Suuri huoli leijuu Norjan hovin yllä – onko kroonista keuhkosairautta poteva Mette-Marit huonommassa kunnossa kuin luultiin?

4:31
Norjan prinsessa Märthan Louise vieraili Suomessa maaliskuussa 2019

Norjan hovi tiedotti syksyllä 2018, että kruununprinsessa Mette-Marit sairastaa harvinaista keuhkofibroosia.

Norjan hovi tiedotti lokakuussa 2018, että kruununprinssi Haakonin puoliso prinsessa Mette-Marit kärsii kroonisesta keuhkosairaudesta, ja että sairaus saattaa vaikuttaa prinsessan kykyyn hoitaa kuninkaallisia edustustehtäviään.

Keuhkofibroosin takia keuhkorakkuloihin muodostuu sidekudosta, joka vaikeuttaa hengittämistä ja voi aiheuttaa hengenahdistusta. Sairauden edetessä se voi jopa vaatia keuhkojen siirtoa. Hovin tiedotteen mukaan Mette-Maritin sairaus ei ole elämäntapojen aiheuttama ja se oli havaittu hyvissä ajoin.

Nyt ruotsalaislehti Svensk Damtidning uutisoi, että Mette-Maritin tila saattaa kuitenkin olla huonompi kuin tähän asti on luultu ja kruununprinsessan terveysongelmat ovat vakavia. Näin sanoo lehden haastattelema norjalaisen Se og hør -lehden kuninkaallisasiantuntija Anders Johan Stavsen.

– Keuhkosairaus etenee pahemmaksi ja pahemmaksi. Mette-Marit on todennäköisesti paljon sairaampi kuin hän antaa ymmärtää, Stavsen sanoo ruotsalaislehdelle.

Hänen mukaansa norjalaiset ovat hyvin huolissaan Mette-Maritista ja kruununprinssi Haakonista, etenkin kun myös maan hallitseva kuningas Harald on kamppaillut terveyshuolien kanssa. Haakonilta poistettiin viime keväänä kasvain korvasta ja Mette-Maritin sairauden kerrotaan huolettaavan häntä suuresti.

– Kun hänestä eräänä päivänä tulee kuningas, hänellä on paljon tehtävää, sillä Mette-Marit tuskin pystyy edustamaan kovin paljon, Stavsen arvioi.

Hän huomauttaa, että Haakonin harteille jää iso taakka siinä vaiheessa, sillä viime aikoina kohuissa ryvettyneellä prinsessa Märtha Louisella on hyvin vähän edustustehtäviä, eikä Haakonilla ole Ruotsin kruununprinsessan Victorian tapaan Madeleinen, Carl Philipin ja Sofian kaltaisia paikkaajia.

Stavsen kuitenkin korostaa Svensk Damtidningille, että norjalaiset tukevat kruununprinsessaa ikävässä tilanteessa.

– Norjalaiset pitävät Mette-Maritista paljon ja he ymmärtävät täysin, että hän keskittyy terveyteensä ja huolehtimaan lapsistaan.

Mette-Maritilla ja Haakonilla on kaksi yhteistä lasta: prinsessa Ingrid Alexandra ja prinssi Sverre Magnus. 16 vuotta hiljattain täyttäneestä Ingrid Alexandrasta tulee aikanaan Norjan kuningatar.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja