Ihmeaine vai riski sydämelle? Asiantuntija kommentoi trendirasvaa

Monet vannovat neitsytkookosöljyn voimaan. Makuja.fi haastatteli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntijaa ja selvitti kyseisen öljyn todelliset terveysvaikutukset.

Kylmäpuristettu neitsytkookosöljy on noussut monen hyvinvoinnista innostuneen luottotuotteeksi, kun on kyse ravinnosta tai ihon- ja hiustenhoidosta. Monissa tuotteissa mainostetaan neitsytkookosöljyä todellisena ihmerasvana, ja tuotteen olevan täynnä soluille tärkeitä rasvahappoja – ja vaikka kookosöljy onkin tyydyttynyttä rasvaa, niin sen rasvahappokoostumus eroaa eläinrasvan rasvahappokoostumuksesta.

Kannattaako kyseistä öljyä kuitenkaan hyödyntää päivittäisessä ruuanlaitossa? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Heli Reinivuo vastaa:

– Kookosöljy sisältää runsaasti sydänterveydelle haitallista kovaa rasvaa, joten sen päivittäistä käyttöä ei suositella, Reinivuo kertoo.

Reinivuo kuitenkin muistuttaa, että kookosöljyn terveysvaikutuksista ei ole runsaasti tieteellistä näyttöä. Kookosöljy ei riitä elimistölle välttämättömien rasvahappojen eli linolihappojen ja alfalinoleenihappojen turvaamiseksi, koska se sisältää niitä vain vähän.

Useiden tutkimuksien mukaan Omega-3-rasvahappojen saanti on tärkeää ihmisen hyvinvoinnille, sillä niiden saanti vähentää muun muassa sydän- ja verisuonitautien sairastumisriskiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija kuitenkin kertoo, että kookosöljyn omega-3-rasvahappopitoisuus on pieni.

Reinivuo myös kertoo, että kylmäpuristus ei vaikuta kookosöljyn rasvakoostumukseen, mutta vaikuttaa muun muassa öljyn makuun ja väriin. Erityisasiantuntija antaa Makuja.fi:n lukijoille nopean vinkin rasvojen oikeaoppiseen valitsemiseen.

– Tärkeintä on korvata kova rasva pehmeällä rasvalla, Reinivuo summaa.

(IRA JUVONEN – MTV)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja