Lähes joka neljäs koronapotilas sairaalassa pääosin muista syistä – sivulöydösten raportointia muutetaan

3:29
Sivulöydöksenä koronatartuntoja todetaan laajasti esimerkiksi raskaana olevilla – tällainen on tilanne HUSin alueella

Noin 20-25 prosenttia koronapotilaista on sairaalahoidossa ensisijaisesti muun syyn kuin koronataudin vuoksi, arvioivat sairaanhoitopiirit. Jatkossa sivulöydökset aiotaan raportoida erikseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sairaalassa on nyt 620 koronapotilasta, mikä on yli sata potilasta enemmän kuin viime viikon perjantaina. 

Noin 20-25 prosenttia koronapotilaista ei ole sairaalassa ensisijaisesti koronan vuoksi, vaan muista syistä, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) vt. johtajaylilääkäri Veli-Matti Ulander.

– HUSin vuodeosastoilla on tällä hetkellä 139 potilasta. Noin viidesosa on potilaita, joilla korona on sivulöydös, eli he ovat hoidossa jonkin muun syyn vuoksi ensisijaisesti. 

Sivulöydösten osuus on Ulanderin mukaan kasvanut ja tartuntoja todetaan useissa eri yksiköissä.

– Joukossa on esimerkiksi tapaturmapotilaita, synnyttäjiä, syöpäpotilaita ja vatsapotilaita. Näiden osuus on hiljalleen kasvanut omikronvariantin nopean ja aggressiivisen leviämisen vuoksi. Tartuntojen määrät ovat kasvaneet niin voimakkaasti. 

Ulanderin muilta sairaanhoitopiireiltä saamien tietojen mukaan tilanne on pääosin samankaltainen myös muualla Suomessa. 

– Olemme hyvin samalla tasolla, eli noin 20-25 prosenttia on hoidossa muista syistä kuin koronan vuoksi koko Suomessa.

Kaikki koronapositiiviset raportoitu koronapotilaina

Sairaanhoitopiirit ovat tähän mennessä raportoineet THL:lle koronapotilaina pääsääntöisesti kaikki koronapositiiviset potilaat riippumatta siitä, ovatko he ensisijaisesti hoidossa koronan vuoksi vai muista syistä.

– Kaikki positiiviset raportoidaan THL:lle, mutta käytännössä on voinut olla eroa alueittain. Alun perin ajatuksena oli raportoida vain nämä koronan itsensä vuoksi sairaalassa olevat, mutta tällä hetkellä todennäköisesti raportoidaan kaikki, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä sivulöydösten osuus on ollut noin 20 prosenttia. Sairaanhoitopiirin sairaaloissa on tällä hetkellä 25 potilasta.

– Sivulöydös kuitenkin vaikuttaa toimintaan kuormittavasti eristämistarpeen vuoksi, Pietilä sanoo.

Sekä Ulander että Pietilä kertovat, että tuoreen linjauksen mukaan jatkossa sairaanhoitopiirit alkavat erotella tiedot niin, että luvuista ilmenee, kuinka suuri osuus sairaalassa olevista koronapotilaista on hakeutunut sairaalaan pääosin muista syistä.

– Nähdäkseni tällä viikolla ainakin meillä ryhdytään tähän uuteen raportointiin, Ulander kertoo.

– Tiedonkeruu on tarkentumassa, Pietilä sanoo.

Pirkanmaa raportoi vain koronan vuoksi hoidossa olevat

Viidestä suurimmasta sairaanhoitopiiristä vain Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoo raportoivansa koronapotilaina vain koronan vuoksi hoidossa olevat potilaat.

– Olemme pyrkineet raportoimaan vain covidin vuoksi sairaalassa olevat. Sivulöydöksiä on myös joitain ollut, kertoo johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa oli viikonloppuna 29 koronapotilasta ja terveyskeskussairaaloissa yksittäisiä koronapotilaita.

Viiden suurimman sairaanhoitopiirin joukkoon kuuluvat HUSin, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi Keski-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit.

Myös Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä noin viidennes koronapotilaiksi tilastoiduista on hoidossa muun syyn kuin koronan vuoksi, kertoo johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Katso myös: Miten toimia altistuneena? Milloin hakeutua testiin? Kooste Helsingin uusista ohjeista (juttu jatkuu videon jälkeen).

2:28

– Raportoimme kaikki koronapositiiviset THL:ään koronapotilaina. Aika tasaisesti 15-20 prosenttia on hoidossa muusta syystä kuin koronasta johtuen, mutta heidät on todettu koronapositiiviseksi. Prosenttiosuus vaihtelee päivittäin, koska kokonaismäärä on kuitenkin pieni. 

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä ja perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on hoidossa noin kymmenen koronapotilasta. 

Myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kertoo raportoivansa THL:lle kaikki koronapositiiviset potilaat. 

– Toistaiseksi tilastoihin kirjautuvat kaikki sairaalassa olevat potilaat, joilla on korona. Sekä sellaiset, jotka ovat tulleet sairaalaan koronan takia että sellaiset joilla korona todettu sivulöydöksenä, kertoo johtajaylilääkäri Terhi Nevala.

Nevalalla ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka suuri osuus on potilaita, joilla koronatartunta on todettu sivulöydöksenä.

– Tällaisia yksittäisiä tapauksia on kyllä viikoittain. 

Hoitoon hakeutumisen syy ei aina yksiselitteinen 

HUSin Ulanderin mukaan on mahdollista, että sivulöydösten osuus sairaalassa olevista koronapositiivisista potilaista kasvaa edelleen.

– On se mahdollista että nämä lisääntyvät, kun tartunnat leviävät rajua vauhtia yhteiskunnassa.

Joidenkin potilaiden kohdalla on vaikea määritellä tarkkaan hoitoon hakeutumisen syytä. Osa voi olla sairaalassa ensisijaisesti muiden syiden vuoksi, mutta tarvitsee hoitoa myös koronatautiin.

– Hoitoon hakeutumisen syy ei aina ei ole aivan yksiselitteinen. Sairaalan kannalta sillä ei ole niin suurta merkitystä. Myöskin ne potilaat, joilla on kyse sivulöydöksestä kuormittavat enemmän sairaalan kapasiteettia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja