Hyi kauheeta!

Koti kannattaa pitää siistinä, etteivät erilaiset pikkuötökät pesiydy nurkkiisi. Sokeritoukka ja pölypunkki ovat varsin yleisiä suomalaiskodeissa. Riisihärö voi löytää tiensä siistiinkiin kotiin.

Sokeritoukka:

Sokeritoukka elää kosteissa tiloissa ja on liikkeellä öisin. Ruuakseen sokeritoukka käyttää tärkkelys- ja valkuaisainepitoista orgaanista jätettä sekä homesienten rihmastoa ja leviä. Sokeritoukka on erittäin yleinen ja sitä esiintyy kaikissa rakennuksissa.

Torjunta: rautakaupoista saa erilaisia sumutteita, joita käytetään valmistajan ohjeen mukaan. Sumute kohdistetaan tuholaisten olinpaikkoihin rakenteissa, joita ovat: viemärikaivojen suut, lattialistat ja putkistojen läpivientikohteet.

Pölypunkki:

Tyypillinen pölypunkkien esiintymispaikka on patja, jossa on tarjolla ihmisistä irronnutta hilsettä ja ihoeritteitä punkkien ravinnoksi. Pölypunkki viihtyy myös huonosti tuuletetuissa vuodevaatteissa, matoissa, verhoissa ja muissa kodin tekstiileissä. Hikoilusta vuodevaatteisiin tullut kosteus luo edulliset kasvuolosuhteet.

Pölypunkkien ja niiden eritteiden esiintyminen voidaan todeta guaniinin määrää (punkkien typpiaineenvaihdunnan lopputuote) indikoivan testin avulla. Pölypunkit, niiden toukkanahkat ja ulosteet sekä kuolleet pölypunkit voivat aiheuttaa allergiaa. Huonepölyssä olevat pölypunkit todettiin allergian aiheuttajiksi jo 1920-luvulla.

Torjunta: Huolellinen siivous ja imurointi ovat torjunnan perusta. Talvella vuodevaatteiden tuuletus pakkasessa poistaa pölypunkkeja, on kuitenkin huomioitava itse sänkyrungon puhdistus ennen tuuletettujen vuodevaatteiden takaisin laittamista. Vuodevaatteiden pesu yli 60 asteisessa vedessä nitistää pölypunkin.

Riisihärö

Riisihärö kuuluu elintarviketuholaisiin. Niitä voi löytää esimerkiksi näkkileivästä, jauhoista, mausteista, kekseistä ja muusta kuivamuonasta.

Tuholaiset saadaan yleensä kaupasta pakkauksen mukana. Ne voivat olla joko pakkauksen ulko- tai sisäpuolella. On mahdotonta tietää, mistä ne ovat elintarvikkeisiin päässeet. Joskus ötökät tulevat jo myllystä tai tukkuliikkeestä.

Torjunta: Ulkomailta tuotavissa elintarvikkeissa esim. mausteissa voi olla mukana munavaiheessa olevia ötököitä, jotka alkavat kehittyä lämpimässä asunnossa. Jos tuot tai saat mausteita, niin pakasta ne kolmeksi vuorokaudeksi.

Elintarviketuholaisten esiintyminen ei ole riippuvainen asunnon siisteydestä, mutta parhaiten ne viihtyvät ja lisääntyvät epäsiistissä asunnossa. Jos tuholaisia alkaa esiintyä, kannattaa tarkistaa kaikki elintarvikkeet missä niitä voi olla ja heittää saastuneet tuotteet pois. Mikäli edellä mainitut toimenpiteet eivät riitä, on syytä ottaa avuksi torjunta-aineet.

Pidä koti siistinä! Huom. kuvien ötökät ovat luonnossa paljon pienempiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja