Hurjat kuvat sarjatuhopolttajan jäljistä – tuli seurasi miestä, ja lopulta kokonainen rivitalo paloi maan tasalle

Mies teki useita tuhopolttoja Pohjois-Savossa: Kameraan tallentui tuhotyöt rivitalon pihassa 1:03
Katso videolta, miten miehen tuleen syttynyt auto on polttaa kovan onnnen rivitalon. Lopulta rivitalo paloi miehen takia kokonaan.

Pohjois-Savon käräjäoikeus katsoi paikallisen nelikymppisen miehen aiheuttaneen useita tulipaloja Rautavaaran ja Kuopion Nilsiän alueella. 

Tuhopoltot sattuivat vuosina 2016–2022. Tulipalot aiheuttivat merkittäviä tuhoja. Osa miestä vastaan nostetuista syytteistä hylättiin.

Videolta näet, miten miehen toimet johtivat rivitalon täydelliseen tuhoutumiseen.

Uhri menetti asuntonsa ja omaisuutensa

Tuhopoltot kohdistuivat erilaisiin kohteisiin. Niistä varhaisin, vuonna 2016 tapahtunut poltto tapahtui erään miehen omistamassa omakotitalossa, jossa mies oli osana seuruetta viettämässä alkoholin sävyttämää vapaa-aikaa. 

Yöllä mies oli tullut herättämään muita tulipalon vuoksi. Hän oli yöpynyt talon yläkerrassa, josta tulipalo sai alkunsa.

Omakotitalon omistaja menetti palossa paitsi asuntonsa, myös lapsuudenkotinsa ja omaisuutensa. Tuhot olivat lähes neljännesmiljoonan luokkaa.

Tapauksessa poikkeuksellista oli se, että aiemmin toinen syyttäjä oli jättänyt asiassa syytteen nostamatta. Tämän jäätyä eläkkeelle toinen syyttäjä päätyi kuitenkin peruuttamaan syyttämättäjättämispäätöksen, johtuen miehen epäillyistä yhteyksistä useisiin muihin tulipaloihin.

Saunoja poltettiin jälkien peittämiseksi

Kaksi tuhopolttoa mies oli tehnyt rikostoverin kanssa. Toisessa hän oli päättänyt mennä saunomaan erään rivitalon yleiseen saunaan. Peittääkseen murron jäljet kaksikko päätti sytyttää saunassa tulipalon.

Jos palokunta ei olisi tullut paikalle, olisi palo levinnyt rivitalon asuinrakennuksiin. Sauna- ja varastotilojen palaminen aiheutti pelkästään lähes 326 000 euron vahingot. 

Toisessa tulipalossa tilanne oli hieman samankaltainen, sillä kaksikko oli mennyt eräälle kiinteistölle anastustarkoituksessa ja he olivat murtautuneet saunaan. Jäljet päätettiin peittää jälleen tuhopoltolla.

Hautausmaan varasto liekkeihin

Neljännessä miehen syyksi katsotussa palossa hän oli käynyt tuikkaamassa seurakunnan hautausmaan varastorakennuksen tuleen.

Varastorakennus sijaitsi aiemmin mainitun ystävän asunnon lähellä. Mies oli piipahtanut sytyttämässä varaston tuleen ystävän ollessa muualla. Hän jäi kiinni, kun eräs naapuri tunnisti hänet kulkemassa alueella paloyönä.

Miehen palava auto oli sytyttää rivitalon tuleen

Yhdessä tapauksista tapahtumien kulku tallentui valvontakameroihin. Mies oli mennyt autolleen ja pian sen jälkeen se syttyi tuleen. 

Voit katsoa jutun alussa olevalta videolta tarkemmin, millaiset lieskat nuolivat rivitalon seinää.

Oikeus kuitenkin katsoi, ettei miehen ei voitu näyttää tahallaan sytyttäneen autoaan tuleen. Mies kertoi itse, että epäili tupakkansa tulipään pudonneen roskaiseen autoon sytyttäen sen tuleen. Oikeus katsoi tämän olevan mahdollista.

Ripeästi paikalle tullut palokunta pelasti 11 asunnon rivitalon estäen sitä syttymästä tuleen. Jos pelastajat eivät olisi tulleet paikalle nopeasti, olisi tuli voinut sytyttää rivitalon päätykolmion ja talon ullakkotilat, vaarantaen koko talon.

Lopulta rivitalo paloi silti

Lopulta mainittu rivitalo kuitenkin paloi kokonaan.

Reilua kuukautta myöhemmin mies oli osallistunut murtoon, jossa eräästä rivitalon asunnosta vietiin televisio. Muutamaa tuntia myöhemmin asunto oli syttynyt tuleen.

Tuli levisi asunnosta koko rakennukseen. Eräässä rivitalon asunnoista nukkunut oli onnekkaasti herännyt paloon ja paennut asunnosta vain pari minuuttia ennen talon katon romahtamista. 

Oikeus katsoi, että mies oli murtautunut asuntoon ja myöhemmin sytyttänyt siellä tulipalon. Hänen vaatteissaan oli kuumuuden jälkiä ja läheisen päiväkodin valvontakameraan oli tallentunut hahmo, joka ruumiinrakenteensa perusteella näytti syytetyltä mieheltä. 

Rivitalo paloi kokonaisuudessaan aiheuttaen yli miljoonan euron vahingot.

Teot muistuttivat toisiaan – miehen mielentila selvitetään

Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että rikokset muistuttivat toisiaan.

– Kysymys samankaltaisista rikoksista, joissa [mies] on ollut paikalla, sytyttänyt tulipalon ja jäänyt usein tulipalon jälkeen paikalle auttamaan muita henkilöitä tai soittanut hätäkeskukseen. Käräjäoikeus katsoo, että rikosten yhteiset piirteet vahvistavat syyttäjän esittämän muun todistelun näyttöarvoa sanotuissa syytekohdissa, oikeus toteaa.

Muissa tulipaloissa oli kyse muun muassa vapaa-ajan asunnoissa sattuneista paloista ja miehen oman auton ja hänen käyttämänsä loma-asunnon palamisesta. Niissä ei saatu riittävää näyttöä siitä, että mies olisi sytyttänyt palot.

– Muissa tulipalon sytyttämistä koskevissa kohdissa ei ole esitetty sellaista näyttöä, joka edes tekojen mahdollisten samankaltaisten piirteiden kanssa, riittäisi teon syyksi lukemiseen.

Oikeus ei vielä antanut tuomiotaan tuhopolttosarjasta. Oikeus katsoi, että miehen mielentila tulee selvittää, koska vakaviin rikoksiin ei aina löytynyt järkevää motiivia. Mies itse vastusti mielentilansa selvittämistä. 

Tuomio annetaan, kun miehen mielentila on saatu selvitettyä.


Lue myös:

    Uusimmat