Hallituksen uusi koronastrategia käyttöön välittömästi, rajoituksia ja suosituksia puretaan heti

8:05
Krista Kiuru kertoo, miten Suomi aiotaan avata – tässä on hallituksen uusi hybridistrategia

Hallituksen päivitetyn koronastrategian yksityiskohdat esiteltiin maanantai-iltana järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Strategiaan kuuluu myös hätäjarrumekanismi.

Hallituksen päivitetyn hybridistrategian lähtökohtana on avata yhteiskuntaa ja pitää sitä auki.

Valtakunnallisista rajoituksista ja suosituksista luovutaan, kun vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kaksi kertaa tai kun kaikilla on ollut mahdollisuus saada kaksi rokotusta.

Uuden hybridistrategian toimeenpano alkaa välittömästi eli rajoituksia ja suosituksia ruvetaan purkamaan heti.

Uudistetun koronastrategian lähtökohta on yhteiskunnan avaaminen, aukipitämisen edistäminen ja epidemian jälkihoito. 

– Myös terveydenhuollon kapasiteetti pyritään turvaamaan ja riskiryhmien ja heikommassa asemassa olevien ihmisten asema turvataan niin, että he tulevat suojatuiksi, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Kiurun mukaan myös koronan testaus- ja jäljitysstrategia tullaan uudistamaan. Kiurun mukaan työtä uudistamisen eteen tehdään jo.

Epidemian heikkenemisen varalle on kehitetty valtakunnallinen hätäjarrumekanismi. Mekanismiin voitaisiin turvautua muun muassa tilanteessa, jossa uusi virusvariantti, joka olisi esimerkiksi immuuni rokotteille, pahentaisi kotimaan epidemiatilannetta merkittävästi valtakunnallisella tasolla. Silloin toimenpiteitä voitaisiin jälleen ottaa laajemmin käyttöön.

– Näin on sitten työkaluja tilanteisiin, joissa hätä on suurempi.

Epidemiavaiheista luovutaan

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan epidemian alkuvaiheessa luodut epidemiavaiheiden kriteerit ovat vanhentuneet. Uusi mittaristo otetaan käyttöön syyskuun aikana.

Kaikilla alueilla siirrytään yhdenmukaiseen paikallistason toimintamalliin. Alueellisista epidemiavaiheista ja niihin liitetyistä suosituksista siis luovutaan.

– Olennainen asia on rokotuskattavuus. Haluan todeta, että se että olemme saaneet tähän tartuntatautiin näin nopeasti näin tehokkaan rokotteen käyttöön on kyllä sellainen asia, joka jää lääketieteen historiaan, Voipio-Pulkki muistutti.

Voipio-Pulkin mukaan hätäjarrumekanismin käyttöönotolle on korkea kynnys.

– Jos meillä on erittäin merkittävä vakavan sairastavuuden, hoidon tarpeen ja kuolleisuuden uhka uudelleen nousemassa esille, voi tulla harkittavaksi laaja-alaisen toimenpiteiden valtakunnallinen ohjaus.

– Sitä ennen pitäisi punnita huolellisesti hyödyt ja haitat. Se on tämän kokonaisarvioinnin tavoite.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalaisen mukaan kotimaassa ollaan pääsemässä lähemmäs tilannettaa, jossa tauti leviää vain paikallisina tartuntaketjuina. Ketjuja voidaan tulevaisuudessa selvittää ja hallita paikallisilla toimilla.

– Sikäli tämä on erittäin myönteinen kehitys.

Myös Puumalainen mainitsi omassa puheenvuorossaan epidemiatilanteen mahdollisen heikkenemisen tulevaisuudessa.

– Ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Eli kyllä meillä edelleen on riski siihen, että epidemia voi pahentua, jos ihmiset lähtevät samanlaiseen kontaktien määrään ja rakenteeseen kuin ennen tätä epidemiaa. Eli avataan tätä yhteiskuntaa hallitusti, kaikki yhdessä toimien.

Marin: Emme jää yhden prosentin vangiksi

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi päivitettyä strategiaa aiemmin tänään iltapäivällä

– Käytännössä keskeisimmät muutokset liittyvät siihen, mikä meidän tavoitteemme on suhteessa pandemiaan. Eli tavoittelemme tulevaisuudessa sitä, että avaamme yhteiskuntaa, pidämme sen auki ja huolehdimme siitä, että erilaisilla toimilla mahdollisimman vähän ihmisten elämää rajoitettaisiin.

Marin kommentoi tänään aiemmin, että rajoitukset puretaan kun vähintään 80 prosentin rokotekattavuus on saavutettu tai kun kaikilla halukkailla on mahdollisuus saada rokoteannos.

– THL esitti ja hallitus yhdessä hyväksyi, että emme jää tuohon 80 kiinni mikäli tilanne olisi sellainen, että 79 prosenttia ihmisistä olisi ottanut rokotteen, mutta kaikilla olisi kuitenkin ollut mahdollisuus saada rokote.

– Emme jää yhden prosentin vangiksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja