Iäkkään naisen kodista löytyi miljoonien arvoinen kiinalaisvaasi – aiemmin pikkurahalla kaupiteltu aarre oli lojunut vuosikymmeniä kissojen ja koirien valtaamassa talossa

Prinssi Williamin isoisoisoisoisoäidin jäämistöä huutokaupataan Berliinissä 0:57
Prinssi Williamin isoisoisoisoisoäidin jäämistöä huutokaupattiin Berliinissä marraskuussa 2017.

Iäkäs nainen piti vuosikymmenten ajan hallussaan aarretta, joka osoittautui viime viikonloppuna yllättävän arvokkaaksi. Alun perin Kiinan keisarille 1700-luvulla tehty vaasi myytiin Sothebyn huutokaupassa 8 miljoonalla eurolla.

Vaasi oli ollut Keski-Euroopassa syrjäseudulla asuneen, noin 80-vuotiaan naisen perintökokoelmassa yli 50 vuotta, ennen kuin hän päätti selvityttää sen arvon. 

Nainen kutsui kotiinsa hollantilaisen Johan Bosch van Rosenthalin, jolta hän pyysi arvion koko perintökokoelmastaan. Siihen kuului monia muitakin kiinalaisia taide-esineitä.

Erityisesti paksun pölyn peitossa ollut kukkakuvioinen vaasi osoittautui huippulöydöksi.

1700-luvulta peräisin oleva vaasi myytiin viime viikonloppuna Sothebyn huutokaupassa 70 miljoonalla Hongkongin dollarilla, eli noin 8 miljoonalla eurolla.

Asiasta kertoo yhdysvaltalainen uutismedia CNN. Uutinen ei kerro sitä, mistä maasta vaasi löytyi.

”Vaasin säilyminen lemmikkitalossa oli ihme”

Bosch van Rosenthal kertoo huutokauppakamarin YouTube-videolla, että kissat kävelivät vanhuksen talossa vapaasti esineiden ympärillä.

– Yhdessä kohdassa nainen pysähtyi ja osoitti hyllyllä olevaa osittain kullattua vaasia. Vaasi oli ollut naiselle rakas, ja hän oli arvioinut itsekin sen olevan ainutlaatuinen ja arvokas.

Sothebyn Aasian hallituksen puheenjohtaja Nicolas Chow kuvailee huutokauppakamarin lehdistötiedotteessa vaasin säilymistä ihmeeksi.

– On käsittämätöntä, että tämä tavattoman hauras vaasi on säilynyt ehjänä puoli vuosisataa kodissa, jossa vilisee lemmikkejä, Chow totesi.

Vaasi oli kuulunut alun perin Kiinan keisarille

Sothebyn asiantuntijoiden mukaan päärynän muotoinen, sinivalkoinen ja kukkakuvioinen vaasi on ulkonäöltään varsin poikkeuksellinen. 

Siinä on heidän mukaansa useita sellaisia yksityiskohtia, joita käytettiin vain Kiinan keisarillisen polttouunin valvojan Tang Yingin alaisuudessa vuosina 1742–1743.

Asiantuntijoiden mukaan vaasi oli valmistettua alun perin Kiinan keisaria Qianlongia varten. Hän hallitsi Kiinaa yli 60 vuotta 1700-luvulla.

Aiemmin vaasi oli myyty 44 punnalla

Nyt kalliina aarteena myyty vaasi oli myyty ensimmäisen kerran vuonna 1954 lontoolaisessa huutokaupassa 44 punnalla. Se vastaa nykyrahassa noin 1 300 euroa.

Vuotta myöhemmin vaasi myytiin 80 punnalla.


Lue myös:

    Uusimmat