Hyvästi helleputki! Koulut alkavat tavallista lämpimämmässä mutta sateisessa säässä

Forecan uuden kuukausiennusteen mukaan elokuu on Suomessa tavanomaista elokuuta lämpimämpi. Sademäärät ovat keskimääräisiä tai keskimääräistä pienempiä.

– Tuoreen kuukausiennusteen mukaan lämmin ja korkeapainevoittoinen sää palaa Suomeen elokuun mittaan. Heinäkuun kaltaisia pitkäkestoisia helteitä ei kuitenkaan enää ole odotettavissa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Koulut alkavat vaihtelevassa säässä

Koulujen aloituksen tienoille 10.–16. elokuuta ennustetaan vaihtelevasti niin sadetta kuin aurinkoa, Foreca kertoo.

Tämän hetken ennusteen mukaan lämpötilat nousevat ensi viikon alkupuolella ylimmillään maan etelä- ja keskiosassa 19–22 asteeseen, Lapissa 15–20 asteeseen. Myös kuurosateita on luvassa.

Loppuviikosta Suomea lähestyy idästä lämpimän ilman kieleke ja sateita, jotka saattavat nostaa lämpötilan jossakin päin Suomea jopa 25 asteeseen.

Yleisesti ottaen ensi viikko on vuodenaikaan nähden lämmin. Keski- ja Pohjois-Lapin alueilla sademäärät ovat tavanomaista vähäisemmät, mutta muualla maassa sademäärät ovat lähellä tavanomaisia.

– Ensi viikon keskilämpötila on ennusteessa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa 1,5–3 astetta vuodenajan keskiarvon yläpuolella, Keski- ja Pohjois-Lapissa viikko on 3–4 astetta keskiarvoa lämpimämpi, Rinne kertoo.

Lämpö jatkuu loppukuuhun

Sään ennustetaan jatkuvan tavanomaista lämpimämpänä elokuun 16. päivä alkavalla viikolla.

Suurimmat erot vuodenajan keskiarvoon ovat myös kuun loppupuoliskolla Keski- ja Pohjois-Lapissa. Maan etelä- ja keskiosassa sateita näyttäisi tulevan jotakuinkin saman verran tavallisesti.

Pohjoisessa sen sijaan sateita tulee hieman keskimääräistä vähemmän.

– Elokuun 23. ja 30. päivä alkavilla viikoilla korkeapaine saattaa ennusteen mukaan jopa vahvistua etelämmäksikin eli koko Suomeen. Näidenkin viikkojen keskilämpötila näyttäisi olevan koko maassa hieman vuodenajan keskiarvoa korkeampi.

Sademäärät ovat Suomessa kuukausiennusteen mukaan myös elokuun lopussa vuodenajan keskiarvon tasolla tai hieman sitä vähäisempiä.

– Kaikkiaan näyttää siltä, että elokuun jatko on melko lämmin. Sateita saadaan kyllä, mutta korkeintaan vuodenajalle ominainen määrä, Joanna Rinne sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat