Mainos

Huoltovinkkinä hajulukkojen puhdistus

Kylpyhuone on keittiön ohella kodin eniten huoltoa ja tarkkailua vaativa tila. Yksi siellä säännöllistä huoltoa edellyttävä yksityiskohta on lattiakaivo, jonka hajulukkoon kertyy helposti pesujätteitä erityisesti silloin, kun pyykinpesukoneen poistoputki on johdettu sinne. Jos kaivo alkaa tukkiutua, lattialle alkaa kertyä vettä.

Kaivot poikkeavat rakenteeltaan hiukan toisistaan, mutta varsin yksinkertaisia laitteita ne ovat kaikki. Kansi poistetaan vääntämällä sopivasta kohdasta varovasti esimerkiksi ruuvitaltalla, minkä jälkeen päästään käsiksi itse hajulukkoon, joka vedetään ulos. Kaivon pohjalle kertynyt sakka poistetaan käsin ja huuhdellaan kaivo perusteellisesti käsisuihkulla. Lopuksi sinne lisätään vielä pesuainetta – mieluiten desinfioivaa – ja harjataan se puhtaaksi. Vanha tiskiharja on lattiakaivon puhdistuksessa oivallinen apuväline. Sama toistetaan hajulukon ja mahdollisten muiden osien osalta. Lopuksi ne laitetaan takaisin paikalleen.

Pesualtaan hajulukon vähittäinen tukkiutuminen näkyy siitä, että allas alkaa tyhjentyä yhä hitaammin. Keittiössä syypäänä ovat pääasiassa erilaiset ruoanvalmistuksessa syntyvät jätteet. Pesuhuoneessa puolestaan hiukset ja parransänki. Irronneet hiukset olisikin viisainta kerätä heti kampaamisen jälkeen ja siirtää roskakoriin, ei missään tapauksessa pyttyyn!

Myös pesualtaiden hajulukkoja on useampaa mallia. Tyypillisesti mutkan alimmassa kohdassa on avattava mutteri, josta veden saa ensin laskettua pois. Tästä syystä on varattava alle ämpäri. Toisissa malleissa – kuten kuvissa nähtävässä – koko hajulukon pohja aukeaa kiertämällä. Loppu onkin yksinkertaista: kaivellaan isommat töhkät pois käsin, pestään osat samalla tavalla kuin kylpyhuoneen lattiakaivo ja kierretään osat takaisin paikalleen. Tiivisteitä kannattaa pitää silmällä, etteivät ne katoa tai kierry kootessa väärään asentoon, jolloin niistä ei tietenkään ole paljon iloa.

(JKA 23.11.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.