Iäkkään kuljettajan onnettomuusriski kasvaa – vinkit turvallisempaan ajoon

6:07

Studio55.fi-lähetyksessä käytiin läpi iäkkään kuljettajan ajoturvallisuuteen vaikuttavia terveysongelmia ja annettiin neuvoja turvallisempaan matkantekoon.

Tilastojen perusteella onnettomuusriski liikenteessä kohoaa selvästi 75 ikävuoden jälkeen.

– Siellä tulee monisairaudet, monilääkitykset, erilaiset sairauskohtaukset, sydän- ja verisuonisairaudet, neurologiset sairaudet ja diabetes. Ne ja nimenomaan havainto-ongelmat näkyvät liikenneonnettomuuksissa, Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen kertoi lähetyksessä.

Tarvaisen ja optikko Maarit Saarikosken vinkit riskien madaltamiseen löydät alta ja ylhäältä videolta.

Säännölliset silmätarkastukset

Silmäsairauksien riski kasvaa iän myötä, joten näöntarkastuksissa on syytä käydä säännöllisesti. Esimerkiksi kaihi aiheuttaa hämäränäköongelmia ja valon siroamista silmässä, jolloin ajaessa häikäisee helpommin. Kaihista johtuva häikäistyminen korjaantuu kaihileikkauksella. Yksi glaukooman eli silmänpainetaudin oireista taas on näkökentän kaventuminen. Sitä ei välttämättä edes heti huomaa itse.

Laseihin heijastuksenestopinnoite

Näkemiseen tarvitaan valoa, ja iän myötä valoa ei pääse silmään yhtä hyvin kuin ennen. Etenkin hämärillä syyskeleillä olisi tärkeää, että silmälaseissa olisi näkemistä parantava heijastuksenestopinnoite.

Kaukolasit

Vaikka lääkäri antaisi luvan ajaa ilman laseja, kaukolaseja kannattaa silti käyttää. Ne auttavat näkemään paljon paremmin ja havaitsemaan asiat nopeammin, jolloin jää enemmän reaktioaikaa.

Huonojen kelien tai aikojen välttäminen

Iäkkäiden onnettomuusriskiä nostavat heikentyvän näön lisäksi havainto-ongelmat: vaikka näkisi, jokin aivojen toiminnassa voi hankaloittaa asioiden havaitsemista ja hahmottamista. Tilannetta pystyy helpottamaan tekemällä itse järkeviä valintoja, esimerkiksi ajamalla vain päivänvalon aikaan ja jäämällä kotiin huonolla säällä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja