Hurjat 60 kiloa pudottanut Lotta vinkkaa: Näin saat painon putoamaan!

Miten painoa kannattaa pudottaa, jos sitä on kertynyt muutaman sijaan muutama kymmenen? Fitness-kisaaja Lotta Merenmies on pudottanut neljässä vuodessa 60 kiloa – lue Lotan vinkit!

Lotta Merenmiehen huomattava painonpudotus on puhuttanut viime päivinä aina Ruotsia myöten. Nainen lihoi kummassakin raskaudessa raskaushormonin sopimattomuuden vuoksi 40 kiloa ja neljä vuotta sitten vaaka näytti 60 kiloa ylimääräistä.

Nyt peilistä katselee huomattavasti hoikempi nainen, joka on löysän sijaan tiukkaa lihasta. Kaiken tämän takana on yksi tärkeä tekijä: motivaatio. 

– Löydä syy, minkä vuoksi pudotat painoa. Se on tärkeintä. Muuten projektia ei jaksa, Lotta toteaa. 

Niin sanottu toimistokymppi on tuttu myös Lotalle – kun tietokoneen edessä istuminen ja palaveripullat tulivat tutuiksi, paino nousi kymmenen kiloa. 

– Eräs tuttavani sanoi, että minulle ei voi sanoa, ettei treeniin ole aikaa – olen yksinhuoltaja, joka treenaa kolmesti päivässä ja käy töissä. Olen kuitenkin itsekin ollut siinä tilanteessa, että jos jostain luistan, niin treenistä. Se johtui siitä, että minulla ei ollut tarpeeksi kovaa syytä tehdä sitä kaikkea, siksi se jäi.

Jos motivaatiota ei ole, ei treenikään suju. Siksi Lotta kehottaa pohtimaan ensimmäiseksi, miksi elämäntapamuutoksen haluaa aloittaa – ja kyse on nimenomaan elämäntapamuutoksesta, pikadieetit kannattaa suosiolla unohtaa. 

– Rauhallista, systemaattista tekemistä. Liikunnan lisäksi ruokavaliolla on todella suuri merkitys.

Myös armollisuus omaa itseä kohtaan on tärkeää – ei kannata jatkuvasti vain sättiä peilikuvaansa, vaan iloita vaikka jo sadan gramman pudotuksesta.

– Kun on pitkään pudottanut painoa ja pääsee johonkin etappiin, kannattaa palkita itseään. Itse lahjoin itseäni esimerkiksi jalkahoidolla. Armollisuus on tärkeää, sillä muuten ei jaksa. Repsahduksia kun tulee varmasti tai tekee ohi dieetin. Jos niin käy, se kannattaa sanoa ääneen ja tunnustaa, mutta jatkaa sitten treenin noudattamista. Mikäli asian salaa, siitä voi tulla tapa.

Repsahdus kisadieetin aikana on luultua yleisempää

Maitorahkaa, puuroa raejuustolla ja kylmää kanaa purkista – fitness-harrastajan ruokavalio ei saa kulinaristeja hyppimään ilosta. Lotta kertoo kuitenkin, että hän ei syö lainkaan maitotuotteita, eikä suostu koskemaan kuuluisaan puuro-raejuusto-lautaseen.

– Smoothiet teen kookosveteen tai mantelimaitoon, lisänä niissä on heraa ja marjoja. Raejuustoa ja puuroa kokeilin joskus, mutta rajansa kaikella.


Lotan muutoskuva – vasemmalla selkäleikkauksesta toipunut ja treenit aloittava nainen, oikealla kisakunnossa lavalla. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä. 

– Olen kulinaristi ja rakastan ruokaa, joten dieetin pitäminen oli välillä superrankkaa. Siksi kisadieetillä ollessani sanoin valmentajalle, että haluan mahdollisimman yksinkertaisen ruokavalion. Kun mennään tiukoilla kaloreilla ja vedetään kolme treeniä päivässä, en halua säätää ollenkaan, sillä silloin repsahdan.

Kovan tuloksen tehnyt nainen toteaa, että repsahtaminen kisadieetillä on yleistä, vaikka se on asia, josta ei puhuta – onnistumista on niin paljon hauskempaa suitsuttaa.

– Itse esimerkiksi haistelin ruispalapusseja, viikon ajan teki mieli sitä leipää. Sitten repsahdin – lapseni oli nukkumassa ja heräsin keskellä yötä sohvalta. Tarkoituksena oli vain käydä pesemässä hampaat ja mennä takaisin nukkumaan, mutta kävelin sen leipäpussin ohi ja aloin seisten syömään niitä leipiä! Silloin oikein harmitti, ettei kotona ollut mitään epäterveellistä! Lotta nauraa. 


Lotta on täyttä lihasta! Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä. 

Lotta kertoo syöneensä ruisleipiä kunnon voikerroksella varustettuna kokonaiset kymmenen kappaletta – seisaaltaan. Siihen päälle vielä joulupipareita ja monta hedelmää.

– Ei puhettakaan, että olisin istunut ja nauttinut hitaasti sitä ruokaa, vaan repsahdin täysin. Mutta siitä pitää piiskata itsensä taas kuriin, hän toteaa.

Liiku tavalla, josta nautit!

Lihaskuntotreenin vaikutus kehonmuokkauksessa oli Lotalle itselleen tärkeä havainto, mutta hän painottaa, että kannattaa ensisijaisesti aloittaa sellainen liikunta, josta itse nauttii.

– Pitää löytää sellainen liikuntamuoto, joka on sinusta kivaa. Sen ei tarvitse olla kuntosali tai jokin muu erityisen trendikäs juttu – jos tykkäät kävelemisestä, mene kävelylle.

Lotan mukaan kannattaa aluksi panostaa siihen, että liikunnasta tulisi osa arkea.

– Jos liikkuminen on osa arkeasi ja se on hauskaa, et jätä sitä pois. 

Lue myös:

    Uusimmat