Ikean perustaja Ingvar Kamprad on kuollut

1:36

Ruotsalaisen huonekalujätti Ikean perustajana tunnettu Ingvar Kamprad on kuollut.

Ingvar Kamprad kuoli 91-vuotiaana lyhen sairastelun jälkeen lauantaina. Ikea tiedotti asiasta Twitterissä. Yhtiön mukaan Kamprad kuoli kotonaan Smålannissa.

 

Kamprad perusti Ikean 17-vuotiaana 1943. Alun perin liike myi muun muassa kyniä, lompakoita ja nylonsukkia. 

Ikean nimi muodostuu perustajansa nimikirjaimista sekä hänen syntytalostaan ja kotikylästään: Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd.

Ensimmäisen myymälän Kamprad avasi Älmhlutin kylään vuonna 1958. Tätä ennen hän oli myynyt huonekaluja postimyynnin kautta. 

Joulukuussa 2016 Ikealla oli lähes 400 myymälää 48 maassa. Suomessa Ikealla on viisi myymälää. Suomen ensimmäinen Ikea avattiin Espooseen vuonna 1996. 

Artikkeli jatkuu videon jälkeen

1:58

Tunnettiin pihinä miehenä

Ikealla miljardiomaisuuden luonut Kamprad oli tunnettu piheydestään. Kamprad on sanonut penninvenytyksen olevan yksi syy siihen, miksi Ikea on noussut maailman johtavien huonekaluyritysten joukkoon.

– En usko, että ylläni on mitään, mitä en olisi ostanut kirpputorilta. Haluan toimia hyvänä esimerkkinä, Kamprad sanoi ruotsalaiselle TV4-kanavalle vuonna 2016.

Kampradin arvioitu omaisuus on noin 65,5 miljardia euroa. Vuonna 2006 amerikkalaislehti Forbes listasi hänet maailman neljänneksi rikkaimmaksi ihmiseksi.

Kampradin vaatimaton rahankäyttö on noussut otsikoihin vuosien varrella. Vuonna 2008 hän kertoi Sydsvenskan-lehdelle, että 22 euron parturilasku Hollannissa sekoitti hänen parturibudjettinsa.

10:35

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja