Mainos

Huuto kävi kalliiksi – pulitti 91 miljoonaa euroa taulusta!

Yksi maailman tunnetuimmista maalauksista – Edward Munchin Huuto – myytiin eilen ennätyshintaan New Yorkissa. Huuto vaihtoi omistaa 119 922 500 Yhdysvaltain dollarilla eli noin 91 000 000 eurolla.

Vuonna 1895 valmistunut maalaus myytiin Sothebyn huutokauppakamarilla.

Huuto kiri ohi edellisen ennätyshintaisen maalauksen, joka oli Picasson Nu au Plateau de Sculpteur. Kyseinen öljyväriteos vuodelta 1932 myytiin vuonna 2010 Christies´in-huutokauppakamarissa. Siitä sai pulittaa 106 miljoonaa dollaria, mikä oli tuolloin suurin summa huutokaupassa koskaan maksetusta taideteoksesta.

Norjaan nousee uusi taidemuseo myyntirahoilla

Munch on maalannut Huudosta neljä versiota. Nyt kaupan mennyt kappale oli ainoa yksityisen omistajan hallussa ollut versio.

Huutokauppa aloitettiin 40 miljoonasta dollarista. Kauppaa käytiin seitsemän huutajan voimin. Lopulta kovimman tarjouksen teki puhelimitse huutokauppaan osallistunut taiteenkerääjä.

Sothebyn mukaan nyt myyty versio Huudosta on "värikkäin, kirkkain ja ainoa neljästä versiosta, jonka kehykset on maalannut itse taiteilija sisällyttäen niihin runon, joka erittelee työn synnyttänyttä inspiraatiota." Munch kuvailee runossa, miten tärisi itse pelosta ja ahdistuneisuudesta ja koki tuntevansa "suuren huudon luonnossa."

Huudon antoi kaupattavaksi norjalainen liikemies Petter Olsen, jonka isä oli Munchin ystävä ja mesenaatti. Saamillaan rahoilla Olsen aikoo perustaa uuden museon, taidekeskuksen ja hotellin Norjan Hvitsteniin, missä hänen isänsä ja Munch elivät aikoinaan naapureina.

Muut versiot Huudosta ovat norjalaisten taidemuseoiden hallussa. Tämän vuoksi Norjan viranomaiset hyväksyivät neljännen version myynnin Sothebyssä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.