Älytön hittiruoka: Näin hurjasti suomalaiset ahmivat Ikean lihapullia vuodessa

Ikean lihapullat
Lehtikuva

Ikean lihapullat ovat Suomessakin vuosittain miljoonabisnes.

Ruotsalaisen sisustusketju Ikean vuonna 1943 perustanut Ingvar Kamprad on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä, eikä suotta. Kamprad haistoi jo liiketoimintansa varhaisessa vaiheessa tärkeän ja tuottavan markkinaraon: asiakas on tyytyväisempi täydellä vatsalla.

– Voi olla ravintolakokin ansiota, että saamme myytyä sohvan, Kampradin kerrotaan sanoneen.

Nyt jo yli 70 vuotta toimineella Ikealla on satoja myymälöitä yli 30 maassa. Joka ikisessä myymälässä on myös ravintola, joka on tärkeä osa huonekalujätin bisnestä. Ikean onkin laskettu olevan suurin ruotsalaisten elintarvikkeiden maastaviejä.

Suomalaiset ahmivat 20 miljoonaa Ikean lihapullaa vuodessa

Suosituimpia ja maailmanlaajuisesti kuuluisimpia ruokatuotteita ovat Ikean ravintolan lihapullat. Lihapullien menekki on Suomessa niin suuri, että keskimäärin jokainen suomalainen syö vuodessa 3,6 Ikean lihapullaa.

– Ikea myi viime toimintavuonna noin 2 miljoonaa hot dogia ja noin 20 miljoonaa lihapullaa Suomessa, Ikea Food Suomen ravintolatoimen johtaja Minna Tuohimäki kertoo.

Vuonna 2014 Ikea Food teki maailmanlaajuisesti 1,46 miljardin liikevoiton. Lihapullien osuus tästä summasta on merkittävä. Edellisvuonna Ikea arvioi myyneensä maailmanlaajuisesti jopa 150 miljoonaa lihapullaa. Suurin pyörykkämenekki on Ikean arvioiden mukaan luultavasti Saksassa.

Keväällä 2015 Ikean laajentaa ruokavalikoimaansa tuomalla myyntiin kasvispyörykät lihapullien rinnalle.

Ikean tärkeät ruokavuodet:

1943: Ikea perustettiin.
1959: Ensimmäinen ravintola avattiin Ikeassa.
1976: Ikean bistro avattiin.
1983: Ikeassa avattiin ensimmäinen ruokamyymälä, joka tunnetaan nykyään nimellä Swedish Food Market.
1985: Lihapullat ilmestyivät Ikean ruokalistaan.
1996: Ensimmäinen Ikea avautui Suomeen, Espoon Karvasmäkeen.

Lähteet: Ikea, Expressen

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.