Hurstien auttamistyö alkoi yli 100 vuotta sitten alkoholisoituneista katupojista – ajan saatossa avuntarvitsijat ovat muuttuneet: "Tavallisia ihmisiä, joilla vaan kaikilla on yksi ja sama ongelma"

5:28
Hurstin valinta saa tuhansia avustushakemuksia joulun alla: "Kaikilla on yksi ja sama ongelma: rahat eivät riitä".

Monille helsinkiläisille ja muille suomalaisille ovat tuttuja Hurstin leipäjonot, joissa on jaettu apua köyhille jo ainakin 60-luvulta lähtien. Hurstien auttamistyö on kuitenkin jo alkanut yli 100 vuotta sitten.

Arvo Hursti aloitti auttamistyön jo vuonna 1916. Tuolloin Suomessa oli runsaasti alkoholismista kärsiviä nuoria katupoikia, joita hän alkoi auttamaan, kertoo pojanpoika Heikki Hursti

Heikki on ollut mukana täyspäiväisesti noin 15 vuotta siitä asti, kun isä kuoli vuonna 2005. Hänen mukaansa avuntarvitsijoiden määrä on muuttunut niiden vuosien saatossa hurjasti.

– Silloin meidän ruokajonossamme oli 300–400 korkeintaan. Nyt meillä käy joka jakokerta 2 700–3 000 ihmistä hakemassa ruoka-apua, Heikki kertoo.

Yksi ja sama ongelma

Ennen avuntarvitsijat olivat selkeästi vastaosin alkoholisteja, niin kutsuttuja kadun miehiä. Nykyään apua hakevat heidän lisäkseen kaikenlaiset ihmiset yhteiskunnassa; opiskelijat, eläkeläiset, lapsiperheet.

– Tavallisia ihmisiä, joilla vaan kaikilla on yksi ja sama ongelma; rahat eivät riitä, Heikki toteaa.

Nykyään Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:n työtä jatkaa nykyään Heikin tytär Sini, eli Veikon pojantytär. Myös hänellä on toisten auttaminen verissä.

– Minua on aina jotenkin ahdistanut se, jos ei pääse auttamaan avuntarpeessa olevia ihmisiä. Nyt pääsen, kertoo Sini Hursti.

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry jakaa nykyisin kaksi kertaa viikossa ruokaa Helsingin Kalliossa. Lisäksi he jakavat esimerkiksi vaatteita mahdollisuuksien mukaan, ja järjestävät vähävaraisille muun muassa joulu- ja itsenäisyyspäivän juhlia. 

"Vanhemmat mummelit kutovat sukkia satamäärin"

Heikki korostaa, miten tärkeä tuki lahjoittajat ovat. Hän listaa muun muassa suurempia tavarantoimittajia, kauppaketjuja ja tuottajia, joiden kanssa yhteistyö on saatu sujuvaksi.

Myös yksittäisistä auttajista on suuri apu ja ihmiset tarjoutuvatkin usein avuksi.

– Vanhemmat mummelit kutovat sukkia satamäärin ja lähettävät meille, niin saamme laitettua joulupaketteihin, Heikki kuvailee.

Hurstit tekevät paljon yhteistyötä useiden eri tahojen kanssa, joista lahjoittajat ovat myös osa. Heikki hehkuttaa, ettei yhteistyökumppaneita tarvitse hakemalla hakea.

– Tämä on iso perhe, ei pelkästään Hurstin perhe, vaan iso perhe: nämä kaikki yritykset ja yksittäiset ihmiset, jotka saavat aikaan tosi hyvää ihmisten iloksi ja hyödyksi.

Katso Heikki ja Sini Hurstin haastattelu kokonaisuudessaan Viiden jälkeen -ohjelmassa artikkelin alussa olevalta videolta!

Päivitetty 24.12., korjattu ensimmäistä kappaletta. Auttamistyön aloitti Arvo Hursti, ei Veikko Hursti, kuten jutussa aiemmin luki.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja