Kari Lumikero muistelee Ikea-miljardöörin säästäväisyyttä: "Kamprad kehui vaimoani ilmaisen kynän ottamisesta"

1:36

Pihi ja ylpeä siitä. Näin MTV Uutisten pitkäaikainen Ruotsin-kirjeenvaihtaja Kari Lumikero luonnehtii eilen kuollutta huonekalujätti Ikean perustajaa Ingvar Kampradia.

Lumikero kertoo, että hänelle ja Kampradille muodostui erityisen lämmin suhde viime vuosina. Lumikero toimi kuutena vuonna Kampradin rahoittaman Barents-teemaisen seminaarin juontajana. Seminaari järjestettiin kuutena vuonna Lumikeron kotikaupungissa Torniossa. Sarja päättyi toissa kesänä.

– Mahtava ihminen, jonka spontaaneja päätöspuheenvuoroja varsinkin omalle start up-yritykselle innoitusta hakeneet nuoret odottivat innolla. Ingvarin periaate oli: ei ne suuret tulot, vaan pienet menot. Hän oli pihi ja ylpeä siitä. R.I.P, Ingvar, Lumikerto kertoo.

Pahoitteli businessluokan lentolippuaan

Kampradin säästäväisyydestä esimerkiksi Lumikero kertoo Cita-vaimonsa muiston.

– Cita oli kerran mukana Barents-seminaarissamme, jossa oli tarjolla osallistujille kyniä. Vaimoni otti sellaisen, jolloin ohi kävellyt Kamprad sanoi kannustavasti: Hyvä, juuri noin! Kannattaa ottaa kynä kun sen saa ilmaiseksi, Lumikero muistelee ruotsalaismiljardöörin säästäväisyyttä.

Lumikero haastatteli Kampradia ensimmäisen kerran jo 1990-luvun alussa, aiheena oli muun muassa saituus.

– Kesken haastattelun hän veti taskustaan lentolipun ja pahoitteli että oli joutunut ostamaan businessluokan lipun. ”Tuli niin kiire lähtö Tukholmaan että turistiluokan paikat oli myyty loppuun”, Lumikero kertoo Kampradin sutkauttaneen.

Kamprad perusti Ikean 17-vuotiaana 1943. Alun perin liike myi muun muassa kyniä, lompakoita ja nylonsukkia. 

Joulukuussa 2016 Ikealla oli lähes 400 myymälää 48 maassa. Suomessa Ikealla on viisi myymälää. Suomen ensimmäinen Ikea avattiin Espooseen vuonna 1996.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja