Kevään ja auringon myötä moni kaipaa raikasta ja tuoretta purtavaa. Kun kasvikset ovat kalliita, saa iduista ravitsevaa vaihtelua ruokavalioon. Itujen ravintosisältö on erinomainen. Niissä on runsaasti kasviproteiinia, entsyymejä, kivennäisaineita sekä A-, C-, B-, E- ja jopa B12-vitamiinia. Idättäminen on helppoa puuhaa. Ja mikä onkaan mukavampaa kuin tarkkailla purkissa syntyvää uutta elämää. Ituja ja versoja voi käyttää sämpylä- ja leipätaikinoissa, piirakoiden ja pasteijoiden täytteissä, salaateissa, levitteissä ja sellaisenaan leivän päällä. Mungpavunidut ovat mainioita myös vokkiruoissa.
Idättämisen aakkoset
Sinimailas eli alfalfa on on yleisin idätykseen käytetty siemen. Sinimailasen idut ovat parhaimmillaan raakaravintona, mutta niitä voi lisätä myös sämpylätaikinaan, pitsaan ja laatikkoruokiin. Sinimailanen on maata parantava hernekasvi ja sen lehtisatoa voi kuivata ja valmistaa lehtivihreäjauheeksi. Lehtivihreäjauhe on kasvissyöjien suosima kivennäis- ja hivenaineseos, jota lisätään taikinoihin, puuroihin ja laatikkoruokiin.
Mungpavut: Kiinassa ja Intiassa viljeltävä papulajike on sinimailaksen lisäksi yleisimmin idättämiseen käytetty siemen. Siemeniä ostettaessa on syytä tarkistaa, että ne ovat idättämiseen kelpaavia.
1. Pese idätysastia huolellisesti. Idättämisessä hygienia on erityisen tärkeää, jotta siemenet eivät pääse homehtumaan.
2. Huuhtele idätettäviä siemeniä tai papuja, runsaassa vedessä, kunnes huuhteluvesi on täysin kirkasta. Liota siemeniä noin 4-5 tuntia ja papuja 6-12 tuntia. Käytä liotusvettä kolminkertainen määrä siementen tilavuuteen verrattuna.
3. Pane siemenet suureen lasitölkkiin. Siementen tilavuus kasvaa jopa kymmenenkertaiseksi itämisen aikana!! Peitä purkinsuu sideharsolla tai verkolla, jonka läpi siemenet on hyvä huuhdella.
Huuhdo siemeniä 2-4 kertaa vuorokaudessa idättämisen aikana. Idut kasvavat vain pimeässä, joten paras paikka idätyspurkin säilyttämiseen on kuivauskaappi.
Nosta astia valoon 3-5 vuorokauden kuluttua ja anna itujen viheriöityä. Tämän jälkeen idut ovat valmiita käytettäväksi.
Säilytä idut jääkaapissa. Idut säilyvät käyttökelpoisina noin viikon. Niitä on syytä huuhtoa silloin tällöin ja ainakin aina ennen käyttöä!
