Huolellinen hoito pidentää vuodevaatteiden käyttöikää – lue ohjeet

Vuodevaatteiden hoidossa tulisi aina ottaa huomioon kankaan materiaali. Laadukas kangas kestää oikeoppisella hoidolla äidiltä tyttärelle.

Vuodevaatteet olisi hyvä pestä jo ennen käyttöönottoa pesuohjeen mukaan. Tämä irrottaa myrkyllisiä kemikaaleja, joilla kangas on käsitelty valmistusvaiheessa. Pesu on erityisen tärkeää, jos perheessä on herkkäihoisia tai allergikkoja.

Sänkyä ei kannata pedata heti aamulla, kun nouset, sillä lakanat saattavat olla yön jäljiltä kosteat. Normaalin yöhikoilun takia lakanoita ei tarvitse ruveta vaihtamaan, mutta niiden kannattaa antaa kuivahtaa noin tunti tai kaksi ennen petaamista. Kosteana pedattu sänky voi alkaa tuoksahtaa epämiellyttävältä.

Sopiva pesuväli on hellä kankaalle

Vuodevaatteet saa normaalisti pestä korkeassa pesulämpötilassa. Lakanoita valitessa kannattaakin vilkaista pesuohjetta, sillä hiki ja lika vaativat usein vähintään 60 asteen pesun. Jos kangas on kovin herkkä, se ei kestä korkeaa pesulämpötilaa.

Tyynyliinojen oikea pesuväli on noin kaksi viikkoa ja lakanojen noin kolme tai neljä viikkoa. Tällä välillä lakanat voi kuitenkin viedä ulos tuulettumaan ja raikastumaan esimerkiksi viikkosiivouksen yhteydessä.

Talvella vuodevaatteiden raikastuksessa voi hyödyntää pakkaslunta. Lakanoille tehdään lumipesu levittämällä lakanat puhtaalle lumelle molemmin puolin. Lopuksi lumi ravistellaan huolella pois, jotteivät lakanat kastu lämpimässä sisätilassa.

Kun lakanoita ei pestä liian tiuhaan, niiden kangas säilyy hyvänä pidempään. Liian pitkä pesuvälikään ei ole hyväksi, sillä tällöin pesuainetta joutuu käyttämään turhan paljon saadakseen hyvän pesutuloksen. Oikealla pesuvälillä pesuaineelle riittää normaaliohjeistusta pienempi annostelu, sillä kuuma vesi pesee tehokkaasti. Vuodevaatteiden pesuun kannattaa aina käyttää herkkäihoisille tarkoitettua pesuainetta, jotta mahdollisilta pesuaineallergioilta vältyttäisiin.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat