Huonekalujätti Suomessa jo 25 vuotta – tiedätkö, mistä Ikea on saanut nimensä?

Ikea avasi Ruotsiin käytettyjen huonekalujen liikkeen – kävimme paikalla selvittämässä, kuinka myymälä oikein toimii 2:42
Ikea avasi Ruotsiin käytettyjen huonekalujen liikkeen – kävimme paikalla selvittämässä, kuinka myymälä oikein toimii.

Jokainen suomalainen tuntee varmasti huonekaluketju Ikean, mutta moni ei ole välttämättä tutustunut myymäläketjuun tai etenkään sen historiaan sen tarkemmin. 

Suomen ensimmäinen Ikea-tavaratalo avattiin Espooseen 4. syyskuuta, 1996 kello 11. Siitä on siis jo 25 vuotta! Ikea muistelee tiedotteessaan, että ensimmäinen päivä oli menestys ja jono tavarataloon oli satojen metrien mittainen. Sittemmin tavarataloja on tullut neljä lisää.

Vaikket olisikaan koskaan käynyt ostoksilla Ikeassa, tiedät varmasti, millaisesta yrityksestä ja myymäläkonseptista on kyse.

Vaikka myymäläketju onkin valtaosalle suomalaisista tuttu, moni ei välttämättä tiedä seuraavia faktoja myymäläketjusta. Kokosimme yhteen mielenkiintoista knoppitietoa Suomessa juhlavuosiaan viettävästä huonekalujätistä!

Huonekalumyymäläketjun perustaja oli teini-ikäinen

Ingvar Kamprad perusti Ikean vain 17-vuotiaana vuonna 1943. Nuori yrittäjä perusti huonekaluketjun rahoilla, jotka hänen isänsä antoi hyvästä koulumenestyksestä.

Ingvar oli ollut lapsesta lähtien hyvin yrittäjähenkinen: kauppiassukuun syntynyt poika myi muun muassa tulitikkuja, joulukortteja ja kalaa ollessaan vain alakouluikäinen.

Ansioitunut liikemies menehtyi tammikuussa 2018. Hän oli kuollessaan yksi maailman rikkaimmista ihmisistä, mikä kertoo paljon hänen sisustustavarataloketjunsa menestyksestä.

Muun muassa Financial Post uutisoi heti liikemiehen kuoleman jälkeen, että Kampradin omaisuuden arvo oli vajaa 60 miljardia dollaria. 

Yrityksen nimi on todellisuudessa lyhenne

Ikea ei ole lyhyt sana, vaan lyhenne. Se on myös syy sille, miksi tavarataloketju kirjoittaa itse nimensä isoilla kirjaimilla.

IKEA on lyhenne sanoista Ingvar Kamprad Elmtarydi, Agunnaryd. Yrityksen perustaja Ingvar Kamprad syntyi ja vietti lapsuutensa Elmtaryd-nimisellä maatilalla, joka sijaitsee Agunnarydin kylässä.

Logon keltainen ja myymälöiden sininen väritys ovat luonnollisesti peräisin Ruotsin lipun väreistä. 

Alun perin Ikea keskittyi pieniin hyödykkeisiin

Vaikka nykypäivän Ikea-tavaratalot ovat pullollaan sisustustarpeistoa ja huonekaluja, aiemmin Ikea keskittyi pieniin hyödykkeisiin, kuten kyniin, lompakkoihin ja taulunkehyksiin. Myös rannekellot ja korut kuuluivat silloisen Ikean tuotevalikoimiin.

Maailmanlaajuisen menestyksensä ansioista huonekalujätti myy esineitä ja huonekaluja käsittämättömät määrät. Ikea myi esimerkiksi vajaa 130 miljoonaa kynttilää vuosien 1987–2012 aikana.

Ikea alkoi myydä huonekaluja vuonna 1948

Huonekaluketju alkoi myydä huonekaluja vasta viisi vuotta sen perustamisen jälkeen, vuonna 1948. Huonekalut tehtiin puusta, joka oli peräisin paikallisista metsistä.

Ensimmäinen Ikea-kivijalkamyymälä rakennettiin 1950-luvulla

Vaikka Ikea olikin aloittanut liiketoimintansa jo 1940-luvulla, sen ensimmäinen kivijalkamyymälä rakennettiin vasta 1950-luvun loppupuoliskolla. Ikea alkoi jakaa tuotekatalogejaan vuonna 1951 ja ensimmäinen myymälä avasi ovensa pienessä Älmhultin kylässä Ruotsissa vuonna 1958.

