Hyötypuutarhasta ilo irti yhdessä tehden

Parvekkeen tai kotipihan hyötypuutarhasta saa parhaimmillaan satoa pitkin kesää ja vielä pitkälle syksyynkin.

Viljelyä arkailevan kannattaa muistaa, että kaikkea ei tarvitse osata tehdä heti itse. Puutarhaprojektit ovat yleensä mukavimpia yhdessä tehden.

Yhdistäkää kaveriporukan, perhepiirin tai naapuruston osaaminen: Kuka osaa tehdä laudasta kasvatusaltaita, hyllytikkaita, säilytyslaatikoita, viljelylavoja tai köynnösristikoita? Entä kuka hallitsee parhaiten taimien kasvattamisen? Keneltä luonnistuu kasvatettavien lajien valinta? Kuka lopulta kokkaa sadon antimista?

Jotta puutarhurointi parvekkeella tai pihamaalla säilyttää hohtonsa, muista vaalia uteliaisuutta ja kokeilunhalua. Kaiken ei aina tarvitse onnistua. Kokeile, tutki ja testaa hyvillä mielin. Lopulta pienetkin taimenpilkahdukset mullan seassa virkistävät. Älä tavoittele heti kylän komeinta viljelmää.

Taimia ei tarvitse kasvattaa itse siemenistä asti. Esimerkiksi Hyötykasviyhdistys järjestää taimitorejaeri puolilla Suomea. Jos haluat ensikertalaisena pelata varman päälle, viljele esimerkiksi satoisaa kurpitsaa tai papuja. Kurpitsat kasvavat valtaviksi vaikka kompostissa. Lajikkeissa on mistä valita niin pavuissa kuin kurpitsoissakin.

Jos olet kulinaristi, kokeile mangoldia. Monet ravintolat haalisivat tätä herkkua tarjolle enemmänkin, mutta saatavuus on kysyntää pienempi. Nyt voit kasvattaa sitä itse. Kokeilunhaluiset testaavat steviaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja