Huumetaustainen Mette-Marit tuli 20 vuotta sitten Norjan hoviin – kuvat: nuoresta yksinhuoltajasta pidetyksi kruununprinsessaksi

Norjan kruununprinsessa Mette-Marit on kuulunut hoviin 20 vuoden ajan. Tuossa ajassa hän on karistanut epämääräisen menneisyytensä ja ottanut paikkansa norjalaisten sydämissä.

Norjassa on viime aikoina kohistu prinsessa Märtha Louisen suhteesta amerikkalaiseen shamaaniin. 20 vuotta sitten vuonomaassa valmistauduttiin kovaa vauhtia kuninkaallisiin häihin, kun kruununprinssi Haakon aikoi naimisiin rankan juhlimisen ja myös huumeiden värittämän nuoruuden viettäneen yksinhuoltajan Mette-Marit Tjessem Høibyn kanssa.

Pari tapasi toisensa 1990-luvun lopulla festareilla. Mette-Marit flirttaili avoimesti siniveriselle komistukselle, sillä ei uskonut mahdollisuuksiinsa lainkaan. Huumetaustan omaava yksinhuoltajaäiti kun oli kaikkea muuta kuin sopiva tulevaksi kuningattareksi. Lisäksi Mette-Maritin isä seurusteli stripparin kanssa ja tämän entinen puoliso oli saanut tuomion huumerikoksista.

Juuri näistä syistä monet suhtautuivat Norjassa Mette-Maritiin hyvin epäluuloisesti, kun suhde kruununprinssiin paljastui. Kuningas Harald ja kuningatar Sonja sen sijaan tahtoivat tukea poikaansa, sillä he itse joutuivat salaamaan pitkään suhteensa.

Tämä johtui siitä, että kuningas Haraldin isä, silloinen kuningas Olavi V, ei hyväksynyt suoralta kädeltä nuoren parin suhdetta, sillä Sonjalla ollut aatelistaustaa, vaan hän tuli tuiki tavallisesta perheestä.

Kihlaus julkistettiin lopulta joulukuussa 2000. Häitä vietettiin seuraavana vuonna, ja kruununprinssi Haakon sai prinsessansa 25. elokuuta 2001 Oslon tuomiokirkossa.

Mette-Maritilla on aiemmasta suhteestaan poika Martin Borg Høiby. Kruununprinssiparin ensimmäinen yhteinen lapsi, prinsessa Ingrid-Alexandra, syntyi 21. tammikuuta vuonna 2004. Hänestä tulee aikanaan Norjan historian toinen, maata hallitseva kuningatar. Norja oli naiskomennossa viimeksi vuosina 1389–1412, kun kuningatar Margareeta hallitsi Norjan lisäksi myös Tanskaa ja Ruotsia.

Seuraavana vuonna joulun alla perheeseen syntyi vielä kuopus, prinssi Sverre Magnus.

Kivikkoisesta alusta huolimatta kruununprinsessa on onnistunut vuosien saatossa voittamaan puolelleen norjalaisten sydämet. Nykyisin Mette-Marit on hyvin suosittu kansan keskuudessa. Hän on edustanut vuosien saatossa ahkerasti kruununprinssin rinnalla, eikä ole peitellyt tunteitaan. Mette-Maritin on nähty pyyhkivän kyyneleitä silmistään esimerkiksi heinäkuun 22. päivän terrori-iskujen muistotilaisuuksissa.

Mette-Marit on edustanut tyylikkäänä Nobel-gaaloissa ja kuninkaallisissa häissä, mutta Norjan kruununprinssipari on tunnettu myös siitä, etteivät he näyttäydy ainoastaan täydessä tällingissä. Mette-Marit ja Haakon lapsineen onkin usein bongattu hyvin arkisissa vaatteissa muun muassa erilaisten urheilukilpailujen katsomoista, patikoimasta, laskettelemasta sekä tietysti myös hiihtämästä. 

Ruotsin kollegansan kruununprinsessa Victorian tapaan 47-vuotias Mette-Marit ei ole viime aikoina työtehtävissään peitellyt myöskään sitä, että hän tarvitsee silmälaseja, vaan on päinvastoin herättänyt ihastusta yhdistelemällä asuihinsa erilaisia tyylikkäitä pokia varsinkin viime aikoina, kun monet kuninkaallisten työtehtävät on hoidettu etäyhteyksillä kotoa käsin.

Koronapandemian jyllätessä kansalaiset ovat kantaneet huolta kruununprinsessan terveydestä, sillä Mette-Maritilla on diagnosoitu jo aiemmin krooninen keuhkosairaus.  

Norjan hovi tiedotti syksyllä 2018, että kruununprinsessa sairastaa harvinaista keuhkofibroosia, ja että sairaus saattaa vaikuttaa hänen kykyynsä hoitaa kuninkaallisia edustustehtäviä miehensä rinnalla.

Viime keväänä lehdistössä spekuloitiin, että kruununprinsessan vointi saattaa olla huonompi kuin aiemmin on annettu ymmärtää.

– Keuhkosairaus etenee pahemmaksi ja pahemmaksi. Mette-Marit on todennäköisesti paljon sairaampi kuin hän antaa ymmärtää, Se og hør -lehden kuninkaallisasiantuntija Anders Johan Stavsen spekuloi.

Stavsen arvioi, että tämä tulee vaikuttamaan Haakonin työmäärään merkittävästi siinä vaiheessa, kun hänestä aikanaan tulee Norjan hallitsija.

– Kun hänestä eräänä päivänä tulee kuningas, hänellä on paljon tehtävää, sillä Mette-Marit tuskin pystyy edustamaan kovin paljon.

Mette-Marit on kuitenkin julkaissut spekulaatioiden jälkeen Instagram-tilillään kuvia, joissa hän näyttää nauttivan ulkoilusta ja etänä tapahtuvista edustustehtävistään täysin siemauksin.

Lue myös:

    Uusimmat