IDSGN-sivuston mukaan Ikean katalogi oli vuonna 2010 kolmanneksi eniten jaettu printtijulkaisu heti Raamatun ja Harry Potter -kirjojen jälkeen. Viime vuonna kaikki kuitenkin muuttui: vuonna 2020 kuvasto jaettiin digitaalisena uudella alustalla. Sitä ei siis enää jaella koteihin.

Huonekaluketjun itsekoottavat huonekalut lanseerattiin 1950-luvulla

Ikea on erityisen tunnettu sen palapelimaisista huonekaluista, joiden kokoamisen voi katsoa olevan tietynlainen koetinkivi parisuhteessa oleville kokoajille.

Itsekoottavat tuotteet otettiin käyttöön vuonna 1956. Konseptista on kiittäminen yrityksen työntekijää, Gillis Lundgreniä. Idea lähti tuiki tavallisesta tilanteesta, jossa mies päätti irrottaa pöydän jalat kuljettaakseen pöydän auton kyydissä.

Gillis huomasikin, että osissa myytävät kalusteet ovat helpommin kuljetettavissa, minkä lisäksi ne ovat kustannustehokkaampi vaihtoehto yrityksen liiketoimintaa ajatellen.

Ensimmäinen Ikea-ravintola avasi ovensa myös 1950-luvulla

Ensimmäinen yhtiön ravintola avasi ovensa asiakkailleen Ikean ensimmäisessä kivijalkamyymälässä vuonna 1956.

Ravintolasta haluttiin asiakkaille levähdyspaikka, jossa he voivat ruokailla koko päivän kestävän ostosreissunsa aikana. Ravintolan avulla asiakkaat haluttiin myös toivottaa lämpimästi tervetulleiksi myymälään.

Ensimmäinen ulkomainen liike avattiin jo 1960-luvulla

Ikea oli sen ensi hetkistä lähtien lupaava ja onnistunut konsepti, joka haluttiin siirtää myös ulkomaille.

Ensimmäinen ulkomainen liike avattiin Norjassa vuonna 1963. Muutama vuosi myöhemmin Ikea avasi ovensa myös tanskalaisille. Suomeen Ikea rantautui tasan 25 vuotta sitten, 4.9.1996.

Yrityksen huonekalut nimetään erikoisen järjestelmän mukaan

Kuten muutkin huonekaluliikkeet, myös Ikeassa eri huonekalusarjoilla ja tuoteryhmillä on omat tunnistettavat nimensä.

Ikeassa nimien antamiselle on olemassa omantakeinen järjestelmänsä: jokainen tuoteryhmä nimetään tiettyjen asioiden mukaan.

Esimerkiksi sängyt on nimetty Norjan alueiden mukaan, sohvien nimet taas vastaavat Ruotsin kaupunkeja ja matot ovat nimetty pääosin Tanskan ja Ruotsin alueiden mukaan. Kankaille ja verhoille taas on annettu naisten nimiä.

Ruotsissa on mahdollista käydä Ikea-museossa

Maailman ensimmäisessä Ikea-myymälässä on mahdollista vierailla myös Ikea-museossa, joka avattiin Ruotsin Älmhultissa vuonna 2016.

Museokävijä voi vierailunsa aikana tutustua Ikean historiaan ja siihen, miten huonekaluimperiumista tuli sellainen kuin se on nykypäivänä.

Ikean pääkonttori sijaitsee nykyisin Alankomaissa

Ikean pääkonttori siirtyi Alankomaihin vuonna 1986. Joidenkin spekulaatioiden mukaan pääkonttori siirtyi Ruotsista Alankomaihin, koska pikkuvaltiossa verotus on suotuisampi.

Huonekalujätillä on pääkonttorinsa myös rapakon toisella puolen Yhdysvalloissa. Konttori sijaitsee Pennsylvaniassa Conshohockenin kaupungissa.

Myymälöitä on yli 400 ympäri maailmaa

Ikea aloitti maailmanvalloituksensa Norjassa vuonna 1960-luvun alkupuoliskolla. Sittemmin huonekaluketju on laajentanut reviiriään menestyksekkäästi vuosi vuoden jälkeen.

Nykyään Ikealla on maailmanlaajuisesti yli 440 myymälää, joista osa toimii franchise-sopimuksella. Suurin osa myymälöistä sijaitsee Euroopassa, mutta niitä löytyy myös esimerkiksi Yhdysvalloista, Kanadasta ja Aasian maista. Viime vuonna uutisoitiin myös uudenlaisesta "kirppispalvelusta"!

Katso myös, miltä näytti, kun Lidl saapui Suomeen muutamaa vuotta Ikeaa myöhemmin vuonna 2002!

Lidl saapui Suomeen vuonna 2002 – Muistatko vielä, millaisen vastaanoton Saksasta rantautunut kauppaketju sai? 2:58

Lue myös:

    Uusimmat