Idätä raikkaita ravintoaineita

Kevään ja auringon myötä moni kaipaa raikasta ja tuoretta purtavaa. Kun kasvikset ovat kalliita, saa iduista ravitsevaa vaihtelua ruokavalioon. Itujen ravintosisältö on erinomainen. Niissä on runsaasti kasviproteiinia, entsyymejä, kivennäisaineita sekä A-, C-, B-, E- ja jopa B12-vitamiinia. Idättäminen on helppoa puuhaa. Ja mikä onkaan mukavampaa kuin tarkkailla purkissa syntyvää uutta elämää. Ituja ja versoja voi käyttää sämpylä- ja leipätaikinoissa, piirakoiden ja pasteijoiden täytteissä, salaateissa, levitteissä ja sellaisenaan leivän päällä. Mungpavunidut ovat mainioita myös vokkiruoissa.

Idättämisen aakkoset


Sinimailas eli alfalfa on on yleisin idätykseen käytetty siemen. Sinimailasen idut ovat parhaimmillaan raakaravintona, mutta niitä voi lisätä myös sämpylätaikinaan, pitsaan ja laatikkoruokiin. Sinimailanen on maata parantava hernekasvi ja sen lehtisatoa voi kuivata ja valmistaa lehtivihreäjauheeksi. Lehtivihreäjauhe on kasvissyöjien suosima kivennäis- ja hivenaineseos, jota lisätään taikinoihin, puuroihin ja laatikkoruokiin.

Mungpavut: Kiinassa ja Intiassa viljeltävä papulajike on sinimailaksen lisäksi yleisimmin idättämiseen käytetty siemen. Siemeniä ostettaessa on syytä tarkistaa, että ne ovat idättämiseen kelpaavia.

1. Pese idätysastia huolellisesti. Idättämisessä hygienia on erityisen tärkeää, jotta siemenet eivät pääse homehtumaan.
2. Huuhtele idätettäviä siemeniä tai papuja, runsaassa vedessä, kunnes huuhteluvesi on täysin kirkasta. Liota siemeniä noin 4-5 tuntia ja papuja 6-12 tuntia. Käytä liotusvettä kolminkertainen määrä siementen tilavuuteen verrattuna.
3. Pane siemenet suureen lasitölkkiin. Siementen tilavuus kasvaa jopa kymmenenkertaiseksi itämisen aikana!! Peitä purkinsuu sideharsolla tai verkolla, jonka läpi siemenet on hyvä huuhdella.
4. Huuhdo siemeniä 2-4 kertaa vuorokaudessa idättämisen aikana. Idut kasvavat vain pimeässä, joten paras paikka idätyspurkin säilyttämiseen on kuivauskaappi.
5. Nosta astia valoon 3-5 vuorokauden kuluttua ja anna itujen viheriöityä. Tämän jälkeen idut ovat valmiita käytettäväksi.
6. Säilytä idut jääkaapissa. Idut säilyvät käyttökelpoisina noin viikon. Niitä on syytä huuhtoa silloin tällöin ja ainakin aina ennen käyttöä!

Vihanneskrassin ja sinappikaalin siemenistä saa myös hyvin aromaattisia versoja. Versot käyvät hyvin mausteina salaatteihin, keittoihin ja leivän päälle. Vihanneskrassin siemenet itävät pelkän talouspaperin päälläkin ja ovat syötäviä viikon kuluttua. Siemenet voi idättää myös kulhon pohjalla. Päälle laitetaan muovikelmu, johon pistellään muutama reikä.

Versojen kasvattaminen

Auringonkukansiemenissä on runsaasti tiamiinia eli B-vitamiinia sekä C-vitamiinia, rautaa, fosforia ja sinkkiä. Kuorelliset auringonkukansiemenet sopivat versojen kasvatukseen ja kuoritut kasvisvoiksi ja salaatinkastikkeeksi pähkinöiden tapaan.

- Levitä parin senttimetrin multakerroksen päälle yön yli liotetut auringonkukansiemenet.
- Peitä siemenet ohuella multakerroksella. Suihkuta märäksi kauttaaltaan.
- Laita astian päälle muovikelmu.
- Muista huolehtia mullan kosteudesta idättämisen aikana.
- Astian voi pitää varjossa, kunnes versot tulevat esiin. Muovikelmu poistetaan ja astia nostetaan valoisaan paikkaan.
- Versot ovat maukkaimmillaan, kun sirkkalehdet ovat avautuneet.

Vehnän oraat ovat ravintoarvoltaan hyvin arvokkaita. Kasvatettavat vehnänjyvät kannattaa hankkia luontaistuotekaupasta tai luomuviljelijältä. Jyviä liotetaan yön yli ja kasvatus tapahtuu samoin kun auringonkukan siemenillä. 20 sentin pituiset oraat leikataan ja silputaan voileivälle, keittoon tai muuten lisukkeeksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja