Syksyn sääennuste julki marraskuulle asti: Kesän poutaputken sijaan luvassa "perinteistä suomalaista"

3:18
Katso viikonlopun ja alkuviikon sää: Etelä-Suomeen saapuu lauantaiksi sadetta, mutta Lappi on Suomen lämpimin kolkka

Uusi kolmen kuukauden vuodenaikaisennuste arvioi syys-marraskuun jakson olevan Suomessa laajalti tavanomaista lämpimämpi. Meteorologin mukaan odotettavissa on vaihtelevaa syyssäätä.

Uuden sääennusteen mukaan keskilämpötilat ovat syksyllä Suomessa hivenen vuodenajan keskiarvoa yläpuolella. Forecan meteorologi Joanna Rinteen mukaan ero keskiarvoon on kuitenkin pieni. 

– Odotettavissa onkin, että lämpötilat pysyvät melko keskiarvoisina tai että erityisen lämpimät ja erityisen viileät jaksot tasapainottavat toisiaan, Rinne ennustaa.

Sääennusteen syksyn jaksolle julkaisi Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF.

Kotimaahan vaihtelevaa syyssäätä

Syys-marraskuun jakson odotetaan olevan säältään vaihtelevampi kuin pitkä korkeapainekesä oli.

– Sademäärät ovat kolmen kuukauden ennusteessa keskimääräisiä tai sateita voi tulla jopa hieman keskimääräistä enemmän. Vuodenaikaisennusteen perusteella on todennäköistä, että ilmavirtaukset Suomen yllä ovat pääosin läntisiä. Meille pääsisi siis ajoittain matalapaineen keskuksia, jotka tuovat sateita, Rinne toteaa.

– Ennusteesta piirtyykin kuva perinteisestä suomalaisesta syyssäästä: ajoittain sadetta, ajoittain paistetta ja vuoroin lämpimiä, vuoroin viileitä jaksoja, kuitenkin talvea kohti hitaasti kylmenevää.

Etelä-Eurooppaan ja Venäjälle ennustetaan tavanomaista lämpimämpää jaksoa syys-marraskuulle. Etelä-Eurooppaan on odotettavissa korkeapainevoittoista säätä.

Meteorologi muistuttaa, että pitkän ajan ennusteet ovat aina epävarmoja. Kolmen kuukauden vuodenaikaisennusteita käytetään pääasiassa tropiikin pitkäaikaisten sääilmiöiden ennustamiseen.

– Euroopan luonteeltaan epävakaisen sään ennustamiseen se soveltuu huonommin. Ennusteet ovat näin ollen selvästi epävarmempia kuin vastaavat ennusteet tropiikissa, Rinne sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja