös pikku-Toivolle hyvin tärkeitä asioita.

Ympäristönsuojelusta on puhuttu myös Toivon aiemmassa päiväkodissa, Setlementti Louhelassa, joka oli mukana niin sanotussa Vihreä lippu -ohjelmassa. Toivo oli päiväkodin ympäristöraadin jäsen ja toimi kaksivuotiaana päiväkodin ”ympäristöagenttina”.

Pyöräily- ja kävelyretkillä Toivon kanssa tuppaa edelleen menemään normaalia pidempään.

– Joskus, kun ei oikeasti ehdi jäädä roskia noukkimaan tai roskia on niin paljon, että emme ehdi kerätä niitä kaikkea, sitä on hyvin vaikea Toivolle perustella, Rintala naurahtaa.

Perheen 8-vuotias saksanpaimenkoira jaksaa kuitenkin odotella, kun Toivo puuhaa roskien kimpussa.

– Toivo on meidän "koiramummollemme" kauhean tärkeä, ja sen on oltava aina siellä missä Toivokin.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.


6:27

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja