Huumorintajun muuttuminen voi olla varhainen merkki dementiasta

Huumorintajun muuttuminen saattaa uuden tutkimuksen mukaan kieliä alkavasta dementiasta vuosia ennen oireiden ilmaantumista.

University College London -yliopiston tekemässä tutkimuksessa tutkittiin potilaita, joilla oli frontotemporaalinen dementia. Frontotemporaalinen dementia on melko harvinainen dementian muoto. Se ilmenee persoonallisuuden ja käyttäytymisen muuttumisena. Sairastunut saattaa muuttua estottomaksi, impulsiivisemmaksi ja hänellä voi olla vaikeuksia sosiaalisissa tilanteissa. Sen sijaan esimerkiksi motoriset taidot ja muisti säilyvät lähes ennallaan.

Huumori muuttui sopimattomaan suuntaan

Tutkimusta varten lääkäri Camilla Clark ja hänen tutkimusryhmänsä värväsi tutkimukseen 48 potilasta yliopiston dementiaklinikalta. He kyselivät potilaiden ystäviltä ja perheenjäseniltä millaisesta huumorista potilas on tavallisesti pitänyt. Lisäksi he kysyivät esimerkkejä mahdollisesta mustasta tai sopimattomasta huumorista.

Haastatelluista läheisistä lähes kaikki olivat havainneet muutoksen läheisen huumorintajussa vuosia ennen dementiadiagnoosia. Monille potilaista oli kehittynyt varsin musta huumori, ja he saattoivat nauraa traagisille tapahtumille uutisissa tai omissa elämissään.

Lisäksi dementiapotilaat pitivät terveitä samanikäisiä enemmän Mr. Bean -tyyppisestä slapstick-komediasta ja satiirisesta huumorista.

– Huumorintaju oli muuttunut sopimattomaan ja jopa mauttomaan suuntaan. Esimerkiksi eräs herra nauroi, kun hänen vaimonsa sai pahan palovamman, Clark kertoo.

Asiantuntijoiden mukaan tarvitaan vielä lisätutkimusta, jotta voidaan varmuudella sanoa, milloin muutokset huumorintajussa ovat varhaisia merkkejä dementiasta.

Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat