Mainos

Huonoa äänieristystä voi parantaa - ei kuitenkaan aina

Mikäli seinänaapurin äänet kuuluvat selvästi seinän läpi, ongelmaan on todennäköisesti olemassa kohtuuhintainen ratkaisu. Jos sen sijaan yläkerran naapurin askeleet ärsyttävät, eristyksen korjaaminen on hankalampaa ja kalliimpaa.

- Vaakasuunnassa äänieristyksen korjaaminen on kohtuuhintaista, mutta jos lähdetään pystysuuntaista äänieristystä korjaamaan, niin siitä tulee kallis ja iso remontti, Helimäki Akustikkojen toimitusjohtaja Heikki Helimäki sanoo.

Ongelmat ovat kuitenkin moninaisia. Monessa tapauksessa voi tehdä jotain.

- On vanhoja taloja Helsingissä, joita on remontoitu nyt viime aikoina niin, että ne täyttävät ja jopa ylittävät osittain nykymääräykset, Akukonin johtava konsultti Henrik Möller sanoo.

- Mutta sellainen lähtökohta, että äänieristys pitäisi saada paremmaksi, mutta mitään pintaa ei saa muuttaa, niin se on mahdotonta. Jos esimerkiksi ylänaapurin äänet häiritsevät, sinne joutuu todennäköisesti laittamaan jonkinlaisen lasketun katon. Se tarkoittaa sitä, että vanha hieno paneelikatto menee joko piiloon tai rikki, Möller lisää.

Rappukäytävämeluun voi tepsiä uusi ovi

Jos posteljoonin juokseminen rappukäytävässä aamuyöllä häiritsee, voi ongelmaan auttaa äänieristävämpi ovi ja postiluukku.

- Lähtökohtaisesti kaikki ovet, joilla on jotain äänieristysarvoa, niin niissä on vähintään kahdet tiivisteet. Myös karmit ja kynnykset ja muut on tiivistetty seinärakenteisiin, Helimäki sanoo.

Sen sijaan hissin kolinalle ei voi tehdä oikein mitään.

- Hissin kohdalla ongelma on yleensä, että johteissa on jotain vikaa tai sitten tärinäeristyksissä. Eli värähtely tulee mekaanisesti sitä rakennuksen runkoa pitkin ja joku pinta säteilee sen äänen, Helimäki kertoo.

Helimäen mukaan joissakin tapauksissa helpoin tapa päästä hiljaisuuteen kerrostalossa on rakentaa asuntoon yksi paremmin äänieristetty huone. 

- Niitä on tehty vanhoihin ja uusiin rakennuksiin esimerkiksi musiikkihuoneiksi. Jokaisessa asunnossa olisi hyvä olla yksi huone, josta äänet eivät kuulu ulospäin tai siellä voi hiljaisesti olla, jos muualla on ääntä, hän sanoo.

 

 

 

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.