Huonelämmön alentaminen paras tapa säästää energiaa

Sähkön pörssihinnalla melko pieni vaikutus sähkölaskuun

.

Pitkään jatkuneet kovat pakkaset ovat nostaneet Suomen energiankulutuksen viime viikkoina huippulukemiin. Sähkönkulutuksen ennätys ja sähkön kaikkien aikojen korkein pörssihinta ovat vaihtuneet useaan otteeseen.

-Vaikka sähkön hinta pörssissä on moninkertaistunut esimerkiksi viime kesästä, kuluttajan sähkölaskussa korotus ei ole läheskään yhtä raju, kertoo ryhmäpäällikkö Antti Paananen Energiamarkkinavirastosta.

Suomessa myytävästä sähköstä noin viidennes on spot-hinnalla sähköpörssistä ostettua. Paanasen mukaan kuluttajahintoja nosti vuodenvaihteessa hieman yli puolet sähköyhtiöistä, ja korotusten suuruus oli keskimäärin kymmenen prosentin luokkaa.

Paanasen mukaan keskiverto sähkönkäyttäjä, joka ei lämmitä sähköllä, joutuu tänä vuonna pulittamaan sähkölaskuja muutaman kymmenen euroa enemmän kuin viime vuonna.

Kohtuukuluttaja säästää kymmeniä euroja

Vaikka varsinaiseen sääntelyyn ei olekaan tarvetta, kannattaa kotitalouksissa pyrkiä kohtuullisuuteen. Sillä mitä kalliimpaa sähkö on, sitä enemmän vähän kuluttava säästää tuhluriin nähden.

Noin puolet kodin energiasta kuluu lämmittämiseen, joten tehokkain tapa säästää energiaa on alentaa huonelämpötilaa. Kun huonelämpötilaa alennetaan asteella, energiankulutus putoaa viitisen prosenttia.

Lattian viilenemisestä selviää esimerkiksi villasukilla. Lämpötilaa kannattaa laskea erityisesti siksi ajaksi, kun on itse poissa kotoa.

Vaikka pakkanen kuinka houkuttelee kylvyn ottamiseen, energiatalouden kannalta suihku on huomattavasti parempi vaihtoehto. Lämmin vesi on kodin energiasyömäreistä toiseksi suurin.

Valaistus lohkaisee yllättävän suuren osan sähköstä. Valot kannattaakin aina sammuttaa niistä huoneista, jotka ovat tyhjillään.

Saunoessa kiuasta ei kannata lämmittää liian kuumaksi, ja saunominen pitää aloittaa heti kun lämpötila lauteilla on noussut halutulle tasolle.

Ruuanlaitossa tärkeää on, että lieden levy ja kattila ovat samankokoisia. Kannen käyttö vähentää energiankulutusta selvästi. Auton lohkolämmitintä ei yleensä tarvitse pitää päällä kuin yhdestä kahteen tuntia. Yli 30 asteen pakkasilla voi hieman pidempikin lämmittäminen olla tarpeen.

Energiahallintaa

Suomen Kiinteistöliiton tutkimusjohtaja Mauri Marttila muistuttaa, että suuri kulutus nostaa hintaa ja tulevakin hintataso pyritään mitoittamaan kulutuspiikkien pohjalta. Niinpä energiakulujen osuus asumiskustannuksista kasvaa entisestään.

Marttilan mukaan asumisen energiankulutusta voidaan järkevällä sähkönkäytöllä vähentää 10-15 prosenttia.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja