Mies vai nainen – kumpi kokoaa Ikea-kalusteet paremmin? Tutkijat paljastavat karun totuuden, jota voi olla vaikea niellä

Tutkijat panivat 40 miestä ja 40 naista kokoamaan Ikean tarjoiluvaunun niin nopeasti ja oikein kuin mahdollista.

Vuonna 2008 Ikean työntekijä Petra Hesser väitti, että naiset ovat miehiä parempia kokoamaan Ikeastakin tuttuja, litteissä paketeissa olevia huonekaluja. Norjalaiset psykologit eivät ottaneet tietoa vastaan innolla: aiemmissa tutkimuksissa miesten ja naisten avaruudellisista kyvyistä oli nimittäin saatu täysin päinvastaisia tuloksia.

Norjalaiset päättivät tutkia asiaa ja julkaisivat tulokset Applied Cognitive Psychology -lehdessä, kertoo Digest-sivusto. Tulos julkaistiin vuonna 2015.

Yliopistossa työskentelevät tutkijat panivat 40 miestä ja 40 naista kokoamaan Ikean Udden-tarjoiluvaunun niin nopeasti ja oikein kuin mahdollista. Koehenkilöillä oli käytössään työkaluja.

Kaikki osanottajat tekivät testin yksin; puolet kokosi kärryn pelkän valmiin kärryn kuvan perusteella, puolet sai mukaan Ikean kokoamisohjeet.

Ikean Udden-tarjoiluvaunu:

KuvanlähdeIkea

Kävi ilmi, että Ikean Hesser oli väärässä. Miehet olivat sekä nopeampia että tarkempia kokoamisessa.

Miehillä kärryn kasaaminen kesti 22,48 minuuttia ohjeiden kanssa ja 24,80 minuuttia ilman niitä. Naisilla ajat olivat 23,65 minuuttia ilman ohjetta ja 28,44 ohjeen kanssa. Kokoamisohjeesta oli kuitenkin enemmän hyötyä naisille: se nopeutti heitä 4,5 minuuttia, mutta miehiä vain minuutin.

Kootut kärryt arvosteltiin asteikolla niin, että 1 on huonoin ja 10 paras arvosana. Miesten ohjeeton kärry sai arvosanan 7,6 ja ohjeiden mukaan koottu arvosanan 8,9. Naisilla ohjeeton kärry sai arvosanan 5,7 ja ohjeiden mukaan koottu arvosanan 7,5.

Erot olivat suuria siitä huolimatta, että sekä miehillä että naisilla oli saman verran kokemusta huonekalujen kokoamisesta. Myös miesten kyky hahmottaa huonekalun osia mielessään oli parempi kuin naisten.

Tuloksia ei voi yleistää koskemaan kaikkia miehiä ja naisia. Osanottajat olivat opiskelijoita, ja lisäksi he ovat saattaneet tulkita saamaansa tehtävää eri tavoin; on mahdollista, että esimerkiksi miesten mahdollinen kilpailuhenkisyys vaikuttaa heidän nopeuteensa.


 ***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja