Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älytön hittiruoka: Näin hurjasti suomalaiset ahmivat Ikean lihapullia vuodessa

Lehtikuva
Julkaistu 18.02.2015 11:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ikean lihapullat ovat Suomessakin vuosittain miljoonabisnes.

Ruotsalaisen sisustusketju Ikean vuonna 1943 perustanut Ingvar Kamprad on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä, eikä suotta. Kamprad haistoi jo liiketoimintansa varhaisessa vaiheessa tärkeän ja tuottavan markkinaraon: asiakas on tyytyväisempi täydellä vatsalla.

– Voi olla ravintolakokin ansiota, että saamme myytyä sohvan, Kampradin kerrotaan sanoneen.

Nyt jo yli 70 vuotta toimineella Ikealla on satoja myymälöitä yli 30 maassa. Joka ikisessä myymälässä on myös ravintola, joka on tärkeä osa huonekalujätin bisnestä. Ikean onkin laskettu olevan suurin ruotsalaisten elintarvikkeiden maastaviejä.

Suomalaiset ahmivat 20 miljoonaa Ikean lihapullaa vuodessa

Suosituimpia ja maailmanlaajuisesti kuuluisimpia ruokatuotteita ovat Ikean ravintolan lihapullat. Lihapullien menekki on Suomessa niin suuri, että keskimäärin jokainen suomalainen syö vuodessa 3,6 Ikean lihapullaa.

– Ikea myi viime toimintavuonna noin 2 miljoonaa hot dogia ja noin 20 miljoonaa lihapullaa Suomessa, Ikea Food Suomen ravintolatoimen johtaja Minna Tuohimäki kertoo.

Vuonna 2014 Ikea Food teki maailmanlaajuisesti 1,46 miljardin liikevoiton. Lihapullien osuus tästä summasta on merkittävä. Edellisvuonna Ikea arvioi myyneensä maailmanlaajuisesti jopa 150 miljoonaa lihapullaa. Suurin pyörykkämenekki on Ikean arvioiden mukaan luultavasti Saksassa.

Keväällä 2015 Ikean laajentaa ruokavalikoimaansa tuomalla myyntiin kasvispyörykät lihapullien rinnalle.

Ikean tärkeät ruokavuodet:

1943: Ikea perustettiin.
1959: Ensimmäinen ravintola avattiin Ikeassa.
1976: Ikean bistro avattiin.
1983: Ikeassa avattiin ensimmäinen ruokamyymälä, joka tunnetaan nykyään nimellä Swedish Food Market.
1985: Lihapullat ilmestyivät Ikean ruokalistaan.
1996: Ensimmäinen Ikea avautui Suomeen, Espoon Karvasmäkeen.

Lähteet: Ikea, Expressen

Lisää aiheesta:

Suomen Lidliin tulee jotain aivan uuttaIkea ja Wolt yhteistyöhön: Lihapulla-annoksia voi nyt tilata kotiinHuonekalujätti Suomessa jo 25 vuotta – tiedätkö, mistä Ikea on saanut nimensä?Ikean hodareihin oleellinen muutos SuomessaKotimainen lihankorvike iski suomalaisten makuhermoihin – vuodessa myyty jo kaksi miljoonaa pakkaustaHuonekalujätti ei tyrmää villiä huhua: Onko Ikea lanseeraamassa oman ravintolaketjun?
LihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 5.9.17:31
    Mitä ihmettä?

    Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä